Opinie

Geldnood bij ziekenhuizen: Verzekeraars zijn gaan bankieren

Reagerend op het bericht PwC: Geldnood dreigt voor ziekenhuizen schreef Johan Visser: "Als je als Accountants en -adviesbranche je imago sterk wilt verbeteren dan zou je een nieuw, integraal werkend paradigma moeten verzinnen. Een steen der wijzen op dit terrein zou bijvoorbeeld de NBA een imagoboost geven van ongekende omvang. Dromen mag hopelijk?"

Ik reageerde ook op het bericht: "Ik lees het wat simpeler: Voorschotten zijn bedoeld om declareerbare kosten te betalen en door die declaraties gaat de schuld weer naar beneden (klein regelkringetje). Maar als je het voorschot besteedt voor betaling van een gedeelte van de declareerbare kosten en de rest voor betaling van niet-declareerbare posten, dan heb je het vak Financiering niet goed bestudeerd. Net als de inmiddels bekende 'Grieken'. En dat alles ondanks registercontrollers, registertreasurers, en allerlei adviseurs."

Nog wat verder filosoferend kunnen we vaststellen dat verzekeraars meer voorschotten hebben verstrekt dan ziekenhuizen nodig hadden voor de financiering van declareerbare kosten. En dat ze jarenlang ‘vergaten' bij de declaraties het te veel verstrekte bedrag a tempo te incasseren. Anders gezegd: verzekeraars zijn gaan bankieren en hebben belegd in minder degelijke vorderingen.

Het is een beetje speculeren, maar het is niet geheel uitgesloten dat deze quasi-bankiers meer premie hebben ontvangen dan nodig was en die hebben gebruikt voor de financiering van hun bankiersactiviteit.

Om te voorkomen dat het premieoverschot tot een leuk resultaat zou leiden (met als gevolg een roep om premieverlaging) zouden zelfs de schadereserves wat naar boven kunnen zijn afgerond (en geheime reserves opbouwen is nog steeds verboden).

Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het zoeken naar de door Johan Visser genoemde 'steen der wijzen':

  • De regering verlaagt (!) de (basis)premie en verlaagt eigen risico en eigen bijdrage, zodat de vergroting van financieringsruimte van zwakke vorderingen wordt gestopt.
  • Onze regering kan dan tevens scoren met een aardige lastenverlichting, die bijdraagt aan het herstel van onze economie.
  • Het financieel resultaat van de verzekeraars behoeft hierdoor niet tegen te vallen, want de geheime reserves kunnen probleemloos worden aangewend om wat meevallers te laten ontstaan. Er hoeft dus geen weerstand te worden verwacht. En komt die toch, dan kan de Consumentenautoriteit zonder veel problemen verboden prijsafspraken op het spoor komen. En anders hebben we altijd nog 'Brussel'.
  • Resteert nog het saneren van de huidige schulden van de ziekenhuizen die op duidelijk niet verantwoorde wijze op de pof mooie dingen hebben gedaan. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de inmiddels bekende Griekse aanpak. De verzekeraars moeten een flink deel van hun vorderingen afwaarderen. Maar als bankiers zullen ze daar geen bezwaar tegen hebben, want zo gaat dat vandaag de dag.
  • Een andere optie is een fatsoenlijke schuldsanering met leningen die een looptijd in de orde van 25 tot dertig jaar hebben, met daarbij een redelijke rentevergoeding. De regering zou hier kunnen helpen met het accepteren van beleggingsfondsen (vergelijkbaar met groenfondsen) die worden aangewezen als maatschappelijk van groot nut (gezondheidszorg is m.i. nog belangrijker dan groene projecten). Die zouden dan de financiering van de verzekeraars kunnen overnemen tegen lage rente, waarbij de beleggers door vrijstellingen en heffingskortingen zouden kunnen worden gecompenseerd.

Tot zover mijn steentje. Misschien is het een steen in een rimpelloze vijver, misschien draagt het bij aan het aanpakken van het steen en been klagen. En misschien brengt het Johan Visser of anderen op denkbeelden over nog mooiere stenen van nog wijzere wijzen.

Oh ja, toch nog iets:

  • Natuurlijk moet ook nog worden nagedacht (door echt deskundige wijzen dan wel wijze deskundigen) of de declareringssystemen niet wat slimmer kunnen. Bij standaardverrichtingen met standaardtarieven kan declaratie op de dag van behandeling worden verstuurd, bij voorkeur met elektronisch factureren. Een machtiging voor automatisch incasso per factuurtje helpt de verzekeraars real time van hun geld af (en wie zijn schulden betaalt verarmt niet).

Maar dat laatste advies is misschien meer iets voor cloud computeraars .

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Weezenberg is pensionado. Voorheen was hij onder meer hoofd van het kenniscentrum voor toegepaste bedrijfseconomie van Corporate Accounting Philips International, Universitair Hoofddocent Informatiemanagement aan de Open Universiteit Nederland.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.