Opinie

Commerciële prikkels: hemd is nader dan rok

Vandaag publiceerde de NBA de 'Voorgestelde aanpassing VAO met een Verbod op het belonen van commerciële prikkels bij wettelijke controleopdrachten'. Dat is goed, maar zal het helpen?

Doel van het gepubliceerde consultatiedocument is om de leden te horen over het voorstel tot  inperking van commerciële prikkels  bij de beoordeling en beloning van leden van een controleteam.

Die commerciële prikkels komen vooral voort uit de verkoop van niet-auditdiensten aan controlecliënten. Het gaat dus om het binnenhalen van omzet. In elke commerciële organisatie is het behalen van omzet een zaak van levensbelang. Zonder omzet is er geen continuïteit. Waarom zou dat niet gelden voor accountantsorganisaties? Omdat controle een wettelijke plicht is?

Het is een feit dat controle van financiële informatie ten behoeve van een grote groep gebruikers van die informatie nuttig is. Gebruikers moeten op de financiële informatie kunnen vertrouwen en dat vertrouwen vindt een ankerpunt in de controleverklaring van de accountant.

Het aanbod van controlediensten heeft plaats op een sterk concurrerende markt. Hierbij speelt de prijs een belangrijke rol. Controle van financiële informatie is niet iets dat de ene accountant heel anders doet dan de andere accountant. Natuurlijk zijn er wel persoonlijke verschillen en hebben bepaalde accountants meer kennis over bepaalde branches en bedrijfstakken dan andere accountants. Hier komt het aspect ‘kwaliteit' aan de orde. De kwaliteit van de controle is in belangrijke mate afhankelijk van de kennis van de accountant van het bedrijf, bedrijfstak, branche en de daarbij horende gewoonten en gebruiken.

Het is goed dat de NBA de nadruk legt op kwaliteit en het is ook goed dat het beroep er steeds opnieuw op wordt gewezen dat elke afbreuk van kwaliteit schade toebrengt aan het eindproduct van de controle (de controleverklaring) maar ook aan het beroep in het algemeen. Elke accountant heeft geleerd dat aan kwaliteit nooit afbreuk mag worden gedaan en laten we dat ook zo houden. Hierover dus geen discussie!

Maar helpt een aanpassing van de Verordening Accountantsorganisaties als versterkt ankerpunt voor kwaliteit? Helpt het wanneer we stellen dat commerciële activiteiten niet langer in aanmerking mogen worden genomen bij de beoordeling van accountants en hun medewerkers? Ik denk het niet.

In de eerste plaats ontkent een dergelijk verbod het meest primaire in het commerciële bestaan van bedrijven, namelijk dat omzet ervoor zorgt dat de schoorsteen blijft roken. Continuïteit van het bedrijf is een belangrijke drijfveer voor elke onderneming en ook voor accountantsorganisaties. Dit zijn immers gewoon commerciële organisaties.

In de tweede plaats is zo'n verbod, als het al een goede zaak zou zijn, moeilijk in de praktijk te handhaven. Hoe stel je (achteraf) onomstotelijk vast dat de commerciële bijdrage van medewerkers NIET heeft meegewogen in een beoordeling?

Ten derde lijkt de maatregel een halve maatregel te zijn. Waar we nu al jaren over discussiëren in het beroep is de moeilijke samenhang tussen controle en overige diensten die accountantsorganisaties aanbieden.

Waarom gooit de NBA de knuppel niet gewoon in het hoenderhok door te stellen dat elke combinatie van controle en advies moet worden verboden?
Wanneer je als controlerend accountant bent aangesteld bij een cliënt, zou elke vorm van advies, wellicht met uitzondering van het natuurlijke advies dat voortvloeit uit de controle en wordt verwoord in de management letter, moeten worden verboden.

Zo'n maatregel is makkelijker te handhaven, er is gemakkelijk toezicht op uit te oefenen door een audit committee, de raad van commissarissen en externe toezichthouders en het neemt uiteindelijk de bron van de commerciële prikkel weg. De markt zal hieraan even moeten wennen, maar zal zich snel daarna weer settelen.

Zolang accountantsorganisaties controle en adviesdiensten mogen aanbieden aan cliënten is het hemd nader dan de rok. De principiële commerciële grondhouding in elk onderneming die op basis van bedrijfseconomische beginselen wordt bestuurd - het zoeken naar en realiseren van omzet - haal je niet weg door een simpel verbod op beloning daarvan in de VAO. We moeten de echte prikkel weghalen en dat kan alleen door controle en advies nadrukkelijk van elkaar te scheiden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Prof. dr. Peter Diekman RA is partner van FourValue BV en hoogleraar aan de University of Curaçao en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Gerelateerd

8 reacties

Pieter de Kok

Zou Peter stiekum al het Barnier uitgelekte stuk hebben ingezien op moment schrijven van zijn bijdragen? NBA hoeft knuppel niet meer in hoenderhok te gooien, dat gaat Barnier doen. Nieuwe wereld, nieuwe mooie kansen voor het beroep in bovenkant markt, of gaat MKB mee in wens volledige scheiding en advies? Barnier experts?

