Opinie

Gevecht om aandacht in de opleiding

De opleiding van accountants heeft wel iets weg van de strijd om de schappen in de supermarkt. Elke leverancier wil op de schappen komen liggen en dan nog het liefst op ooghoogte. Want dan kan de leverancier verkopen. Want als hij niet verkoopt dan is hij zijn plekje op de schappen zo weer kwijt.

De opleiding van accountants heeft wel iets weg van de strijd om de schappen in de supermarkt. Elke leverancier wil op de schappen komen liggen en dan nog het liefst op ooghoogte. Want dan kan de leverancier verkopen. Want als hij niet verkoopt dan is hij zijn plekje op de schappen zo weer kwijt. 

Ook in de accountantsopleiding vechten de diverse nieuwe onderwerpen om aandacht. Helaas zijn er minder objectieve criteria om vast te stellen of een onderwerp een plekje wel verdient in het curriculum. Dus wordt er veel over gesproken waarbij - af en toe - de waan van de dag een rol speelt. 

De studenten worden overspoeld met vakken, maar het is toch nooit genoeg. Aan de andere kant is het zo dat er wijze mannen en vrouwen over hebben gesproken en beslist. Dus als het onderwerp niet in het curriculum zit, zal het wel niet zo belangrijk zijn.
Er zijn accountants die vinden dat automatisering meer aandacht moet krijgen. Maar het vak automatisering bestaat niet in de accountancy. Automatisering krijgt pas betekenis in relatie tot een specifiek onderwerp in de accountancy. En dus is niet elk onderwerp even relevant voor elke accountant. 

Dat is wel lastig voor de opleidingen. Moeten alle studenten iets weten over de gevolgen van de elektronische jaarrekening of de digitalisering van het inkoopproces van getekend contract tot aan een betaalbaar gestelde factuur? 

Ik denk dat de gevolgen voor het auditproces bij deze laatste ontwikkeling nog niet bij iedereen zijn doorgedrongen. Het gaat hier niet om het heen weer sturen van pdf-documenten. UBL, HR-XML en SETU zijn de talen die hier worden gesproken. Voor de opleidingen is het de vraag hoeveel de studenten hiervan moeten weten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

1 reactie

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Een scherpe analyse van Marc van Hilvoorde ! Hij signaleert een mogelijke fragmentarische wildgroei, waarbij een duidelijk onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken ontbreekt, omvan de individuele uitwerking van de " populaire vakken" nog maar niet te spreken. In het kader van de fusie-voorbereiding van NIVRA en NOVAA zijn strategische doelstellingen geformuleerd (zie aldaar !). Het Bestuur zou naar mijn mening systematisch leiding kunnen geven aan het vaststellen (samen met de Commissie Eindtermen) wat in de opleiding erbij moet, weat kan worden verminderd of worden weggelaten, enz. Na conclusies hierover kan worden gestart met de ontwikkeling van de definitieve eindtermen, de omvang en de examinering, het ontwikkelen van opleidingsmateriaaql in ruime zin, etc. Niet te vergeten: innovatie in de reguliere opleidingen kan aanleiding zijn tot nieuwe aanbevelingen voor PE- zaken. Bij dit alles kan naar mijn mening een forse inbreng van experts op het gebied van didaktiek niet worden gemist. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.