Opinie

Ben ik nog op tijd voor de Accountantsdag?

Op 23 november 2011 is het weer Accountantsdag. Titel: De status quo voorbij. Precies een jaar geleden opende de Accountantsdag 2010 met een sit in met Pieter Jongstra (Ernst & Young), Ewout Irrgang (SP) en ondergetekende.

Tuacc was een paar weken oud en 'Lessen uit de kredietcrisis' was de titel van Het Plan van Aanpak van de NBA. Ik kan mij niet meer exact herinneren wat ik allemaal heb gezegd, maar ongetwijfeld dingen als 'mooiste vak', 'verandering kan alleen met passie' en 'het Plan van Aanpak is een goede eerste stap'.

De titel 'De status quo voorbij' zou ik voor de Accountantsdag 2011 niet hebben gekozen. De originele uitspraak is uit de veertiende eeuw en in Latijn; in stat quo res erant ante bellum. In het Engels: 'in the state in which things were before the war'. Om deze kleurrijke vertaling door te trekken: is the war over? Denk het niet.

Ik weet dat de mensen van de NBA-organisatie keihard hebben gewerkt aan de voorbereiding van deze Accountantsdag, waarvoor nu al hulde. Mijn suggesties zijn gericht aan de programmamaker. Ik mis namelijk nog wat onderwerpen en sprekers rondom thema's waar wij het juist over moeten hebben, zeker als er weer 1.250 man in de zaal zitten.

Een paar sprekers en onderwerpen kunnen we denk ik zonder veel pijn richting uitgang loodsen, bijvoorbeeld Jan Kees de Jager. Die moet de euro redden en zijn 'visie' op accountancy is weinig verheffend.

Wat suggesties, kriskras door elkaar:

Waar is Bob Hoogeboom, die met 'Het Tahrirplein van de accountancy' op deze site wellicht de mooiste bijdrage van 2011 heeft geschreven? En ik hoor graag de reacties van bijvoorbeeld de NBA Young Professionals. Ik zou ze zo graag vaker willen zien en horen - alle nieuwe generaties.

Waar zijn de hoogleraren? "Vraag een kalkoen niet of hij graag naar het kerstfeest gaat. (...) Vraag een hoogleraar met een dubbele pet niet of deze de diverse verantwoordelijkheden kan scheiden", schreef Marcel Pheijffer. Opschudding alom, reacties op reacties. Maar zijn we op dit onderwerp nu ‘de status quo voorbij'? Ik wil een debat tussen drie hoogleraren, over de laatste voorbeelden van toegepaste wetenschap voor de accountancypraktijk en over hun bijdragen in de maatschappelijke discussie en de resultaten hiervan. Vuur en passie! Onafhankelijkheid bestaat al... toch?

PE is de basis onder het succesvol acteren als externe accountant of accountant in business. Het inputproces en de keiharde controle op PE-naleving staan voor Tuacc niet ter discussie. Wel de relevantie en vrijblijvendheid in te kiezen trainingen (als het maar leuk is), het gemak waarmee PE-punten kunnen worden verkregen (twaalf punten voor een cursus LinkedIn) en het gebrek aan kennistoetsen gedurende de hele life cycle van een accountant.
Dan hebben het nog niet over inhoud en kwaliteitsniveau. Mooi onderwerp voor een luidruchtige parallelle groepsdiscussie!

Leen Paape - lid van het Tuacc-klankbordteam en niet zonder reden want hij geeft zijn mening en is met ‘Open de Luiken' erg goed bezig op Nyenrode - presenteert een onderzoek in opdracht van de NBA: 'Wat gebeurt er voordat de verklaring wordt afgegeven?'

Prima en zeker interessant, maar Paape is een vurig voorstander van de combinatie advies en audit. En laat dit nu net een enorm hot topic zijn. Waarom geen debat over dit onderwerp? Er zijn voldoende 'tegenstanders' die het voor Leen spannend kunnen maken. Wordt ongetwijfeld een levendige discussie.

