Opinie

Accountantsopleiding moet gedifferentieerder

De nieuwe wet op het accountantsberoep regelt de vakbekwaamheidseisen van accountants. De in het wetsvoorstel opgenomen eisen zijn echter in onvoldoende mate toegespitst op de accountantsdiensten waaraan de markt behoefte heeft.

Zowel de academisch gevormde registeraccountant (RA) als de op hbo-niveau geschoolde accountant-administratieconsulent (AA) is bevoegd om wettelijke controles van jaarrekeningen te verrichten. De opleidingen tot RA en AA zijn noodzakelijkerwijs beide gericht op de uitoefening van de wettelijke controlebevoegdheid. Door AA's wordt daar echter niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Zij treden op als adviseurs in het midden- en kleinbedrijf, waardoor er een mismatch is tussen hun opleiding en beroepsuitoefening. Het wetsvoorstel brengt hierin helaas geen verandering. Kennelijk wordt ervan uitgegaan dat RA's en AA's dezelfde werkzaamheden verrichten en dus blijvend aan dezelfde vakbekwaamheidseisen moeten voldoen.

De behoefte aan accountantsdiensten heeft de afgelopen decennia een sterke ontwikkeling doorgemaakt. In het mkb bestaat behoefte aan een breed opgeleide business coach die de ondernemer bijstaat bij de dagelijkse bedrijfsvoering. In het grootbedrijf is er juist behoefte aan specialisten, waaronder een accountant die de jaarrekening controleert. Differentiatie in de accountantsopleiding is dan ook zeer gewenst, waarbij in ieder geval onderscheid wordt gemaakt in opleidingen tot accountant die wel en die niet de bevoegdheid geven om wettelijke jaarrekeningcontroles uit te voeren. In het wetsvoorstel wordt dit onderscheid niet gemaakt. Hierdoor wordt niet ingespeeld op de behoeften van de markt en worden ook in de toekomst accountants opgeleid voor een bevoegdheid waarvan zij geen gebruik gaan maken.

De toekomstige inrichting van de accountantsopleiding zou moeten beginnen met een gemeenschappelijke basisopleiding waarna vervolgens wordt gekozen voor profilering en verdergaande differentiatie. Vergelijk de hartchirurg die eerst de artsenopleiding heeft gevolgd. Alle accountants (RA's en AA's) volgen de basisopleiding waarna een profilering naar het verschaffen van zekerheid (assurance) of het optreden als financieel adviseur volgt. De behoefte aan assurance over de betrouwbaarheid van financiële informatie verbreedt zich snel naar assurance over de betrouwbaarheid van niet-financiële informatie, over risico's en over compliance. In het midden- en kleinbedrijf bestaat behoefte aan de accountant in de rol van financieel adviseur, die bovendien kwaliteit toevoegt aan de interne en externe informatievoorziening. Na afronding van het assurance-profiel wordt gekozen voor een nadere differentiatie, waarvan de opleiding tot wettelijk controleur er een is.

Deze opiniebijdrage is ook verschenen in het Financieele Dagblad van 15 december 2011.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Prof. dr. Ruud Vergoossen RA is hoogleraar Nyenrode Business Universiteit, emeritus hoogleraar Universiteit Maastricht en oud-lid CEA.

Gerelateerd

28 reacties

Tuacc

Datum werkgroeponderwijs discussie #TUACC is 7 februari 2012, 18.00 tot 20.00 uur, locatie #StudioAMS. Ben je er bij, meld je bij AT:tcooms via twitter, of meldt je via LinkedIn NBA Group en volg tevens de levendige discussies over Accountancy onderwijs.

Johan Piet

Ik heb al vaker gepleit voor een opleidingsstructuur waarin ook specialisaties als duurzaamheidaccountancy zijn inbegrepen. Nu wordt die markt ingenomen door ongeletterde certificatiebureaus, terwij het maatschappelijk verkeer behoefte heeft aan oordelen op een kwaliteitsniveau.

