Over de houdbaarheid van zoete en warme broodjes
‘Lehman Bankruptcy Fees Top $1 Billion', kopte afgelopen maandag een artikel in the Wall Street Journal.
Tja, de een zijn dood is de ander zijn brood, maar dat weten we toch al langer?
Alvarez & Marshal - Lehman's post mortem's restructuring firm die tot nu toe haar rekening tot $ 370 miljioen heeft op laten lopen - weet uit het bericht ook nog zoete broodjes te bakken. "Een kruimeltje is ook brood" melden ze, zij het in wat formeler bewoordingen, ter eigener verdediging aan de crediteuren van Lehman.
Dezelfde krant meldt op de dezelfde pagina de geboorte van ‘foreclosure detectives'. Dat zijn degenen die het hypothecaire ‘deegkneden' in de bancaire keukens (voor een nieuwe crisisgedreven prijs) onder de loep leggen. Zo houden de diverse partijen elkaar tot in het oneindige bezig.
De professionele financiële samenzwering laat zich niet snel het kaas niet van het brood eten, ons beroep incluis. Marcel Pheijffer ontdekte volgens zijn recente blog over het wereldcongres van en voor accountants in Maleisië ook broodeerlijke sprekers: "Sommige accountants menen nog steeds dat accountants een good crisis hebben gehad: niet aangewezen als schuldige voor de crisis en we krijgen er meer werk uit".
Dat geeft hoop dat we toch ooit nog eens tot een echte diagnose komen van waar het nu precies fout gaat in het beroep.
Ook onze toekomst komt wel weer voor de bakker, zeggen zulke vrolijke bakkers eigenlijk. En tot nu toe heeft dat laconieke standpunt altijd gezegevierd. Denk eens aan de geweldige boterham die we hebben verdiend aan andere financiële-crisis-gedreven producten als COSO en SOx! Het beroep is er tot nu toe met just in time zoete broodjes bakken altijd uitstekend in geslaagd om goed brood en beleg op tafel te houden.
Maar moet je je zo'n uitspraak - of provocatie - als lid van het maatschappelijk verkeer annex belastingbetaler zo maar laten welgevallen door vertegenwoordigers van een beroep dat het de laatste tijd toch behoorlijk voor de kiezen heeft gekregen? Hetzelfde beroep dat haar warme broodjes dankzij de kredietcrisis zo pijnlijk ontmaskerd heeft gezien?
Het komt wel weer voor de bakker, hoor ik in vele wandelgangen en keukens: dit beroep is te broodnodig.
Dat kan zo zijn, maar over de duurzaamheidvraag in die toch wel indringende keukengeur durf ik u niets te voorspellen.