Matthijs Pool

Het blijft wel een beetje diffuus. Wat zou je dan nog wel mogen vanuit de natuurlijke adviesfunctie? En daar bovenop de vraag of de commerciële prikkels nu écht de reden zijn van het gebrek aan onafhankelijkheid en daarmee kwaliteit van de accountant. Ik denk dat dit voorstel vooral symptoombestrijding is. Wil je het echt oplossen dan moet je zoals Peter in zijn opinie schrijft de 'knuppel in het hoenderhok gooien' en elke vorm van controle en advies verbieden. AT: Marcel, jij schermt met meer informatie over Barnier die nu nog niet bekend is, maar die jij al wel weet, en waar je blijkbaar niet over mocht communiceren? Ben zeer benieuwd! Of interpreteer ik de laatste zinnen van jouw reacties niet goed?

Marcel Pheijffer

Eens Pieter, het lijstje bevat zaken die veelal niet nieuw zijn en die je niet moet willen. Maar hoe vaak zien de kantoren er nog steeds geen probleem in om forensische dienstverlening (legal services) of belastingtechnische dienstverlening (bv. Tax Control Frameworks en fiscale advisering) aan controleklanten aan te bieden. Maar goed, Barnier komt ook met nogal wat andere zaken. Daarover later meer! Groet, Marcel

Pieter de Kok

Correctie: MKB discussie negeer ik even NIET. (ingegeven door feit dat ik MKB sfeer nog wel eens mis)

Pieter de Kok

Voor de collegas zonder US Gaas ervaring, ik had in 2004-2005 het genoegen wat USA klanten te bedienen, het lijstje van Barnier komt 1:1 uit lijstje USA prohibited services when auditor, uit 2003. Tik in sec.gov, search op independence. Niet heel veel nieuws onder de zon als het gaat om die diensten. Met redelijk gezond verstand moet je dit ook niet willen. Vanuit de natuurlijke adviesfunctie, dicht bij onze leest, blijven er voldoende onderwerpen over die het vak geweldig maken. MKB discussie negeer ik even, vandaag bij SRA bijeenkomst, een gratis college gehad van prof Peter van den Zanden, insteek: accountant in MKB is de 'balanscommissaris', scheiding controle advies zou 'verkeerde weg zijn'. De aanwezige politici leken deze MKB mindset overigens te ondersteunen (Plasterk, Van Vliet). Zolang de controleplicht nog niet wordt opgeheven in MKB (mijn voorkeur), was visie van Van Zanden goed te volgen. Belangrijkste punt van professor: accountants moeten terug naar realisme van eigen verantwoordelijkheid. U begrijpt het, direct het Tuacc lidmaatschap aangeboden.

Webredactie

De webredactie dringt er op aan om, tenzij men om goede redenen anoniem wil blijven, bij reacties zowel voor- als achternaam te vermelden. Dit zowel vanwege de openheid van de discussie als om verwarring over de identiteit van personen te voorkomen.

Matthijs

Als nu de wettelijke controleplicht wordt afgeschaft, dan is deze regeling ook direct een lege huls geworden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Volgens mij is van tweeën één. Of afschaffen wettelijke controleplicht en combi met adviesdiensten laten bestaan. Of volledige scheiding controle/advies en wettelijke controleplicht laten bestaan. Beide afschaffen lijkt een brug te ver op dit moment. Hoewel ik het aanscherpen van de controleplicht al eens eerder heb bepleit.

Marcel

Een prima bijdrage van hoogleraar én partner Peter Diekman. Als er één partner-hoogleraar over de dam is........ (of als er eentje uit de kast komt.....) Met name zijn opmerkingen over ' de schoorsteen moet roken' en het ' onomstotelijk vaststellen' dat commercialiteit niet heeft meegewogen zeggen iets over de werkelijke cultuur binnen de accountantsorganisaties. NBA-voorzitter Dekker en PWC-partner gaf dat in feite vanochtend in het FD ook al aan door het gevoel van jongere accountants te vertolken die ' nog wel eens de perceptie hebben dat zij bij het vaststellen van hun beloning vooral worden beoordeeld op hun commerciele verdiensten'. Of is Peter Diekman wellicht binnenkort geen partner meer en gaat hij KPMG verlaten? En maakt dat dat het makkelijker spreken is? Zoals we eerder zagen bij de voormalig bestuursvoorzitters, de clicheemannetjes. Hoe het ook zij: Peter heeft gelijk in zijn analyse en kiest voor de makkelijke oplossing: scheiding control en advies. Maar wat doet Barnier straks? Een tipje van de sluier aan de hand van de inmiddels wijdverspreide conceptvoorstellen: ' Therefore, it is appropriate to require that no statutory auditor, audit firm or member of the audit firm's network provides non-audit services to their audited entities. However, related financial audit services could be provided. In addition, audit firms of significant dimension should focus their professional activity on the carrying out of statutory audit and should not be allowed to undertake other services unconnected to their statutory audit function such as consultancy or advisory services. A list of services that shall be considered to be outside the scope of such related financial audit services would include book-keeping, preparing accounting records and financial statements, valuation services, providing fairness opinions or contributions-in-kind reports, actuarial services, designing and implementing financial information technology systems, designing and implementing internal control or risk management procedures, legal services, human resources services and tax advisory services and tax consultancy.' Met een verdere uitbreiding van de lijst verboden combinatiediensten komt de oplossing van Peter Diekman een stap dichterbij. Met de charme van de eenvoud. Op Barnier kom ik later terug. Nu er steeds meer uitlekt, voel ik mij vrij binnenkort een voorschot te nemen op de voorstellen. Groet, Marcel

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.