Marc van Hilvoorde

Ik moet enige nuancering aanbrengen in mijn eerdere bijdrage. Er is juist heel veel gedaan. Maar daar wordt de situatie niet anders of beter van. Want we staan na jaren nog steeds -of weer- op dezelfde plaats. Het is mogelijk dat de tegenstanders van differentiatie zich niet laten horen en hun destructieve werk in stilte verrichten. Dat wetgeving of de overheid in de weg zit, geloof ik niet. Een andere mogelijkheid is dat we een dergelijke verandering te complex is om tot stand gebracht te kunnen worden door betrokkenen. Ik twijfel niet aan de competentie van betrokkenen. De vraag is dan waardoor de complexiteit wordt veroorzaakt. Dhr. Blokdijk raakt voor voor mij de kern met: "het is ook helemaal niet nodig om meerdere titels wettelijk te beschermen". Er hoeft maar een specialisatie te zijn met een wettelijke bescherming: de controlerende accountant.

Tom Ooms

Goed te zien en te horen dat het onderwerp speelt. Ik werd door mijn VAS collega Arjan nog gewezen op een document van de CEA van september 2010 (zie: ceaweb.nl). Ook de CEA is dus een systeem van 'basisaccountant' en specialisatievormen. Het is goed om in de vorm van een tweetup (of misschien blogup?) verder over dit onderwerp te praten. Vanuit de TUACC willen we begin 2012 een sessie gaan organiseren. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij even aanmelden (tomAT:vasonline.nl) dan hou ik je op de hoogte van de datum van deze meeting.

Jurroen Cluitmans

De reactie van Arjen Wolbink maakt enerzijds aan de hand van de feiten duidelijk dat de discussie al enkele jaren speelt, maar maakt misschien ook wel duidelijk waar de schoen wringt: de eerste vijf "punten" van zijn opsomming hebben met name betrekking op de opleiding tot registeraccountant. Maar we hebben in dit land nu eenmaal te maken met twee accountants met (thans nog) dezelfde bevoegdheden. Dat was voor de Adviescommissie Eindtermen (waar ik zitting in had) dan ook reden om enkele jaren geleden de CEA te adviseren om een in de basis gelijke set eindtermen vast te stellen voor RA en AA. Vanuit de praktijk van alledag gezien misschien niet mooi, maar vanuit de regelgeving ("een wettelijk controleur is een wettelijk controleur") wel logisch en - in onze ogen - zelfs onvermijdelijk. Het wetsvoorstel verandert aan de opleidingseisen mijns inziens nauwelijks iets. De AA mag dan wel geen OOB's meer controleren, maar ook in het niet OOB-segment zal bijvoorbeeld IFRS gekend moeten worden. Daar komt bij dat de huidige eindtermen de kennis van onder meer financiële instellingen op een laag kennisniveau omschrijven. Als niet accountant zou ik de eindtermen in de theoretische opleiding omtrent financiële instellingen omschrijven als: "De student kan uitleggen waarom hij nog niet in staat is om een financiële instelling te controleren". En dat geldt zowel voor de AA- als de RA-opleiding. Na-ervaring in het werk is noodzakelijk om tot het vereiste niveau te komen. Dat betekent dat een groot probleem nog steeds niet wordt opgelost: het probleem dat heel veel accountants werken als adviseur voor het MKB. Dat geldt voor AA's maar ook veel RA's zijn werkzaam in dit segment. In sessie die ik heb omtrent het "accountantskantoor 2015" (zie bv acc2015.wordpress.com) komt duidelijk naar voren dat de "MKB-accountant van overmorgen" aan andere eisen moet voldoen dan nu aan de opleiding gesteld worden. Wat dat betreft onderschrijf ik het pleidooi van Ruud Vergoossen zeer. Het is echt tijd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen accountants die wel en niet de wettelijke controle van de jaarrekening mogen en kunnen uitvoeren (bijzondere onderzoeken bv zijn echt een ander geval). Ruud Vergoossen trekt de analogie naar de medische wereld. Dat deed me denken aan een debat dat ik enkele maanden geleden voerde met Barbara Majoor tijdens een bijeenkomst van de NBA-youngprofs. In dat debat kwamen we tot een gezamenlijke conclusie dat de accountantsopleiding er thans uitziet als een opleiding waarin elke medicus wordt opgeleid tot neuroloog (en neem een willekeurige andere specialisatie), al wordt hij uiteindelijk chirurg of oncoloog.

