Verzekeraars: wij gaan Kennis Vermenigvuldigen
De Bond van Verzekeraars heeft naar aanleiding van de eerste NIVRA collectieve management letter over de verzekeringsbranche het licht gezien en haar voorzitter opgedragen het NIVRA mede te delen dat het het 'Kennis Delen'-project vanuit eigen ervaring en met eigen insteek zal overnemen.
Ik heb daartoe als publieke service de volgende brief geconcipieerd:
Verbond van Verzekeraars Mr. W. van Duin, Voorzitter Bestuur Den Haag
Aan: Voorzitter NIVRA Drs. R. Dekkers Amsterdam
Ref: KENNIS DELEN, KENNIS VERMENIGVULDIGEN
Juli 2010
Hoi Ruud,
Ik moet je toch voor we allemaal met welverdiende vakantie gaan even bijpraten over onze gevoelens tot nu toe over die 'collectieve management letter' aangaande de verzekeringsbranche die je een paar weken terug de lucht in hebt gestuurd. Gelukkig op een tijdstip dat toch iedereen aan de voetbal tv zat gekluisterd.
De reden waarom ik je dit schrijf is om je te laten weten dat de primaire interne reacties binnen de verzekeringsbranche op de management letter ( kun je dat niet wat anders noemen, het klinkt zo beperkend voor een de facto publiek structureel stuk?) gemengd positief, respectievelijk gemengd afwijzend, zijn. Het glas-is-halfvol-half-leef-verhaal.
Maak je geen zorgen. Wij als Bond van Verzekeraars blijven bij onze eerste reactie dat wij de conclusies van jullie rapport grosso modo aanvaarden. Dat hebben we geleerd van jullie reactie op het Commissie de Wit-rapport, waarbij het NIVRA ook zegt de conclusies van het De Wit-rapport te omarmen. Conclusies die in feite de maatschappelijke irrelevantie van de signaalfunctie van het accountantsberoep in het kader van de kredietcrisis uitspellen. Knap hoor! Zo komt Ruud Splinter door iedere winter.
Volgens mij heeft ook de DNB van die tactiek gehoord en meteen de conclusies van het rapport Scheltema aanvaard. Over de wind uit de zeilen nemen gesproken! En het werkt! Verbaast me iedere keer toch weer. Normaliter kost zo'n schadebeperkingsexercitie miljoenen aan PR-consultants.
Maar de redenen waarom ik je dit schrijf gaan verder.
Wij denken dat het de ratio van het NIVRA 'Samen Delen'-project zo overtuigend is dat de branche besloten heeft het model onder een wat andere naam over te nemen.
Er is onder ook onder onze leden een weelde aan kennis over het risicodenken, privé en binnen BV en NV Nederland, die nooit het daglicht ziet. Tenzij eraan gewerkt wordt, zoals jullie dat gedaan hebben. Welnu, daar gaan ook wij aan werken! Maar onder een andere vlag: 'Samen Vermenigvuldigen'. Wij vonden dat een meer to-the-point benaming voor een project dat niet naar de grootste gemene deler zoekt maar het kleinste gemene veelvoud. Dat geeft 'leverage', hefboomwerking, zijn goede naam terug. En het is een goede toetssteen, hoeksteen, slijpsteen - en wat kan het ons schelen, molensteen - ten aanzien van de kwaliteit van het risicomanagement van onze leden; zo bekritiseerd door het NIVRA in haar CML.
Eerst dachten we te beginnen met de horecasector, toen de bloembollen, totdat iemand op het idee kwam: "Die accountants, waarom zijn ze niet met zichzelf begonnen?"
Ik had daar ook niet meteen een antwoord op, maar dacht: ja, een gemiste kans van het accountantsberoep. Weet je nog van bijbelles op school: 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf'?
Daar komt nog bij dat onze leden verdomd veel weten van het accountantsberoep: in het kader van beroepsaansprakelijkheid en als getrouwe toeleverancier van goedkeurende verklaringen en daarmee ook van de beoordeling van de risico's. Van ons eigen risico management van beleggingsportefeuille tot en met het hele bedrijfsmodel. Nee, wij hebben veel te bieden ten aanzien van de beoordeling van de ingewanden van je beroep.
Let wel, het verschil tussen 'assurance' (jullie pakkie an) en 'insurance' (dat van ons) bestaat uit niet meer dan een berg aan kleine lettertjes. Het gaat om een gradueel, niet principieel verschil. We kennen onze pappenheimers.
Om een lang verhaal kort te maken: de Bond van Verzekeraars heeft zich positief uitgelaten over de poging van het accountantsberoep maatschappelijke relevantie te herwinnen in de vorm van collectieve branche gerichte 'management letters'. De Bond stelt het op prijs het unieke NIVRA-voorbeeld te volgen in de vorm van een koekje van eigen deeg. En het zal dus de constructieve geste van het accountantsberoep in het uitbrengen van collectieve management letters honoreren in de vorm van een collectieve management letter van de zijde van de Bond van Verzekeraars over het functioneren - of disfunctioneren - van het accountantsberoep zelve. Dit uit onverdachte, geanonimiseerde, en wel geïnformeerde bron: die van onze leden.
Daarbij lettend op wat daarover reeds is gezegd via parlementaire en andere onderzoekingen; wat daar niet over is gezegd door het accountantsberoep zelve; ons welbewust van de discretievereisten in zulke exercities; maar tegelijkertijd vol enthousiasme het accountantsberoep bij te kunnen praten over haar functioneel (dis)functioneren, de redenen waarom, en de mogelijke remedies.
Wij verwachten ons rapport in november aanstaande te kunnen uitbrengen. Onnodig uitstel zou slechts worden gezien als ontwijkend gedrag.
Dus wij vertrouwen op jullie medewerking.
Met vriendelijke groet,
Goede vakantie,
Willem