Dan de Poortwachtersfunctie. Tweede Kamerleden deden in het najaar van 2010 een nadrukkelijk appel op het accountantsberoep om haar zogenoemde poortwachtersfunctie te versterken. Dan zitten er dus de verkeerde mensen op het podium, want voor een debat heb je voor- en tegenstanders nodig. Onze voorzitter is voor, de AFM is voor - nog los van het feit dat lid van de Commissie Poortwachter Gerben Everts (namens APG, Eumedion) nu bij de AFM werkt - en de DNB is voor. Zou de Belastingdienst voor zijn? Flesje wijn op zetten?

Waar zijn de bedrijfsbestuurders, commissarissen, kritische geesten en tegenstanders van dit ‘uitbreiden van de poortwachtersfunctie'? Ik kan mij niet voorstellen dat die er niet zijn, of niet in debat zouden willen.

En als die commissarissen er dan toch zijn, kunnen zij de zaal meteen overtuigen waarom juist RvC-leden uit het juiste hout zijn gesneden om als feitelijke opdrachtgever van de accountant te fungeren. De vijfde Tuacc TweetUp stond in het teken van dit onderwerp en de uitkomst was duidelijk: nog heel wat noten te kraken. Een mooie parallelsessie waard.

Tuinbouw, financiering mkb, allemaal leuk. Maar moeten we de controle in het mkb afschaffen, assurance op maat bieden? Kunnen we Philip Elsas vragen om een echt toekomstbeeld te schetsen van SBR? Ook leuk is een demonstratie van de Flight Simulator 'jaarrekeningcontrole' voor AA-studenten. Ik neem aan dat er al een Betaversie bestaat waarvan we mogen genieten?

O ja, de regelgeving is prima, hier zomaar een voorbeeld. En het tweede AFM-rapport rondom 'commerciële creativiteit'? Daar hoeven we met elkaar niet meer over van gedachten te wisselen?

Ik kan nog wel even doorgaan. Onderwijsinnovatie is in 2008 vurig en overtuigend in gang gezet en meegenomen door het College Eindtermen Accountants (CEA). Anno 2011 is het innovatievuur gedoofd.

Leest u ook nog even de recente bijdrage van Hans Blokdijk over het wetsvoorstel accountantsberoep. Er is tot heden weinig discussie geweest.

Ik ben uiteraard aanwezig op 23 november 2011. Ik wil niets missen van de discussie over professional scepsis. Of dat valt aan te leren met een verplichte PE-training vraagt bijna niemand zich af - professional sceptisch als we zijn. Het staat in het Plan van Aanpak, dus is het goed.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

18 reacties

Pieter de Kok

Nu ik de bijdrage van Albert lees over gebrek aan stageplaatsen, is het geen idee om op de Accountantsdag een StagePlekGezocht stand in te richten waar kantoren hun stageplekken kunnen aanmelden. Vanaf centraal podium kan iemand met 5 minuten even uitleggen dat de nood hoog is en de speciale stand promoten? Zet er was HEAO onderwijs mensen bij en we kunnen gelijk zaken doen?

Marcel Pheijffer

Van een Engelse site: Barnier's audit reforms 'might be delayed' CONTROVERSIAL audit reform proposals from Brussels might be delayed, with final plans being unveiled later than the predicted date of 23 November. Championed by internal markets commissioner Michel Barnier, a spokeswoman from his office said "there is a possibility they will be later expected". The Big Four has lambasted many of the reforms, which appear to propose audit-only firms and mandatory joint audit for some of the largest listed companies. More to follow.

Willem de Kater

Pieter, Leuk! Ik verheug mij op je aanwezigheid woensdag. Tot dan! Willem

Marcel Pheijffer

Ha Pieter, via het FD begreep ik dat het rapport-Barnier inderdaad de 23ste officieel uitkomt. Indien dat juist is, zal er woensdag op de Accountantsdag ongetwijfeld over worden gesproken. Groet, Marcel

Berry Wammes

Dat heb je mooi gezegd, Pieter. We nemen goede nota van je reactie. En ik weet dat je tegen een stootje kan. Tot woensdag!

