Opinie

Bericht uit Brussel (3): burgerinitiatief tegen Straatsburgse farce?

Tijdens mijn bezoek aan Brussel was het Europees Parlement daar collectief afwezig. Het voldeed aan de bekende verplichting om eens per maand plenair samen te komen in, en voor vier dagen integraal te verhuizen naar, haar tweede huis in Straatsburg.

Dit geldverslindende periodiek reizende circus rond het Europees Parlement, 750 parlementariërs ieder met eigen entourage, is de gemiddelde burger nu genoegzaam bekend. En het doet de tenen krommen van ieder weldenkend mens, zelfs in Frankrijk, tenminste als je naar eerlijke antwoorden zoekt. 

Maar op 4 juli 2001, de oprichtingsdag van een nieuw onafhankelijk Directoraat-Generaal Internal Audit, herinnerde mijn vrouw me er aan dat Amerika op die dag ook 'Onafhankelijkheidsdag' vierde. Ik heb er toen de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring bijgenomen om te zien of er nog wat van te leren viel. 

En warempel, de Engelse monarch had in de aanloop naar de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog al lang uitgevonden hoe de vleugels moesten worden gekortwiekt van de uit de loop van het Amerikaans geweer geboren, maar uiteindelijk door de Britse koning gezegende, Amerikaanse quasi-volksvertegenwoordiging. 

Namelijk door ze op de meest onprettige plaatsen en meest onvoorspelbare momenten samen te roepen, en/of de bijeenkomst op het laatste moment uit te stellen. Kortom, door ze het leven zo zuur mogelijk te maken. Aldus geschiedde voor de Amerikaanse Assemblee, de voorloper van het Congres. 

Ingevolge vind men in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring de volgende aantijging tegen de Britse koning: 

"He has called together Legislative Bodies at Places unusual, uncomfortable, and distant from the Depository of their public Records, for the sole Purpose of fatiguing them into Compliance with his Measures" 

'Straatsburg' avant la lettre dus! Ik wil maar zeggen: de farce van de parlementaire pelgrimage naar Straatsburg is misschien een Frans dictaat, maar wel made in Britain

Het ontbreekt Europa gelukkig aan een tiran om ons tegen te verzetten. 'We the People' zijn allemaal deel van het probleem en van de oplossing. Wat de verantwoordelijkheid om er een spoedig einde aan te maken, alleen maar versterkt. 

Vanaf 1 april 2012 kan daar misschien een begin mee worden gemaakt, via een zogenoemd 'burgerinitiatief'. Voor zo'n initiatief zijn een miljoen handtekeningen nodig. 

Jules Muis

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.