Arjan Wolbink

Als betrokken student toch ook nog even mijn persoonlijke mening. Het is goed om te zien dat het onderwerp niet langzaam gestorven is. De discussies lopen al geruime tijd. In 2007 is er namelijk al een rapport verschenen (commissie TAO) die de wenselijkheid van een specialisatiefase in haar aanbevelingen had staan. Verder staan de neuzen van de CEA, NBA, Nyenrode, TUACC, VAS etc al een tijd lang (redelijk) de zelfde kant op. Zie hiervoor onder andere de: 1) Commissie Toekomst Accountancy Opleidingen (2007); 2) VAS/NIVRA symposium "RA van de toekomst" (2008); 3) Commissie basisaccountant (2009); 4) RA-titel commissie (2009) 5) VAS/NIVRA symposium "internationalisatie en specialisatie van het onderwijs" (2010) 6) Toekomstvisie theoretisch deel accountantsopleiding van de CEA (2010) 7) TUACC deelsessie 3 (mei 2011) Het is daarom erg jammer dat met zo weinig weerstand, het allemaal nog zo lang moet duren. Nu lees ik in de reactie van mevrouw van Arkel dat er wederom (nummer 4 of 5!!) een commissie gaat komen (hoe zit het met de studentvertegenwoordigers in deze commissie??), die een ei gaat leggen over het onderwerp. Als ik mij niet vergis, is er na de RA-titel commissie nog een cie geweest bij die naar het onderwijs kijk/gekeken heeft. En ook die heeft de oorlog volgens mij niet kunnen winnen. Ik hoop daarom ook dat er snel een dwarrelwind zal waaien die iedereen op één plek doet belanden, zodat we echt eens stappen kunnen gaan zetten. met vriendelijke groet, Arjan Wolbink

Jurroen Cluitmans

Allereerst: het is bijzonder prettig om te constateren dat het artikel van Ruud Vergoossen zo veel reacties op roept. Reacties die duidelijk maken dat het nodig is dat er wezenlijke veranderingen plaatsvinden in de opleidingen tot AA en RA. Met name een verdere differentiatie tussen de opleidingen is mijns inziens noodzakelijk, zodat de AA eindelijk kan worden opgeleid voor wat hij feitelijk is (en dat is niet de wettelijk controleer). In zijn reactie schrijft Jan Wietsma dat slechts 10 % de opleiding afrond. Hij verwijst naar een bron waarvan ik vermoed dat ik het zelf ben. In elk geval geld dit voor het hbo-AA-traject, waarbij dan het gehele traject in acht genomen moet worden, dat wil zeggen inclusief de praktijkopleiding. Het rekensommetje erachter: Van de 100 studenten die starten aan de accountantsopleiding in het hbo verlaat ongeveer de helft al in het propedeuse de opleiding (veelal met een bindend negatief studieadvies). Van de overlevers haalt zo'n 70-80% de eindstreep van de bacheloropleiding. Uit een onderzoek dat we twee jaar geleden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben uitgevoerd, blijkt dat vervolgens ruwweg 1/3 doorgaat voor AA, 1/3 voor RA en 1/3 iets anders gaat doen. Van deze AA-studenten halen de meesten de post-bachelor wel, maar zij beginnen niet allemaal aan de praktijkopleiding. In de praktijkopleiding is er ook nog eens een forse uitval. De uiteindelijke instroom in het beroep vanuit de bachelor accountancy aan het hbo schat ik daarom op niet meer dan zo'n 10 %. Uit het eerder genoemde onderzoek bleek overigens dat met name de ervaring met de praktijk (bijvoorbeeld de stage maar ook duale werktrajecten) reden zijn voor zittende studenten om een keuze voor een carrière buiten de accountancy te maken.

