Opinie

Het vertrouwen waard?

Onlangs verscheen het actieprogramma 'Het vertrouwen waard' voor de mkb-accountant. Het NBA-bestuur is van mening dat de mkb-accountant een grote maatschappelijke functie heeft. Terecht. Daarom is gekozen om de ‘mkb-accountant' als zodanig mee te nemen in de strategische doelen. Terecht.

Daar hoort natuurlijk een actieprogramma bij. Terecht. Daar hoort een krachtige titel bij. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. ‘Het vertrouwen waard'. Hoe ongelukkig kun je een titel voor een actieprogramma voor accountants werkzaam in het mkb formuleren?

Vanuit de mkb-ondernemer geredeneerd zou ik meteen als eerste de vraag stellen: Was mijn accountant dan niet te vertrouwen? 

Ook vanuit de perceptie van de mkb-accountant vind ik deze titel niet helemaal handig. Het heeft iets sterks ethisch, waar overigens niets mis mee is. Maar, is het niet de bedoeling dat wij als mkb-accountant juist de focus willen hebben en houden op de toegevoegde waarde die ons onderscheidt van die grote groepen adviseurs die ook in dezelfde mkb-vijver vissen? 

Ik krijg sterk de indruk dat zaken door elkaar beginnen te lopen. De problematiek van de grote kantoren en de maatschappelijke onrust over vertrouwen sijpelt nu plotseling door naar het midden- en kleinbedrijf. Heeft de mkb-accountant iets uit te leggen aan zijn klant over vertrouwen? Ik dacht het niet.

Zaken lopen door elkaar. Zo moeten ook alle mkb-accountants de PKI-cursus volgen. Ook een uitvloeisel van maatschappelijke onrust bij het grootbedrijf, waar de mkb-accountant weer voor mag bloeden. 

Natuurlijk zitten daar ook goede kanten aan. Doet men geloven. Maar volgens mij kunnen mkb-accountants met een aantal andere (verplichte) cursusonderdelen meer waarde bieden richting klant dan via een dergelijke cursus. 

Wat mij verder opvalt aan het document, is dat er nergens eens luid en duidelijk wordt gedefinieerd wie nu onze mkb-klant is en wat zijn of haar wensen zijn. Het is te algemeen. 

Het document legt de focus sterk op ledenontwikkelingen, regelgeving en NBA-ondersteuning. Een gemiste kans. Het zou juist nu hét moment moeten zijn om de mkb-ondernemer centraal te stellen. Wat verwacht deze ondernemer? Waar liggen zijn behoeftes en wensen richting accountant? Wat doen wij als beroepsgroep goed of fout? Deze mkb-ondernemer bepaalt namelijk de boterham voor velen van ons. 

Nogmaals, dik negentig procent van het mkb is kleinbedrijf met maximaal tien fte's. Ik krijg de indruk dat het document sterk de focus legt op die paar procent waar een wettelijke controle noodzakelijk is. Maar dit is procentueel maar een zeer klein gedeelte. 

Focus nu a.u.b. eens een keer op de massa die kleinbedrijf heet. Daar werkt het overgrote deel van onze leden voor, met middelgrote en veelal kleine kantoren. Als wij het over de mkb-accountant hebben hoort dáár de focus te liggen. En dus niet bij die paar procent. Het is dus goed om het oor te luisteren te leggen bij het kleinbedrijf. Wedden dat deze doelgroep met een andere titel voor ons actieprogramma zal komen?

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het oktobernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

9 reacties

Arnout van Kempen

AT:Ron, Voorop gesteld, je vraagstelling doet niets af aan de eerdere constatering dat accountants, zeker in het mkb, b2b leveranciers zijn en met "de burger" niet zoveel te maken hebben. Het antwoord op je eerste vraag zelf is niet zo moeilijk: niet en nergens uit. Zoals met wel meer vertrouwensberoepen, naast de accountant heb je bijvoorbeeld de garagist, de huisarts en de melkboer, geldt voor accountants dat je niet op voorhand zekerheid kan verkrijgen of ze te vertrouwen zijn. Naarmate het enerzijds lastiger is vast te stellen of zo iemand je vertrouwen waard is en anderzijds de impact van het antwoord op die vraag groter is, zie je dat maatschappelijk meer geregeld is in de vorm van toezicht vooraf, en toegankelijke rechtsgang achteraf. Bij accountants is aan beide kanten goed voorzien in adequate mogelijkheden. Je vraag zou dus ook beantwoord kunnen worden met: door je even te verdiepen in de partij waarmee je zaken doet, zoals dat in de b2b markt volkomen vanzelfsprekend is, en door te kijken of je accountant staat ingeschreven in een van beide openbare registers. Het antwoord op je tweede vraag is op deze site vrij uitvoerig besproken. Ik verwijs je graag naar mijn blog over COS 4410, of naar het laatste interview met de voorzitter van de accountantskamer. Daaruit kan je vrij nauwkeurig afleiden wat je aan een samenstelverklaring hebt.

