NBA

Het kan altijd beter

De implementatie van het Plan van Aanpak staat dit jaar prominent op de agenda. Achter de schermen van de NBA wordt druk gewerkt aan het verplichte PE-thema Professional scepsis, aan een code voor accountantsorganisaties, de relatie met de commissaris en de versterking van de poortwachtersfunctie van de accountant.

De debatcyclus van dit jaar en ook de Accountantsdag eind november staan in het teken van ons veranderplan. Wie A zegt moet immers ook B zeggen. Een plan alleen is niet genoeg, uiteindelijk moet het een effectief antwoord vormen op de kritische geluiden vanuit het maatschappelijk verkeer. 

De accountant moet willen inspelen op de eisen die de huidige maatschappij aan ons vak stelt. Toch wordt vanuit de praktijk regelmatig de vraag gesteld wat die veranderplannen en kritiek betekenen voor de accountant die werkzaam is voor de ondernemer in het mkb. Recent hielden twee bestuurders van Accon AVM nog een pleidooi richting mkb-organisaties, banken en fiscus om deel te nemen aan de discussie over de inrichting van het accountantsberoep. ‘Het is goed om het accountancyvakgebied op te schudden. Maar de discussie richt zich te veel op de top van de markt', aldus Peter Feijtel en Jacco de Braal in het FD. In hun optiek worden middelgrote en lokale accountantskantoren onterecht maatschappelijk gediskwalificeerd. 

Ik kan me zulke gevoelens voorstellen. De focus in de media ligt op die top van de markt, waar de maatschappelijke impact van falen nu eenmaal groter is. Tegelijk vind ik dat we niet moeten denken dat de kritiek op het vak geen zaak is van de mkb-praktijk. Ook daar verwacht het maatschappelijk verkeer van de accountant een onafhankelijke opstelling en een rechte rug. Ook daar is ruimte voor verbetering; dat blijkt ieder jaar weer uit de kwaliteitstoetsingen die vanuit NOvAA en NIVRA worden verricht bij kantoren die niet onder AFM-toezicht vallen. 

Voor de dienstverlening in het mkb blijven zaken als intuïtie en pragmatisch handelen - waar beide Accon-bestuurders op wijzen - onverminderd van belang. Maar tegelijk is het goed als beroepsgroep voorop te willen lopen in het aanscherpen van onze beroepsmatige kwaliteiten: onafhankelijk, integer, deskundig. Dat onderscheidt ons van andere spelers in de mkb-markt. Noblesse oblige. 

Dit is mijn laatste column als NOvAA-voorzitter. Medio juni mag ik, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NOvAA, het stokje doorgeven aan mijn opvolger. Ik had een jaar geleden de verwachting dat ik als laatste NOvAA-voorzitter het licht zou uitdoen. Maar wetgevingstrajecten duren soms langer dan gehoopt. Ik heb met veel plezier meegewerkt aan de verdere invulling van die fusie. Vanuit mijn eigen mkb-praktijk zal ik de afronding van het fusieproces met belangstelling blijven volgen. En tussendoor ga ik met goede zin en motivatie naar mijn cursus Professional scepsis. Want het kan altijd nog beter.. 

Diana Clement

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het meinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Diana Clement is waarnemend voorzitter SRA en naast partner ook lid van het Dagelijks Bestuur bij Borrie. Eerder was ze voorzitter van de NOvAA en plaatsvervangend voorzitter van de NBA. In 2014 was ze lid van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.