Ruud Vergoossen

Beste Arnout, Volgens mij begrijp jij mij verkeerd of begrijpen wij elkaar verkeerd. Het bevestigt mij in mijn standpunt dat al dat heen en weer geblog vaak leidt tot een weinig constructieve gedachtewisseling. Bel mij maar even dan leg ik het jou uit. Hartelijke groet, Ruud

Pieter de Kok

Hola Endymion, dank voor het aanbod. We praten daar als Tuacc graag binnenkort verder over. Tijdens de 3e TweetUp (mei 2011) heeft aanvoerder Tom Ooms dit onderwerp centraal gesteld. We waren toen te gast op Nyenrode. De concept wet leek op dat moment aan te sturen op: innovatie. Blij met de discussie nu. Willen we op dit thema een debat gericht op actie, vervolg, dan zullen we CEA, NBA, de titelbeschermridders, HBO, universitair, bedrijfsleven, kantoren aan tafel moeten krijgen. Hoewel politiek is politiek, ook die zal aanwezig moeten zijn. Tom Ooms is binnen Tuacc de aanvoerder, ik zal met hem ea afstemmen. Als we vanuit elke windstreek iemand aan tafel hebben is er een go! Tuacc en Nyenrode werken aan kennisevent, "de olievlek financiele markten". Jeroen en Richard werken hieraan als aanvoerders. En 29/2 is er een Tuacc Busy Season Breakout, Fouk werkt hard aan de voorbereidingen. Face 2 Face werkt en is nodig! Dank voor aanbod, we hebben contact groeten, saludos

Endymion Struijs

Heren en dame: veel reactie, dus kennelijk oprecht engagement! We moeten elkaar eens regelmatiger als RA beroepsgroep treffen voor een fysiek debat (al dan niet onder de vlag van TUACC) met bij voorkeur publiek/media zodat de buitenwereld daar onderdeel van kan zijn. Ik stel STUDIOAMS AT: Beurs van Berlage daar met plezier voor ter beschikking vanaf half januari ( www.studioams.nl )!

Jurgen van der Vlugt

Mee eens. De discussie glijdt af. Voorstel is terug te keren naar een discussie over het idee van een vereniging met meerdere 'kamers' o.i.d. voor de diverse werksoorten/werkinhouden (alsdan zouden ook de IT-auditors er wellicht (!) oren naar hebben mee te doen). Als dat principe wordt ingezet, zal het opleidingen-stuk volgen -- in die volgorde. Maar dat vergt dus eerst een principe-besluit; à la grondwetswijziging zorgvuldig af te wegen en niet in een ALV'tje of twee afgekaart, dunkt me. Wie schetst een roadmap?

Arnout van Kempen

Overigens, mij verwijten dat ik een oude uitspraak doe over gebrek aan ACTIVITEITEN terwijl ik sprak over gebrek aan GEBEUTENISSEN is een niet zo zuivere manier van debateren. Een feitelijke constatering uitleggen als een persoonlijk verwijt en dan komen met persoonlijke verwijten als antwoord vind ik jammer, en weinig constructief.

Arnout van Kempen

AT:Ruud Vergoossen: Vandaag wordt een stelling betrokken die al jaren betrokken wordt, steeds met hetsignaal dat he allemaal urgent is, en steeds omdat er nog niets is veranderd. Ziedaar mijn deugdelijke grondslag voor mijn stelling dat er niet zoveel gebeurt. Als een stelsel S van jaren geleden vrijwel identiek is aan stelsel S' van heden, dan is tussen S en S' dus weinig gebeurd. Dat allerlei mensen intussen allerlei acties op touw hebben gezet die tot doel hadden dat er wel iets zou gebeuren doet daar niets aan af. Hooguit is dat dan een compliment waard voor die mensen die zoveel energie steken in iets waarvan kennelijk zo weinig resultaat is te zien. Maar kom mij niet aanzetten met een verhaal over deugdelijke grondslag na nota bene zelf te vertellen dat er zo weinig is veranderd in de afgelopen jaren! Ik benoem wat simpel valt waar te nemen, en wat door je eigen publicatie wordt bevestigd. Dat er heel veel gedaan wordt zonder dat er heel veel gebeurt doet daar, nogmaals, niets aan af.

Matthijs Pool

De roep om diffrentiatie in de opleiding is inderdaad niet nieuw. Evenals het feit dat er veel over wordt gesproken en geschreven, maar er niets zichtbaars gebeurt. Vaak onder het motto: 'ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was'. Wie of wat is nu die lobbygroep die de innovatie in het onderwijs zo dwars zit?

Ruud Vergoossen

Aan de heren Van Hilvoorde en Van Kempen: het is nogal boud om te stellen dat de activiteiten beperkt zijn tot een publicatie in het FD. Jullie beweringen op dat punt missen een deugdelijke grondslag en daar moeten jullie toch gevoelig voor zijn... Het standpunt dat in het artikel is verwoord, weerspiegelt de visie van CEA. Neem van mij maar aan dat naast de publicatie in het FD, CEA ook op andere manieren actief is zijn visie voor het voetlicht te brengen bij personen en gremia die ertoe doen. CEA is echter niet de enige speler in het veld.

