NBA

Professionele scepsis en mkb

De afgelopen weken heb ik tezamen met NOvAA-voorzitter Diana Clement en directeur Anne-Marike van Arkel een groot aantal afdelingsbijeenkomsten bezocht in verschillende delen van het land. Daarbij hebben wij ter voorbereiding op de aanstaande ledenvergaderingen van NIVRA en NOvAA een drietal presentaties gehouden.

Deze afdelingsvergaderingen zijn een effectief middel om bestuurlijke keuzes te toetsen, vragen te beantwoorden, en uitgebreider dan op de ledenvergadering te discussiëren met de leden. Omdat dit een bestaande NOvAA-activiteit is bestaat de meerderheid van de aanwezigen uit AA's, maar het aantal RA's neemt zienderogen toe. 

Dat dit soort bijeenkomsten in een behoefte voorziet blijkt uit het aantal leden dat deze bijeenkomsten gemiddeld bijwoont. Dit aantal schommelt zo rond de honderd met uitschieters naar 150. Beduidend meer dus dan de circa 65 leden bij de algemene ledenvergadering van het NIVRA afgelopen december. 

Er zijn drie presentaties gegeven, waarbij ik gedurende twintig minuten de beleidsprioriteiten 2011-2013 mocht toelichten. Deze vijf prioriteiten betreffen: reputatie, efficiëntie, innovatie, educatie en een effectieve organisatie. Dit zal eveneens worden toegelicht op de ledenvergadering van 20 juni aanstaande waarvoor u allemaal van harte bent uitgenodigd. En zoals u ongetwijfeld verwacht, wordt een belangrijk deel van de eerste prioriteit ingevuld door het Plan van Aanpak en een actiever beleid ten aanzien van toetsing en handhaving (kwaliteit en PE). 

Diana heeft een presentatie gegeven over de aanwending van het surplusvermogen van de NOvAA. Hier zal op 20 juni aanstaande door de NOvAA-leden over worden gestemd. Vervolgens hield Anne-Marike van Arkel een presentatie over de kwaliteit van de beroepsuitoefening. 

Inmiddels is door de besturen van NIVRA en NOvAA mede in het kader van het Plan van Aanpak een verplichte training Professionele scepsis vastgesteld voor alle leden die assurance verlenen. De verplichting geldt voor 2012 maar u mag de training ook al in 2011, in het vierde kwartaal, volgen. Deze training zal zich focussen op gedrag. Deze training bestaat uit drie delen: een introductie via een e-learning, een classroom training met praktijkdilemma's van een dag, en een terugkomsessie. U krijgt hier twaalf PE-punten voor indien u het geheel met goed gevolg heeft afgelegd. 

Anne-Marike's presentatie vestigde onder meer de aandacht op de uitkomst van de toetsingen waarover ik u eerder berichtte, maar ook over de kernwaarden van de accountant van nu: zelfbewust, kritisch, professioneel sceptisch, met rechte rug en een bedreven communicator. 

Vervolgens stelde Anne-Marike de aanwezigen de vraag wat zij ervan zouden vinden als een dergelijke verplichte training eveneens zou worden ontwikkeld voor de samenstelpraktijk. De kwaliteitsproblematiek doet zich immers niet alleen voor in het segment van wettelijke controles maar is beroepsbreed. 

Uit de daarop volgende discussies bleek een bijna unanieme steun voor een dergelijke training: toegespitst op de samenstelpraktijk met dilemma's die zich specifiek in die praktijk voordoen. Want, zo betoogden vele leden, professionele scepsis en een onafhankelijke mening zijn niet alleen van belang in het controledomein maar net zo goed in de samenstelpraktijk. 

Een duidelijke aansporing aan de besturen derhalve om door te gaan op de ingeslagen weg. Een weg die moet bijdragen aan een betere kwaliteit en reputatie van ons mooie beroep. 

Ruud Dekkers

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.