Pieter de Kok

Beste allemaal, Bedankt voor de reacties. Ik ga er vanuit dat iedereen begrijpt dat mijn opiniebijdrage is geschreven vanuit mijn oprechte zorg dat we een momentum missen waarin we met een grote groep, een aantal meer relevante en actuele discussies kunnen voeren en moeten voeren. Desnoods in meer plenaire vorm. Ik heb een aantal suggesties gedaan omdat ik thema's en sprekers mis. Achter de schermen is er heel veel werk door de NBA verricht. Rondom Poortwachter, rondom RvC rol, Code Accountantsorganisaties, Commerciële prikkels, rondom schakelen met de aandeelhouders en Toezichthouders. Er is van alles afgestemd, bereikt, onderhandeld, ook weer met dezelfde Toezichthouders, met de grote kantoren en met name ook met de politiek, heel veel met de politiek. En laat hierbij opmerken dat dit ook geldt voor een SRA. Hulde, noodzakelijk, begrijp ik, complimenten zijn uitgedeeld en dit deel van het 'hervormingsspeelveld" is afgedekt. Maar het is maar een deel van het speelveld, vanuit mediaexposure wellicht relevant, veel audit, maar er is zoveel meer alsje kijkt naar de 'achterban'. Ik observeer dat de Accountantsdag 2011 voor een deel is gericht op dit zelfde speelveld van toezichthouders en politiek, alsof we nogmaals een een soort van herbevestiging en publiek willen delen rondom het Plan van Aanpak, Dat het goed is. Maar dat weten we al. Jan Kees de Jager heeft dat al gezegd, de AFM heeft dat al gezegd en heel veel andere hebben dat al gezegd. Verder observeer ik dat de dagelijkse praktijk en de hearts en minds van al die mensen die veranderingen moeten uitdragen, elke dag, op de werkvloer niet nadrukkelijk genoeg geprogrammeerd is. Om hen mee te nemen in een nieuwe beleving, in urgentie, zijn open debatten nodig rondom de onderwerpen die ik heb aangedragen, over onderwerpen waar we dagelijks mee bezig zijn. Emotie, prikkeling. En juist dit deel vind ik onderbelicht, dan wel zijn niet de juist onderwerpen gekozen. Zoteruglezende is mijn oproep goed ondererbouwd, en was het een zinvolle vroege zondagochtend besteding: meer gerichte discussie over kritische onderwerpen aan beide kanten van het spectrum, over thema;s die het er ECHT toe doen, meer hearts and minds, meer werkvloer, meer praktijk, meer ambacht, meer mooiste vak. AT:Marcel, als het zo is dat Barnier de 23e met een definitief rapport komt, ja, dan kan het niet anders dan dat de plenaire sessie wordt aangepast en dat er, desnoods live uit Brussel, verslag wordt gedaan van de definitieve uitkomsten. Ik reken er gewoon op dat het programma hierop wordt aangepast. AT:Jan, ik zeg – engelengeduld, zoals met elkaar bij Tuacc afgesproken, ik blijf net zo lang de aanjaagrol vervullen als nodig is, als is dat nog drie jaar of vijf jaar. Mocht er andere Hoofd Piet opstaan die het grote Sinterklaasboek wil overnemen, prima, dan rouleren we en pak ik een onderwerp op. AT:Willem, dank voor de uitnodiging, bij deze geaccepteerd, je weet, ik voel mij altijd prima thuis bij de NBA Young Profs, want zoveel ouder / wijzer ben ik nu ook weer niet hoor. Ik ga er ook van uit dat je mijn punt rondom mooie bijdrage van Bob en NBA Young Profs wel begrijpt. Gaat uiteraard niet om leaseauto’s, maar om de verandering binnen accountantsmaatschappen, nog specifieker, de verandering op individueel niveau. “Verzet en tegengeluiden zijn altijd overwegend het werk van jongeren. Dat zien we in iedere moderniseringsgolf en bij alle kleine en grote maatschappelijke veranderingen. Verzet moet zich altijd aan de wet houden en dient van binnenuit en in het publieke domein vorm te krijgen”. Is het publieke domein het accountantsdomein, dan moeten we niet 2-3 momenten per jaar op dit plein zijn, maar continue, actief, zichtbaar en, zoals jezelf terecht aangeeft ‘eigenwijs’. We spreken elkaar. AT:Berry, beste Berry, ik zie voor mij hoe je de eerste twee drie zinnen van je reactie aan het tikken bent, hard nadenkend over ‘hoe kan ik het stuk van Pieter’ zo kort en bonding een ‘label’ toedichten waarmee het lezerspubliek denkt dat ik ‘te kort door de bocht ben gegaan’. Beste Berry, je weet, ik respecteer je werk, altijd als we elkaar zien en over het mooiste vak praten, is het positief. Jij hebt jou rol, ik de mijne. Ik kan niet meer boos worden over woorden als ‘gebrek aan deugdelijke grondslag’, ik weet dat diep in jou hart jij prima weet dat mijn drijfveren positief zijn. Tot de 23e! . Laatste opmerking. Ik vind het niet erg dat het NBA mijn opiniebijdrage gisteren heeft gebruikt om “nog meer aanmelders” te werven via een email met als inleiding “Pieter de Kok schrijft op Accountant,nl: Ben ik nog op tijd voor de accountantsdag? Om nog aan te melden: zeker! Het had natuurlijk iets correcter geweest als in die zin ook was aangegeven dat het 'op tijd zijn' 'suggesties betreft' om het programma actueler, relevanter en energieker te maken. Dat mijn bijdrage niet was bedoeld om meer betalende bezoekers te werven mogen duidelijk zijn. De clubkas moet gevuld worden denk ik uiteindelijk dan maar. Ik glimlach nogmaals.

