Opinie

Vakantie literatuurlijstje

September 2008 interviewde Tom Nierop onze eigen Vincent Tophoff . Collega Tophoff, 'onze man in New York', is binnen de IFAC in het bijzonder belast met het in kaart brengen van de zogenoemde financial reporting supply chain, en deze al doende, via constructieve uitwisselingen van gedachten, structureel te verstevigen.

Dat gaat buiten de nauwe paden van financiële verslaggeving alleen, maar strekt zich uit tot noden en behoeften, suggesties en kritiek van een breed scala van betrokkenen en geïnteresseerden. Men kan op de IFAC-website de productie en voortgang goed volgen. 

Meer recentelijk is er ook een aantal interviews op verschenen. Eerst over de fundamentele veranderingen die nodig zijn op het punt van governance en duurzaamheid. En in juni 2010 was het de beurt aan het zoeken naar preventieve suggesties om een volgende crisis te vermijden. 

Daarbij is een aantal lezenswaardige suggesties, waarbij ik het oordeel over de mijne - vele zijn bekend via deze blog - overlaat aan diegenen die stiekem toch nog vakliteratuur in hun vakantiebagage meenemen. Hoe dan ook, het is een aardig overzicht van elf - dat getal doet het altijd goed - 'insteken' bovenop de huidige financiële hervormingsvoorstellen aan beide zijden van de Oceaan. 

Verder laat ik u rustig even vakantie vieren, want het kan wachten: over die elf voorstellen praten we waarschijnlijk in 2015 nog steeds. 

Mocht u toch liever iets tastbaarders lezen: mijn laatste boek was 'Het Vierde Werelddeel' van Toby Lester. Het is een fantastisch verslag van het historische proces van waarheidsvinding in de cartografie, met name de eerste wereldkaarten. 

Het is tevens een eye opener voor diegenen die zijn geïnteresseerd in de wisselwerking tussen ideaal, winstzucht, realiteit, en voorspellend vermogen. En daarmee, impliciet, in het belang van de 'registrerende functie'. Voor diegenen die er nog een PE-punt mee willen scoren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.