Duurzaamheid en accountants
Ik krijg net digitaal de NBA-nieuwsbrief binnen die ons verhaalt over de goede inspanningen van onze beroepsorganisatie in het debat over de duurzaamheid van bedrijfsinspanningen en politiek, boven het strikt financiële.
Inmiddels is het blijkbaar premature bericht alweer teruggetrokken, omdat het bestuur nog haar definitieve beleidsstandpunt moet bepalen. Maar dit even terzijde.
Ikzelf praat liever over ‘houdbaarheid' wanneer het over duurzaamheid gaat. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn weerstand tegen semantische wisseltrucs, als we willen suggereren weer iets heel nieuws uitgevonden te hebben.
Dat maakt het duurzaamheiddebat er niet minder belangrijk op. En dat het beroep inhaakt op de kansen en mogelijkheden die de honger naar informatie - boven de ons meer vertrouwde financiële paragraaf - in ieder jaarverslag schept, is best gezond. Mits, zeg ik misschien wat zuurtjes, we alert blijven op het feit dat we ten aanzien van onze kernfunctie op dit punt, de duurzaamheid van het financiële beleid van onze cliënten, onze sporen nog moeten verdienen.
Het onderwerp zelf kruiste deze week twee keer eerder mijn iPad. Eén keer als lid van de ICGN met een bericht over 'Integrated Business Reporting Committee', een mondiaal investeerdersplatform met een mening over duurzaamheidsrapportering, dat voortdurend bezig is met het articuleren van standpunten over integrated reporting. En de tweede keer met het overlijdensbericht van Sir Geoffrey Chandler - een reus in pionierswerk op het punt van verder denken dan de bottom line lang is.
Deze samenloop van omstandigheden is niet helemaal toevallig: Het goede nieuws is dat de gemeenschap zich steeds meer realiseert dat winstmaximalisatie als eindstation ook onderhevig is aan de wet van de verminderde meeropbrengsten.
Mijn mening in dit debat is dat het beroep moet oppassen zichzelf niet voorbij te lopen met het omarmen van al te esoterische onderwerpen waar het de materiedeskundigheid voor mist. En als het inderdaad wat bij wil dragen aan het debat, niet meteen uit moet zijn op de vermeende verre marktmogelijkheden, maar gewoon moet beginnen een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het debat over duurzaam financieel management.
Daarbij is een weelde aan suggesties aan te dragen - die niet allemaal even goed zullen liggen bij de eigen cliënten... Maar hé, daar hebben we toch het NBA-loket voor?