Harry Mock RA

Heer Wammes, U heeft gelijk inzake de recensent, maar Pieter heeft ook gelijk, want de voorstelling is reeds afgelopen.: De fusie met de AA s is niet,zoals bedoeld, gelijkwaardig verlopen,omdat de politiek de AA s heeft gefrustreerd . De vrijage met de commissarissen gaat uitlopen op een huwelijk, De toppen van beide toezichthouders zijn vernieuwd en beiden hebben in korte tijd publiekelijk al meer ferme taal het licht doen zien dan hun voorgangers,De accountants hebben nog niet begrepen dat er een andere toezichtwind is gaan waaien. De risico s die de accountants bij de controle van banken en financiele instellingen lopen zijn nog steeds onderschat, over de Nederlandse "Delta-1" s wordt stil gezwegen, De splitsing van controle en advies zal in Nederland wel niet doorgaan, De ethiek van accountants heeft een hoogtepunt bereikt bij de partner van XY die stiekem een BV aan zichzelf verkocht en zo zijn partners benadeelde, De Nederlandse rating wordt nog steeds niet OK bevonden, al neemt de belangstelling toe. Zo is een jaar voorbijgegleden. En Pieter is nog steeds niet uitgenodigd om in het volgende NBA bestuur zitting te nemen. En wat krijgen we er als van de big4 er toch eentje omvalt ? Drie in de pan.

Matthijs Pool

Pieter durft de knuppel in het hoenderhok te gooien en de dingen bij de naam te noemen, waarvoor hulde. Veranderingen in de accountancy gaan nu eenmaal niet zo snel. Dat betekent niet dat er geen lichtpuntjes zijn. Maar veel meer dan lichtpuntjes zijn het nog niet.... Een echte fundamentele verandering is er ook nog niet. Is er überhaupt al een status quo? Laat staan dat je er voorbij kunt zijn. Er zijn nog een paar harde noten te kraken, maar daarvoor moet het pijn doen bij ons accountants. En niemand snijd graag in zijn eigen vlees. Wat ik wel stuitend vind is dat nu de politiek van een aantal collega's weer een 'veeg uit de pan' krijgt. Opmerkingen als krakkemikkig en niets zinvols worden gebruikt. Dat is voor mij toch wel weer het ultieme bewijs van hoe (een deel van) de beroepsgroep nog steeds in elkaar zit. Namelijk: het maatschappelijk verkeer heeft het nog steeds niet begrepen, of: ik zal het nog een keer uitleggen... Je kunt het oneens zijn met de voorstellen en visie van de Politiek , maar zolang je als beroepsgroep niets beters hebt en doet…. De meeste voorstellen stranden in de marges en kleine lettertjes. Symptoombestrijding noemt men dat. De echte problemen komen vooralsnog niet op de agenda, laat staan dat hiervoor structurele (pijnlijke) oplossingen worden aangedragen. Nee, de beroepsgroep zit nog steeds in de greep van het ‘accounting establishment’.

