NIVRA

Bijpraten

Een nieuwe bijdrage van uw NIVRA-voorzitter, met de ambitie om u vanaf nu regelmatig te berichten vanuit de beroepsorganisatie.

Ik hecht er aan om de leden te informeren over zaken waar het NIVRA mee doende is. Dat past een organisatie in verandering, die afstevent op een fusie, transparant wil zijn en tegelijk de nodige zaken tegenkomt waar het accountantsberoep een rol in speelt. Vanaf nu dus steeds enkele hoogtepunten.

We hebben het ministerie van Financiën bijgepraat over de voortgang van onze fusie. Om de Kamer te informeren zal het ministerie een brief opstellen over de contouren van de nieuwe accountantswet. Uitgangspunt hierbij is een brede beroepsorganisatie. Gezien het te volgen parlementaire traject lijkt een formele fusie per januari 2011 aan de optimistische kant. Ik was in ieder geval blij met de support voor onze fusieplannen van MKB Nederland, VNO-NCW en Eumedion, stakeholders die ik heb bezocht in het kader van mijn kennismakingsronde.

Ondertussen gaan we gewoon voort om de operationele kanten van de fusie in 2010 te realiseren en dus is de fusiestuurgroep dit jaar alweer twee keer bijeen geweest. Het betekent onder meer dat de geplande samenvoeging van de bureaus in september aanstaande steeds meer vorm krijgt en dat de besturen zoveel mogelijk gezamenlijk zullen vergaderen. Deze week zal de eerste gezamenlijke vergadering plaatsvinden.

Onze eerste debatsessie in 2010 was eigenlijk een nabrander uit 2009, maar hij haalde wel de voorpagina van het FD: de controle van niet-financiële informatie als 'jachtterrein van honderden miljoenen'. Opzet geslaagd wat mij betreft, want dit is nu precies die innovatie waar ik in mijn eerdere column op doelde.

Over dit onderwerp heb ik inmiddels enige malen uitvoerig gesproken met Peter Eimers, de nieuwe voorzitter van de Commissie Controlevraagstukken en -richtlijnen (CCR). Daarbij is de conclusie dat er niet zozeer behoefte is aan nieuwe regels, maar veel meer aan praktische handreikingen hoe je de NV COS kunt toepassen bij deze nieuwe vormen van assurance.

Ook van belang is de discussie over het toezicht op accountantsorganisaties. Aanleiding is de nieuwe Audit Firm Governance Code die in de UK het licht zag. Ik vind dat het NIVRA moet bezien welke punten van deze code voor ons relevant zijn.

Tegelijkertijd is er wel een nadrukkelijk verschil met de Nederlandse situatie want wij zijn voor zover mij bekend het enige land ter wereld dat de Richtlijn voor Kwaliteitsbeheersing nr. 1 in de wetgeving (Bta) heeft opgenomen. Dit betekent dat de AFM ook toezicht houdt op het bestuur van een accountantsorganisatie, inclusief bijvoorbeeld de wijze waarop externe accountants worden beloond en hoe de kwaliteit van wettelijke controles daarin meeweegt.

Daarnaast viel het mij op dat er in deze code wat gemakkelijk over de onafhankelijkheid van de voorgestelde commissarissen wordt geschreven. Het voorgestelde stevige toezicht door deze commissarissen betekent immers principieel dat er sprake is van een zogenoemde chain of command richting het bestuur en dus ook richting individuele controles.

Ik verwacht u over enige tijd het bestuursstandpunt hieromtrent te kunnen berichten.

Een drukke januarimaand dus. Uiteraard ben ik zeer geïnteresseerd in uw reacties op deze bijdrage. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.