Ben ik nog op tijd voor de Accountantsdag?
Op 23 november 2011 is het weer Accountantsdag. Titel: De status quo voorbij. Precies een jaar geleden opende de Accountantsdag 2010 met een sit in met Pieter Jongstra (Ernst & Young), Ewout Irrgang (SP) en ondergetekende.
Tuacc was een paar weken oud en 'Lessen uit de kredietcrisis' was de titel van Het Plan van Aanpak van de NBA. Ik kan mij niet meer exact herinneren wat ik allemaal heb gezegd, maar ongetwijfeld dingen als 'mooiste vak', 'verandering kan alleen met passie' en 'het Plan van Aanpak is een goede eerste stap'.
De titel 'De status quo voorbij' zou ik voor de Accountantsdag 2011 niet hebben gekozen. De originele uitspraak is uit de veertiende eeuw en in Latijn; in stat quo res erant ante bellum. In het Engels: 'in the state in which things were before the war'. Om deze kleurrijke vertaling door te trekken: is the war over? Denk het niet.
Ik weet dat de mensen van de NBA-organisatie keihard hebben gewerkt aan de voorbereiding van deze Accountantsdag, waarvoor nu al hulde. Mijn suggesties zijn gericht aan de programmamaker. Ik mis namelijk nog wat onderwerpen en sprekers rondom thema's waar wij het juist over moeten hebben, zeker als er weer 1.250 man in de zaal zitten.
Een paar sprekers en onderwerpen kunnen we denk ik zonder veel pijn richting uitgang loodsen, bijvoorbeeld Jan Kees de Jager. Die moet de euro redden en zijn 'visie' op accountancy is weinig verheffend.
Wat suggesties, kriskras door elkaar:
Waar is Bob Hoogeboom, die met 'Het Tahrirplein van de accountancy' op deze site wellicht de mooiste bijdrage van 2011 heeft geschreven? En ik hoor graag de reacties van bijvoorbeeld de NBA Young Professionals. Ik zou ze zo graag vaker willen zien en horen - alle nieuwe generaties.
Waar zijn de hoogleraren? "Vraag een kalkoen niet of hij graag naar het kerstfeest gaat. (...) Vraag een hoogleraar met een dubbele pet niet of deze de diverse verantwoordelijkheden kan scheiden", schreef Marcel Pheijffer. Opschudding alom, reacties op reacties. Maar zijn we op dit onderwerp nu ‘de status quo voorbij'? Ik wil een debat tussen drie hoogleraren, over de laatste voorbeelden van toegepaste wetenschap voor de accountancypraktijk en over hun bijdragen in de maatschappelijke discussie en de resultaten hiervan. Vuur en passie! Onafhankelijkheid bestaat al... toch?
PE is de basis onder het succesvol acteren als externe accountant of accountant in business. Het inputproces en de keiharde controle op PE-naleving staan voor Tuacc niet ter discussie. Wel de relevantie en vrijblijvendheid in te kiezen trainingen (als het maar leuk is), het gemak waarmee PE-punten kunnen worden verkregen (twaalf punten voor een cursus LinkedIn) en het gebrek aan kennistoetsen gedurende de hele life cycle van een accountant.
Dan hebben het nog niet over inhoud en kwaliteitsniveau. Mooi onderwerp voor een luidruchtige parallelle groepsdiscussie!
Leen Paape - lid van het Tuacc-klankbordteam en niet zonder reden want hij geeft zijn mening en is met ‘Open de Luiken' erg goed bezig op Nyenrode - presenteert een onderzoek in opdracht van de NBA: 'Wat gebeurt er voordat de verklaring wordt afgegeven?'
Prima en zeker interessant, maar Paape is een vurig voorstander van de combinatie advies en audit. En laat dit nu net een enorm hot topic zijn. Waarom geen debat over dit onderwerp? Er zijn voldoende 'tegenstanders' die het voor Leen spannend kunnen maken. Wordt ongetwijfeld een levendige discussie.
Dan de Poortwachtersfunctie. Tweede Kamerleden deden in het najaar van 2010 een nadrukkelijk appel op het accountantsberoep om haar zogenoemde poortwachtersfunctie te versterken. Dan zitten er dus de verkeerde mensen op het podium, want voor een debat heb je voor- en tegenstanders nodig. Onze voorzitter is voor, de AFM is voor - nog los van het feit dat lid van de Commissie Poortwachter Gerben Everts (namens APG, Eumedion) nu bij de AFM werkt - en de DNB is voor. Zou de Belastingdienst voor zijn? Flesje wijn op zetten?
Waar zijn de bedrijfsbestuurders, commissarissen, kritische geesten en tegenstanders van dit ‘uitbreiden van de poortwachtersfunctie'? Ik kan mij niet voorstellen dat die er niet zijn, of niet in debat zouden willen.
En als die commissarissen er dan toch zijn, kunnen zij de zaal meteen overtuigen waarom juist RvC-leden uit het juiste hout zijn gesneden om als feitelijke opdrachtgever van de accountant te fungeren. De vijfde Tuacc TweetUp stond in het teken van dit onderwerp en de uitkomst was duidelijk: nog heel wat noten te kraken. Een mooie parallelsessie waard.
Tuinbouw, financiering mkb, allemaal leuk. Maar moeten we de controle in het mkb afschaffen, assurance op maat bieden? Kunnen we Philip Elsas vragen om een echt toekomstbeeld te schetsen van SBR? Ook leuk is een demonstratie van de Flight Simulator 'jaarrekeningcontrole' voor AA-studenten. Ik neem aan dat er al een Betaversie bestaat waarvan we mogen genieten?
O ja, de regelgeving is prima, hier zomaar een voorbeeld. En het tweede AFM-rapport rondom 'commerciële creativiteit'? Daar hoeven we met elkaar niet meer over van gedachten te wisselen?
Ik kan nog wel even doorgaan. Onderwijsinnovatie is in 2008 vurig en overtuigend in gang gezet en meegenomen door het College Eindtermen Accountants (CEA). Anno 2011 is het innovatievuur gedoofd.
Leest u ook nog even de recente bijdrage van Hans Blokdijk over het wetsvoorstel accountantsberoep. Er is tot heden weinig discussie geweest.
Ik ben uiteraard aanwezig op 23 november 2011. Ik wil niets missen van de discussie over professional scepsis. Of dat valt aan te leren met een verplichte PE-training vraagt bijna niemand zich af - professional sceptisch als we zijn. Het staat in het Plan van Aanpak, dus is het goed.