Jan Wietsma

Beste Leen, Bedankt voor je reactie.Ik denk en doe graag mee - en dat weet je ;-) - Overigens kwam die 10% van iemand die zeer actief is in het HBO-Accountancy onderwijs. Dat is dus niet een beleving van mijn kant. En de boodschapper (moi) moet niet verward worden met de boodschap (hetgeen bestuurders en studenten ervaren). Maar zoals gezegd ik ben bereid de handschoen op te pakken. Evenals ik die handschoen oppak in het debat over Ethiek en gedragsverandering. Met vriendelijke groet, Jan Wietsma

Willem D. Okkerse CEO OK-Rating Institute

Misschien een idee om de accountancy opleiding aan Harvard eens te vergelijken ? The Accounting & Management unit at Harvard Business School strives to be the worldwide leader in research, course development, and teaching on top managements' use of performance measurement systems to: 1) Communicate with external investors to ensure that their firms' securities are fairly priced and that they are able to access capital, 2) Measure and evaluate their firms' economic performance, 3) Improve resource allocation and strategy implementation within their firms, and 4) Build accountability for performance through effective external and internal governance. Vergis ik me nou of lijkt met name onderwerp 1 een beetje (boel) ondergesneeuwd ?

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Citaat uit reactie Aernout van Kempen: "ik denk dat Marc het prima zei, toen hij zei: Wanneer gaan we eens een keer wat doen!" Einde citaat. Mijn reactie: een leuke partij voetbal speel je met 22 spelers. Maar dat kan allemaal pas beginnen als een (daartoe speciaal aangewezen) speler de bal vanaf de middenstip aan het rollen brengt. De andere 21 kunnen dus helaas niet beginnen , hoe graag ze ook zouden willen ! (Ik zelf sta als pensionado meestal langs de zijlijn.) Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

arnout van Kempen

AT:Anne-Marike van Arkel Ik verwijs even naar Marc van Hilvoorde: blijkbaar lukt het nu al jaren niet om meer te bereiken dan dat dezelfde teksten herkauwd worden. Fijn dat iemand daarmee zijn naam in het FD krijgt, maar er gebeurt niet heel veel. En dan kan je als beroepsorganisatie uitleggen dat dat de schuld is van diverse ministeries of de nieuwe werkgever van de heer Donner, maar het heeft zacht gezegd toch wel iets treurigs dat een beroep dat ooit volledig privaat is ontstaan en volledig zijn eigen boontjes wist te doppen, zich nu laat weerhouden door ambtelijk geneuzel. We kunnen nu weer eens fijn met elkaar gaan roepen wat er zou moeten, en wiens of wier schuld het is dat er geen donder gebeurt, maar ik denk dat Marc het prima zei, toen hij zei: "Wanneer gaan we eens een keer wat doen!" Laten we nu gewoon eens even heel erg eerlijk zijn: als de NBA wil dat er iets verandert aan de opleidingen, dan gebeurt dat. Wetten en regels en voorkeuren van ministeries of RvS zijn dan uitdagingen, maar geen blokkades. Maar dan moet je wel willen. ECHT willen.

Leen Paape

Reactie op de bijdrage van Jan Wietsma. Beste Jan, je doet een paar stellige beweringen. Ten eerste de 'minder dan 10% die de opleiding afrondt' klopt niet. Dat percentage ligt ongeveer op 25% en dat is ongeveer op hetzelfde niveau als de meeste andere academische opleidingen. Dat is zeker niet slecht voor een opleiding die in ieder geval zwaarder is door de combi van werken en studeren en ook nog eens een lange doorlooptijd kent van nominaal 7,5 jaar. Dat opleiding enpraktijk niet goed zouden aansluiten is een uitspraak die wat mij betreft de wedervraag oproept: op welke punten dan? Dan beloof ik dat we op Nyenrode ons best gaan doen dit in het programma van de Robuuste Accountant te adresseren. Ik nodig je an harte uit om mee te doen in het verabpnderingstraject dat we daartoe hebben opgezet om mee te denken over de op,eiding van de toekomst. Je stelling dat de kloof tussen beroepsorganisatie en opleiding groter wordt kunnen we dan wellicht ook oppakken. Overigens geldt ook hier dat ik graag hoor waaruit die kloof dan bestaat. Tot slot, via de Commissie Eindtermen Accountantsopleidingen hebben alle betrokkenen ooit de eindtermen vastgesteld en daar heeft een opleiding zich aan te houden. Dat ze snel overstappen naar het bedrijfsleven is realiteit maar wordt vooral veroorzaakt door de eisen van het beroep zelf, hard werken, veel red tape, etc. Dan de MKB competenties, Jan doe mee en breng ze in en dan gaan we dat ook proberen te adresseren, al of niet in een specialisatie.

