Opinie

Externe accountant moet over risico's rapporteren

De conclusies van de commissie-De Wit die onderzoek deed naar het financiële stelsel, tonen aan dat de taak van de accountant niet ophoudt met de reguliere jaarrekeningcontrole.

Onlangs rapporteerde de commissie haar bevindingen van het parlementaire onderzoek naar de financiële crisis. Zij vindt dat de accountant kritischer en alerter moet zijn op risico's bij financiële instellingen. Dit maakt namelijk deel uit van de maatschappelijke functie van de accountant. 

De commissie constateert daarnaast dat de dialoog tussen accountants en - externe - toezichthouders verbeterd kan worden. Volgens De Wit c.s. moet de accountant fungeren als kritisch klankbord van het management van een onderneming ten aanzien van de risico's die worden gelopen. Deze verantwoordelijkheid moet mijns inziens verankerd worden in aanvullende wet- en regelgeving. De huidige regelgeving is op dit punt te vrijblijvend en onvoldoende richtinggevend. 

In de huidige 'corporate governance'-regelgeving (CG) en de Wet financieel toezicht (Wft) is de rol van externe accountants bij het toetsen van externe risico's te beperkt. De accountant wordt namelijk niet expliciet gevraagd om te oordelen over de kwaliteit van het risicomanagement op het gebied van het financiële rapporteringproces. 

Volgens de huidige regelgeving wordt de externe accountant 'de ruimte gelaten' om risico's en leemten met betrekking tot deze risico's uitsluitend te signaleren. Dit is volgens mij niet voldoende. 

De vraag vanuit de maatschappij naar een meer professioneel kritische externe accountant kan niet adequaat worden ingevuld door een accountant slechts 'te vragen' om mogelijke bedreigingen te constateren, dan wel opmerkingen te maken over de kwaliteit van het financiële rapporteringproces. Hier mist een urgentie aan de interne verslaggeving door de externe accountant. 

Daarom pleit ik voor aanvullende regelgeving waarin de externe accountant verplicht wordt om met het bestuur aan tafel te zitten en de risico's, die een mogelijk gevaar voor de onderneming vormen, te bespreken. Daarnaast moeten accountants over deze risico's verplicht schriftelijk rapporteren aan het bestuur en de raad van commissarissen. Hierbij zouden zij zich bovendien ook moeten richten op onderwerpen die bijvoorbeeld samenhangen met beloningsstructuren. Daar kunnen immers tendensen van uitgaan dat een onderneming te grote risico's in het financiële rapporteringproces neemt. 

Hiermee wordt bovendien bereikt dat in een vroegtijdig stadium, op het moment dat de risicoanalyses worden gemaakt, de discussie plaatsvindt en niet retrospectief op het moment dat de jaarrekeningcontrole wordt afgerond. Hiervoor is geen aanvulling van het huidige normenkader nodig. Want het gaat er vooral om dat een accountant zijn kennis van de haarvaten van het bedrijf - die hij opdoet gedurende de controle - bijtijds vertaalt in een kwalificatie over de mate waarin een onderneming de risico's in het financiële rapporteringproces adequaat onder schot heeft. 

Een tweede punt waarvoor ik wil pleiten betreft een versterking van de wettelijke borging voor de externe accountant om zelfstandig zijn zorgen over het risicomanagement van een 'onderneming van openbaar belang' kenbaar te maken bij toezichthoudende instanties, waaronder de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Deze beide voorstellen zijn eenvoudig in de regelgeving te verankeren. Daarvoor is het niet nodig om het tweede deel van de commissie-De Wit af te wachten.

Deze opiniebijdrage is eerder verschenen in Het Financieele Dagblad, 3 juni 2010.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Barbara Majoor is hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en partner bij Deloitte.

Gerelateerd

2 reacties

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Een dagje later gelezen in Accountant.nl: De Britse beroepsorganisatie ICAEW is blij met de Europese ideeën over de bredere rol van accountants, maar waarschuwt voor overspannen verwachtingen. "Auditors are in a unique position, and interim findings from our own stakeholder research show that many believe that auditors could play a bigger role in risk reporting", aldus Iain Coke, hoofd van de ICAEW Financial Services Faculty. "However, it is fundamental that this exploration of the auditor's role does not create an expectation gap between what auditors can and cannot achieve, especially as regards to predicting future economic events." Hans Hoekstra heeft dus terecht angst voor een verwachtingskloof. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Hans Hoekstra

Waar we naar toe moeten is een ander verklaringstelsel. Het rapporteren van de externe accountant over risico's en de communicatie daarvan richting verschillende stakelholders is (wat mij betreft) een andere tak van sport dan het rapporteren over sec de financiele verslaglegging. Op zich juich ik je voorstel toe, incl. de openbaarmaking richting toezichthouders. Als voormalig toezichthouder herken ik de lastige situatie waarin de externe accountant zit die wel gevraagd wordt zijn signaleringen over de opzet en werking van de interne organisatie te communiceren, maar vervolgens maar weinig normatiek beschikbaar is om dit in goede kaders te leiden. Dat is jammer, want de huidige situatie levert dus geen toegevoegde waarde op. Ook niet voor de onder toezicht staande organisaties. De vraag is wel of de externe accountants in zijn algemeenheid voldoende capabel zijn om iets over risico management in brede zin te verklaren. Ik doel dan op de grote verscheidenheid aan risico's en de manier waarover hier over wordt gerapporteerd en verschillende normen die hiervoor bestaan. Maar goed, ik vrees dat de beroepsgroep te behoudend is om deze bal op te pakken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.