Opinie

De filosofie van belastingen

Ik weet niet welke werken er in het Nederlands zijn verschenen over de essentie van belastingen. Maar we kennen allemaal wel een paar indringende definities, meestal geschreven vanuit het perspectief van de gewone man aan de verkeerde kant van het geweer.

Hier in Amerika is het niet veel anders. Behalve misschien dat elke politicus die hier verkiezingen tegemoet ziet en tegelijk eerlijk wil zijn, gegarandeerd zijn eigen graf graaft. De garantie van geen belastingverhogingen door president Bush senior tijdens zijn eerste verkiezingscampagne (read my lips) was de doodsteek voor zijn mislukte poging tot herverkiezing vier jaar later, toen bleek dat zijn belofte gedurende zijn eerste termijn geen stand had kunnen houden. 

Twee thema's zijn bij nationale verkiezingen in Amerika verplichte nummers: altijd liegen over de belastingplannen en altijd schelden en afgeven op ‘spilzuchtig Washington', ook als je daar zelf al dertig jaar politiek bedrijft. 

Maar er zijn ook lichtpuntjes, die Amerika's betere andere kant doen zien. 

Het eerste lichtpuntje: Obama's wat opportune belofte om alleen 'de rijken' aan te pakken - wetend dat zulks nooit de budgettaire problemen kan oplossen - wordt in een opinion poll van Quinnipiac University door een meerderheid verassend beantwoord: ook de ‘getroffenen' zouden dat eigenlijk best redelijk vinden. In ieder geval zijn ze bereid een belangrijk steentje bij te dragen. 

En dan is er ook nog dat stukje over dertig jaar uitgesmeerd monnikenwerk van Jeffery L. Yablon: As Certain as Death: quotations About Taxes. Yablon is firmant van een advocatenkantoor in Washington maar het is een niet-commerciële uitgave (kennelijk vraagt niemand hoe hij aan zijn 'productieve uren' komt; mooi toch?). 

Zijn werk verdient speciale aandacht. Het is een kunstwerkje waarin de altijd wat zure belastingbom door middel van ruim duizend citaten fiscaal-culinair wordt omgetoverd in een sappige tournedos. 

Met voor mij als voorlopig klapstuk - en altijd goed om in het hoofd te houden in verkiezingtijden - de volgende uitspraak: 

"A government which robs Peter to pay Paul can depend on the support of Paul."

U vind hier een geselecteerd voorproefje uit 2004. Maar vanaf deze week kunt u op tax.com of taxanalyst.com onder dezelfde titel nog eens 250 nieuw bijgewerkte pagina's vinden van meestal hilarische citaten die het ons makkelijker zullen maken ook de Nederlandse  verkiezingsprogramma's te vergelijken op reële inhoud, smaakmakers, ontwijkend gedrag en wat dies meer zij. 

Neen, ik kies geen partij.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.