Jan Weezenberg

Geachte Endymion Struijs , Uw reactie snijdt hout ! Sterker nog: de uitwerking is al klaargezet. Zie mijn onderstaande reactie op het artikel "Volop Kansen " Citaat Geplaatst door Jan Weezenberg - 11-12-2011 12:17:28 Geachte Heer Wammes, Nog een kleine toevoeging: Ik zie de CPA als een VERENIGING, die vergelijkbaar is met de in de vorige eeuw bestaande VAGA (Vereniging van Academinsch gevormade accountants) Een dergelijke vereniging heeft geen last van politieke bemoeizucht en heeft eigen statuten en huishoudelijk reglement. Lid kunnen worden via aanmelding -mensen met een succesvolle opleiding tot RA (opleidingstitel) -die bij NBA zijn ingedeeld in de groep Openbaar Accountant (beroepsaanduiding) -en van onbesproken gedrag zijn. Lidmaatschap eindigt automatisch als aan een van de voorwaarden niet meer is voldaan. Secretariaat van de Vereniging wordt uitbesteed aan de Bureau organisatie van NBA, eventueel heeft de Vereniging een eigen website. Bestuur: het bestuur van de betreffende groep binnen NBA (personele unie). Bewaking van de voorwaarden is op deze manier gewaarborgd. Symbolische contributie van een paar tientjes per jaar. Oprichtingsdatum 1 januari 2012 (of desnoods een beetje later, maar niet te lang mee wachten) Support van TUACC bij de invulling wordt op prijs gesteld ! Vriendelijke groet, Jan Weezenberg Geplaatst door Jan Weezenberg - 11-12-2011 9:42:23 Geachte Heer Wammes, Dank voor Uw toelichting . The art is to beat the system ! Wanneer de AA-groep wordt bijgeschoold, kunnen ze uiteraard de bevoegdheden krijgen van de andere groep via bijbehorende titel. Wie niet overstapt heeft er geen behoefte aan te mogen conroleren. Je krijgt dan AUTOMATISCH voor de controleurs de bekende CPA' toevoeging en volgens Tom Nierop kan een extra toevoeging geen kwaad. Overigens graag nog Uw aandacht voor de opleidingsactiviteit van het Engesle Instituut Vriendelijke groet, Jan Weezenberg Einde citaat. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Endymion Struijs

Wat een bizarre discussie is dit eigenlijk! Feitelijk is de stelling dat we accountants hebben en financieel adviseurs. Waarbij het wettelijk kader van de eerste groep gemakshalve op de tweede groep van toepassing is gemaakt. In casu het veel te grote confectie jasje wordt bij die financieel adviseur omgehangen. We hadden natuurlijk nooit 1 beroepsgroep laat staan 1 wettelijk kader moeten hebben voor 2 totaal verschillende beroepen. Beide zijn maatschappelijk bijzonder waardevol, maar verliezen relevantie door een gedwongen en inherent confectie made keurslijf. Laat de WTA als 1 op maat gesneden wettelijk kader van toepassing zijn op RA's en het NBA splitsenin een beroepsgroep voor echte (certificerende) accountants (RA) en financieel adviseurs. Voorkomen we meteen de demagogische werking van "net alsof" verklaringen als de samenstelverklaring, "net alsof" accountants die de facto gewoon een hele fijne financieel adviseur zijn.....en hoeven we geen ingewikkelde gedifferentieerde onderwijsvormen te bouwen!