Rogier

Ik beschouw Pieters oproep als een cri de coeur en ik vind het niet cynisch noch aanmatigend. Ik vind het gedurfd en daar heb ik respect voor. Mensen zoals hij zorgen uiteindelijk voor de soms noodzakelijke verandering(-en) (direct of indirect). Pieter for President!

Berry Wammes

Pieter, Recensenten publiceren hun mening normaliter na de voorstelling, maar jij weet kennelijk nu al wat de Accountantsdag gaat opleveren. Je grondslag is niet erg deugdelijk, want nog voor de minister van Financiën een woord heeft gesproken mag hij al richting uitgang. Wellicht wat aanmatigend? Immers a. je weet niet wat hij gaat zeggen en b. wat je ook van zijn visie mag vinden, het is wel die van het kabinet en dat lijkt me er toch toe doen. Ook Leen Paape doet er toe, want hij presenteert een uniek onderzoek, gebaseerd op 150 accountantsdossiers, dat nieuw licht kan werpen op het publieke debat over de relevantie en de onafhankelijkheid van het accountantsberoep. Actueel en relevant is ook het middagdebat waar de top van toezichthoudend Nederland debatteert over de effectiviteit en rendement van hun werk. Hebben we tot nu toe nog niet gezien, zeker niet met dit gezelschap. En mocht je het debat over de poortwachters missen, graag nodig ik je uit voor de NBA-bijeenkomst aanstaande maandag in Den Haag. De bijeenkomst is onderdeel van de debatreeks waarvan de Accountantsdag het sluitstuk vormt. Want je kunt nu eenmaal niet alles op één dag programmeren.

Willem de Kater

Hoi Pieter, Leuke bijdrage en wat een enerverend vak hebben we toch! Zoveel te bespreken! Je schrijft dat je wilt horen van de Young Profs op de accountantsdag. Daar gaan we zeker voor zorgen! We hebben een eigen deelsessie in elkaar gezet en je kan je hart daarin ophalen wat betreft professional scepsis. We hadden al 115 aanmeldingen voor onze deelsessie en ik ga ervan uit dat we er nu 116 hebben, want als je ons zo graag wilt horen dan moet je erbij zijn! Het wordt een prachtige deelsessie met een lezing door een oud klokkenluider, de presentatie van uitslagen uit onze eigen enquête over (inderdaad) professional scepsis en natuurlijk volop ruimte voor discussie met én door Young Profs! Ik ben er van overtuigd dat je veel meer zult horen dan verhalen over de leerling-accountant met een horizon van de volgende leaseauto waarover Bob Hoogenboom schrijft. Hierbij ben je van harte uitgenodigd en ondanks dat we een tikje eigenwijs zijn, staan we natuurlijk ook open voor tips van wijze ervaren accountants. Dus komt allen! Willem de Kater vice-voorzitter NBA Young Profs