Ron

AT:Arnout, Stel, nu ben ik een burger en over een maand of twee neem ik het bedrijf van mijn pa over en klop vervolgens aan bij een mkb accountant. Hoe weet ik dat ik hem/haar kan vertrouwen in zijn/haar vak en waaruit blijkt dat? En wat heb ik aan een samenstellingsverklaring? Ron

Arnout van Kempen

Om de problematiek van de mkb-accountant in de juiste context te verstaan zou het helpen te bedenken dat "we als burgers" niet de (toekomstige) klanten van de accountant zijn. Tot de bankencrisis had 99% van de burgers geen flauw benul wie accountants waren of wat ze deden. Inmiddels is dat wellicht 95%. En terecht, aangezien burgers helemaal niets te maken hebben met (mkb)accountants. Het zou, en daarin onderschrijf ik het verhaal van Marco, de beroepsgroep enorm helpen als betrokken partijen, waaronder de beroepsorganisatie, zich niet het hoofd op hol laten brengen door de extreem kortstondige en oppervlakkige interesse van "de burgers" in het accountantsberoep. Accountants zijn typische b2b-leveranciers. In het mkb geldt dit tot in het extreme, waar immers van particuliere, anonieme beleggers geen sprake is. Het maatschappelijk verkeer, zoals dat voor (mkb) accountants relevant is, omvat diverse zakelijke partijen die moeten kunnen vertrouwen op accountants, en dat in het overgrote deel van de zaken ook volkomen terecht doen. Dat betekent overigens volstrekt niet dat een professioneel-kritische instelling bij deze groep accountants van minder belang zou zijn, en helaas betekent het ook niet dat die instelling altijd voldoende aanwezig is. Maar dat staat los van de misvatting dat de accountant voor "de burger" zou werken.

Ron

Accountants met hun publieke functie (ook de mkb's) moeten allereerst leren vrijen met de maatschappij. Mijn vraag aan allen is daarom: ''Hoe gaan jullie dit vrijen teweegbrengen en optimaliseren zodat we als burgers (toekomstige klanten) kunnen zeggen dat accountants het vertrouwen waard zijn?" Vol verwachting zonder kloof klopt mijn hart.

Paul Stoele

Marco, je hebt helemaal gelijk dat - in aantal cliënten gezien - de grootste doelgroep van accountants er als regel bij de NBA bekaaid van af komt. Helaas vrees ik, dat dit zo wel zal blijven. Deze doelgroep is niet sexy. Voor de NOvAA lag het allemaal anders, maar die is nu op sterven na dood.

Carel Verdiesen

Beste Marco, Ik lees jouw stuk en voel mij als MKB accountant ook sterk betrokken bij mijn klant. Ik stel mijn klant dan ook centraal en ja, ook de beroepsgroep moet daar goed naar kijken. En ja, er is een maar..... We zijn een publiekrechtelijke organisatie die een publiek belang vertegenwoordigt. De minister en daarmee de maatschappij, geeft ons het recht een door hen beschermde titel te gebruiken wat ons een concurrerend voordeel geeft ten opzichte van andere aanbieders. Daar horen plichten bij. En omdat we die organisatie delen met accountants die op dit moment vol in de storm staan hebben we daar wel eens last van. En soms zij weer van ons. Ik zou graag met jou en anderen willen nadenken over hoe we de publieke functie van de MKB accountant zo kunnen invullen dat deze tot voordelen leidt voor de klant die we zo graag centraal stellen. Laten we deze functie in dat domein goed omschrijven, aan iedereen vertellen en daar trots op zijn zodat klanten, collega's, studenten graag aanhaken bij ons beroep en dat het maatschappelijk verkeer het belang van de accountant voor het MKB erkent en herkent. Ik merk namelijk gewoon dat het niet duidelijk zijn van deze fundamentele functie van ons beroep in het MKB domein leidt tot dit soort discussies. Als onze publieke functie bij iedereen duidelijk is en duidelijk is waarom onze klanten daar zoveel voordeel bij hebben kunnen we pas vooruit. Laten we dit eens oppakken.

Gerard van IJzendoorn

Marco, Het visiedocument is beslist niet gericht op de wettelijke controle. Anderszijds is de toegevoegde waarde voor de ZZP'er met zijn klusbus in mijn ogen zeer gering. De klant die er tussen in zit wilt in mijn ogen toegevoegde waarde. De standaard producten kan hij veel goedkoper bij een administratieve concurrent inkopen. Daarom zoeken we in de consultatie welke toegevoegde waarde we kunnen leveren en hoe wij ons kunnen onderscheiden van het administratiekantoor.

Frans van Luit

Ik ga er gemakshalve van uit dat je tekst peikkelend bedoeld is, Marco. Tenzij je vermoedt dat er geen ethische vraagstukken spelen bij de MKB accountant. De dagelijkse praktijk van de tuchtrechter geeft voldoende stof tot nadenken. Het is wel jammer dat er geen specifieke training PKI voor MKB accountants is opgenomen, dat ben ik met je eens. Daarbiij merk ik nog op dat docenten in het accountantsonderwijs de cursus van de accountants in business moeten volgen. Het bestuur slaat de plank een beetje mis. Het is niet verkeerd om de beroepsgenoten zo nu en dan te wijzen op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de collega's. Onetisch handelen van een accountant (ook in het MKB) slaat terug op de gehele beroepsgroep. De accountant (juist die werkzaam zijn in het MKB) is en blijft een vertrouwenspersoon. Wellicht van een kleinere kring van betrokken partijen, maar de huisbankier moet bijvoorbeeld kunnen vertrouwen op de onderbouwing van de MKB accountant met betrekking een financieringsaanvraag. De titel van de betreffende promotie sluit wat mij betreft met een uitroepteken en niet met een vraagteken. Met die toevoeging sluit de titel aan bij de beleving van de meeste MKB ondernemers. Maar gezien het aantal tuchtrechtzaken niet bij alle ondernemers, daar moeten we ons van bewust zijn.

Jim Pawirodikromo

Rake woorden, Marco, rake woorden

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.