Kan twitteren het slot van het accountantsvak halen?
Accountants twitteren er de laatste tijd flink op los. Allerlei zaken in en om het vak die hen storen of waarover ze een mening hebben, komen in zo'n kort berichtje en worden zo publiek.
Je merkt dat het bevrijdend werkt, opeens komen de wildste plannen aan de orde.
Blijkbaar voelt een mening weergegeven in enkele woorden niet alsof je in overtreding bent met één van de vele regels waarmee de accountancy zichzelf op slot heeft gedraaid. Of is het omdat het twitteren nog niet is meegenomen in de spelregels voor accountants?
Het is natuurlijk terecht dat geen vertrouwelijke informatie van (verplicht) gecontroleerde organisaties naar buiten mag lekken. Inmiddels is er in de beroepsregels en in de interne regels van de accountantskantoren echter een zodanig stelsel gecreëerd, dat het (openbare) praktiserende registeraccountants in de praktijk vrijwel monddood maakt.
De huidige discussie over knelpunten, accountants falen en mogelijke oplossingen wordt dan ook voornamelijk door non-practitioners gevoerd, zelfs binnen de accountantskantoren. Je krijgt dan ook de bekende theoretische oplossingen van ethisch besef, beter aan de regels houden en nog meer en andere regels en nog meer lijsten, zonder dat de kern van de problematiek wordt geraakt.
Juist nu is het daarom noodzakelijk om de problemen aan te pakken met medewerking van degenen die echt met hun beide benen in de modder van het controleproces staan.
Het slot moet er af! Waarom kunnen medische specialisten, met ook een plicht tot geheimhouding en met ook een hoog claimrisico, wel grote congressen houden over geanonimiseerde patiënten en elkaars oplossingen aanhoren, terwijl dat in de accountancy onmogelijk lijkt?
Overigens vraag ik me eerlijk gezegd wel af of vrij twitterverkeer een voldoende platform kan bieden. Dan zou het allemaal wel heel eenvoudig zijn op te lossen.