Jan Weezenberg

Beste Pieter, Citaat uit bovenstaand artikel; Onderwijsinnovatie is in 2008 vurig en overtuigend in gang gezet en meegenomen door het College Eindtermen Accountants (CEA). Anno 2011 is het innovatievuur gedoofd. Maar er zijn nog wat kleine vonken te vinden ! Onderstaande reactie plaatste ik op 6 november bij de oproep van Eddy Vaassen om de opleiding op hoger niveau te brengen.. Je ziet dat ik een complete oplossing voor de kwaliteitszorg in de opleiding aanreik, namelijk resultatencontrole in plaats van proces controle. Inclusief een aanzet voor de werkwijze om die oplossing te realiseren. Het is wel break thru in plaats van control en dat is een zaak van veranderingsbereidheid en nieuwsgierigheid naar het onbekende nieuwe. De logica is n.m.m. onmiskenbaar, de oplossing werkte in de praktijk goed, maar is geruisloos weggepoetst. Er is een enkel nadeel aan mijn oplossing: de zelfcontrole door de opleidingsinstituten wordt niet meer geaccepteerd als kwaliteitskeurmerk. Dat tast de autonomie van de opleiders aan, en uiteraard zullen ze niet luidkeels staan te juichen. Maar door verbetering van de proceskwaliteit ontstaat er synergie: betere opleiding, betere toetsing, betere afstudeerders. Ofwel triple winsituatie. Juist daarom is het noodzakelijk, dat NBA loud and clear laat weten dat NBA de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de nieuwe collega's opnieuw uitdrukkelijk tot zich trekt. Wat mij betreft dus innovatievuur volop aanwezig, maar je kent de aloude spreuk van de NS: zonder dwarsliggers komen we er ook niet. Hieronder dus nogmaals mijn reractie van 6 november. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg Herhaling: Geplaatst door Jan Weezenberg - 6-11-2011 20:46:36 Geachte Redactie Eddy Vaassen stel vast "bad education drives out good education" Bad education stopt niet. Dus solidariteit vanwege het gemeenschappelijk belang is een illusie. Er is maar een enkele oplossing: NBA moet de belangrijkste examens (A.O., Acc.controle, EV) weghalen bij de opleiders en onderbrengen in een( nieuw leven in te blazen) examenbureau NBA. CEA bepaalt de eindtermen (inclusief updaten en upgraden), concept- opgaven en uitwerkingen worden door opleiders voorgelegd aan dit examenbureau en beoordeeld op relevantie en maakbaarheid binnen de gestelde examentijd. Studenten doen examen onder nummer, examens worden beoordeeld door examinatoren die hun studenten niet kennen en dus niet weten waar en door wie ze zijn opgeleid (redelijke waarborg voor objectiviteit). Deze examinatoren worden pas als zodanig aangesteld na minimum vijf jaar ervaring in de opleidingspraktijk en de eerste keren gekoppeld aan zeer ervaren examinatoren (leermeesters) en dus is er een redelijke waarborg voor deskundigheid Examens worden bij voorkeur schriftelijk door twee examinatoren afgenomen. Bij twijfel is herbeoordeling door een ervaren examinator de oplossing. (dus is er een redelijke zekerheid voor kandidaat dat er niet met de muts naar wordt gegooid). Op de uitslagen wordt statistiek losgelaten: hoeveel zijn geslaagd de eerste keer, de tweede keer etc.. De opleiders vragen de uitkomsten op bij hun kandidaten en trekken hun conclusies: scoren ze beter of minder dan het landelijk resultaat. Ze zullen uiteraard wat aan hun opleidingsproces moeten doen anders verliezen ze het vertrouwen (en de inkomsten) van nieuwe studenten. .Mijn denkbeeld komt wellicht revolutionair over maar is dit niet. Ik studeerde in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw en het bovenstaande was de gangbare praktijk. Bijkomend voordeel: NBA haakt in op de gepubliceerde strategische doelstellingen van het fusievoorstel en maakt aan de buitenwereled (inclusief de politiek) duidelijk dat het ernst is met de zorg voor een goede instroom van nieuwe collega's. De uitwerking van mijn denkbeelden is een standaardprobleem dat voor beoefenaren van opleidingen management een routine zaak is. Met vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Jan Wietsma

