Opinie

Beroepsoplossing Europese bankencrisis

Pssst, even onder ons, want het gaat wel om het best bewaarde beroepsgeheim.

Want we weten toch dat ons beroep in pakweg twee jaar sabbatical het hele probleem van de onderkapitalisatie van de Europese banken op kan lossen? En daarmee de grootste bedreiging voor de wereldeconomie kan wegnemen? 

We praten dan niet over een alweer nieuw bedrag van 100 miljard euro, de nu geclaimde benodigde herkapitalisatie, politiek geprikt om het 'salamigewijs' verteerbaar te maken. Maar over een waarschijnlijk reëler bedrag van pakweg 200 miljard euro plus, appellation integraal fair value contrôlé.

Een uitstekende kans voor het beroep om reparatiebetalingen te doen voor haar zwijgend bestaan over de laatste tien jaren, toen stemverheffing nog wel mogelijk was maar uitbleef. En om wereldwijde solidariteit te tonen met investeerders, werklozen en 'reddende engel'-overheden, met of zonder gat in de hand. 

Het grote openbare accountantsberoep onttrekt jaarlijks zo'n 100 miljard euro aan de wereldeconomie - denk: opportunity costs - die ook anders kunnen worden aangewend. 

We sluiten gewoon de winkel wereldwijd, voor zo'n twee jaar. Moet te regelen zijn voor al die kantoren die onder één wereldwijde naam werken. Vijf jaar mag overigens ook, dan kunnen we ook het Europese Stabiliteitsfonds helpen opkrikken tot een geloofwaardiger niveau, zonder de huidige hocus pocus van een financiële-instrumentenhefboom. 

Ondertussen scherpen we de institutionele en persoonlijke aansprakelijkheid van ondernemingsbestuurders, boards en toezichthouders op de financiële markten goed aan. En benoemen we een speciale eurocommissaris voor de zero tolerance vervolging van institutionele onverlaten. 

Dan hebben we meteen ook Marc Rutte en Jan Kees de Jager aan onze kant. Die zien immers altijd wel wat in het optisch effect van dit soort grandioze gebaren, zelfs als die aan de kern van het probleem voorbijgaan: disciplinehandhaving binnen de bestaande regels. 

Zouden we echt worden gemist? 

Personeel en firmanten van accountantskantoren - je moet ze wel van de straat houden - worden in de leeglooptijd naar Regina Coeli gestuurd, u weet wel, de nonnen in Vught. Daar kunnen ze Mandarijn leren, hun voorspellend vermogen aanscherpen, de tien geboden uit het hoofd leren en het verlossende van de biecht ontdekken. 

Een goede heropvoedingbasis voor de mogelijke doorstart van een uitgerust beroep. Als we tenminste aan het einde van deze bezinningsrit nog aan de financiële-poortwachterstafel worden uitgenodigd. 

Neen, ik zie het wel zitten: de nulhypothese in het kwadraat losgelaten op een second opinion tussenschakel - de accountantscontrole - in de internationale architectuur, niet meer, niet minder. 

Misschien dat de niet-Europese collegae even een extra zetje nodig hebben mee te doen. Maar dat lukt wel als we het doemscenario van een omvallend Europa fel genoeg kunnen schilderen. 

Deze dinsdag toch even Mario Draghi in Frankfurt bellen - het is zijn eerste dag als president bij de Europese Centrale Bank - en vragen of hij er iets in ziet. 

Wat een vliegende start voor zo'n man! 

Jules Muis

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.