Hans Blokdijk

En dus knoeien we nog even door, met bijv. een virtuele 'praktijkstage'! De Raad van State heeft natuurlijk gelijk: het is ook helemaal niet nodig om meerdere titels wettelijk te beschermen. De enige titel waarvor dat nodig is, is die van degenen die - op zijn minst in hoofdzaak - de punlieke functie uitoefenen: de controle! Titels van andere beroepsbeoefenaren kunnen heel goed privaatrechtelijk beschermd worden, zoals nu al het geval is met RC, RE etc..

Anne-Marike van Arkel

Ook de NBA was en is een groot voorstander van specialisatie en differentie in de accountancyopleidingen. Het Ministerie van Financiën deelde overigens deze mening. In het kader van de wetgeving is echter door het Ministerie van Justitie aangegeven dat dit soort zaken niet in de wet opgenomen kunnen worden als er nog geen concrete plannen zijn. De Raad van State was in het geheel geen voorstander van meerdere wettelijk te beschermen titels om wille van differentiatie en specialisatie. Om die reden wordt nu slechts in de Memorie van Toelichting de mogelijkheid geboden - zij het beperkt - om plannen te kunnen ontwikkelen voor specialisatie en differentiatie. De Commissie Onderwijs Fusie zal binnen dat kader met voorstellen komen om dit te realiseren.

Jan Wietsma

Vandaag hebben we tijdens de co-creatiesessie Accountantskantoor 2015 uitgebreid stilgestaan bij het opleidingsvraagstuk. Met mensen in opleiding en bestuurders accountantskantoren constateren we maar voorzichtig dat opleiding en praktijk van alle dag niet op elkaar aansluit. Studenten missen veel in de opleiding. Accountants vinden dat onderwijs niet innoveert. Overigens rond minder dan 10% van degene die ooit met de opleiding begon deze af. Daarnaast maken steeds meer accountants die afstuderen direct na ontvangen diploma de overstap naar het bedrijfsleven. Wat deze groep ook opmerkte is dat afstand beroepsorganisatie en onderwijs steeds groter wordt. Zowel studenten als bestuurders constateren ook dat huidige opleiding nauwelijks aandacht heeft voor competenties van de MKB-accountant

Marc van Hilvoorde

Laat ik beginnen met de opmerking dat ik niks tegen de heer Vergoossen heb. Maar heel veel meer ambitie dan met zijn naam in een veelgelezen blad en website te prijken lijkt hij niet te hebben met deze bijdrage. Oude wijn in oude zakken. Ik verwijs graag naar een Wildschut blog van 29 januari 2009, nu bijna 3 jaar geleden waar toen dezelfde stelling werd ingenomen. En die toen ook al allesbehalve opmerkelijk was. In drie jaar zijn we dus geen steek opgeschoten. Wanneer gaan we eens een keer wat doen!

Tom Ooms

Uiteraard. De mogelijkheden binnen het wettelijke kader van specialisatievormen in het accountancyonderwijs waren met het eerste ontwerp van de wet accountantsberoep groot. Met de herziene versie (welke richting de Tweede Kamer) is gegaan is dit zeer lastig geworden. Maar... Er zijn mogelijkheden. Het NBA kan zelf ook zaken faciliteren en de durf tonen om als beroepsorganisatie voor ALLE accountants te opereren. Dus ook bijvoorbeeld in business, of overheid. etc. De wettelijk controleur zal dan wettelijk beschermd zijn, maar rest van de accountants vallen ook gewoon onder de hoed van het NBA met haar maatregelen om het beroep te beschermen. De vraag is. Durft het NBA dit.

Pieter de Kok

Ja, en zo stond het allemaal precies in de concept wet...tot ergens in conceptversie nummer 3.0 van de nieuwe wet op ons mooiste beroep. Maar surprise surprise , daar was plotsklap in de laatste versie van de wet : helemaal niets over van alle mooie plannen. Als Tuacc ( waar was de rest?) hebben we direct een gesprek gehad bij het NBA. Innovatie in onderwijs was dichtbij, maar is verder dan ooit. Schijnt wel dat een "andere lobby groep", iets met bescherming van titeltjes, wel tevreden is. Ver weg is overigens relatief, er is natuurlijk altijd zoiets als: "marktwerking".

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.