Pieter een mooie bijdrage. Nu kunnen we gaan zitten somberen dat het allemaal toch niet opschiet. We kunnen cynisch worden omdat er niets verandert. Tegelijkertijd vergeten we dat er aan zijflanken van ons beroep zeker veranderingen plaatsvinden. #tuacc is er een onderdeel van, maar er gebeurt heus nog wel wat meer, de sessies Ethiek voor Accountants in Business zijn goed bezocht en ik verwacht dat er vanuit de Accountants in Business uiteindelijk ook wel druk wordt gelegd om daadwerkelijk te veranderen. Daarnaast denk ik dat er nieuwe toetreders tot de markt voor veranderingen gaan zorgen. Gaat dat in het begin flitsend en snel? Zeker niet. Maar vanuit de percolatie weten we inmiddels ook dat veranderingen op enig moment niet meer te stuiten zijn. Laten we de S-curve op alle ontwikkelingen los, dan zien we ook dat er een moment zal komen dat er sprake zal zijn van een fase-overgang in het beroep. Kortom ik denk dat we de komende jaren zeer roerige tijden tegemoet gaan, waaruit uiteindelijk de nieuwe accountant geboren zal worden. Dat stelt het geduld misschien wel eens op de proef, maar een eigenschap van leiderschap is juist dat je geduld hebt en doorgaat op de weg die je bent ingegaan. Daarom ben ik blij dat op de Accountantsdag iemand als Kinneging het woord krijgt, het is een eerste begin. Ook hier geldt Kinneging is een buitenstaander en we weten nu eenmaal dat vreemde ogen dwingen. Verder verwacht ik niet veel vuurwerk op de Accountantsdag. Alhoewel ik in mijn bijdrage op "Show me the money" natuurlijk wel zal proberen de zaal in beweging te krijgen. Een vriendelijke groet, Jan

Marcel Pheijffer

Allen, ik heb begrepen dat de Accountantsdag bewust op 23/11 is gepland. Die dag wordt namelijk het definitieve stuk van Barnier openbaar. Ik neem dan ook aan dat er die dag nog een substantieel deel wordt ingeruimd om over het stuk met elkaar van gedachten te wisselen. Groet, Marcel

Fouk Tsang

Pieter, Helemaal mee eens. Het beroep moet beseffen dat het niet alleen bij mooie woorden moet blijven. Nu de duidelijk is geworden dat de politiek niets zinvols heeft te melden moet de verandering van binnen het beroep komen. En dus niet kiezen voor een gewone accountancydag maar een met een WOW effect op alle deelnemers. Het is niet de status quo voorbij maar midden in de status quo blijven zitten op deze manier. En waarom krijg ik 6 pe punten voor een luisterdag zonder enig echt leermoment.

Johan Visser

Om er een punt uit te pakken uit je uitstekende bijdrage: het veranderen van de habitus (professional scepsis) terwijl het Field grotendeels gelijk blijft(zie de bijdrage van Bob Hoogeboom) is volstrekt kansloos. Het veranderen van een cultuur is al het moeilijkste wat er bestaat,wij mensen houden niet van verandering!,maar om dit te moeten doen binnen de bestaande kaders (zie het doodgezwegen AFMrapport) is zonde van de tijd. En het beleid van dit kabinet met zijn ridicule geloof dat het heil van de ondernemers zal komen zal ons ook geen steek verder helpen.(zie het krakkemikkige wetsvoorstel) Nog een losse opmerking:de prijsstelling van de Accountantsdag doet ernstig vermoeden dat Accountants helemaal niet op commentaar van buitenstaanders zitten te wachten.Ze krijgen geen verplichte PEpunten maar mogen wel de hoogste bijdrage betalen.Komisch!

Willem D. Okkerse MBA

Vergelijk : Een konijn dat midden op de weg zit en naar de koplampen van een naderende auto staart, denkend dat het wellicht twee fietsers zijn. Dat beeld is uiterst spreekwoordelijk voor de accountancy. Men ziet het gevaar wel, maar weet het niet juist in te schatten of heeft een onrealistische hoop dat het allemaal wel mee zal vallen. De reeële dreiging van het gevaar wordt pas zichtbaar als het te laat is.

Marcel Pheijffer

Hear, hear!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.