Opinie

Onafhankelijkheid: een knellend dogma

De filosoof John Locke zei in 'Two Treatises on Government' dat hetgeen zich in de hoofden van mensen afspeelt zich niet leent voor wetgeving. De Code of Ethics van de International Federation of Accountants (IFAC) probeert dat toch te doen.

De code hanteert vijf fundamentele principes: integrity, objectivity, professional competence and due care, confidentiality en professional behaviour.

Een flink deel van de code is gewijd aan 'onafhankelijkheid'. Onafhankelijkheid bestaat in mind en in appearance. Geen van deze begrippen is goed meetbaar te maken. Het zijn concepten die voor ieder mens een verschillende betekenis hebben. Geen wonder dat de code 130 pagina's nodig heeft om een poging te doen duidelijkheid te scheppen.

Dat de code in de praktijk niet goed werkt blijkt met enige regelmaat. Zo is er ophef over de deal tussen Rentokil en KPMG, met de combinatie van externe jaarrekeningcontrole en het verlenen van diensten op het gebied van internal audit. Een heftige discussie ontspint zich en geleerde voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen.

De achterliggende veronderstelling bij de tegenstanders is dat als je meer betrokken raakt bij een organisatie, de onafhankelijkheid per definitie in gevaar komt. Vergeten zijn zij dan dat er zoiets is als independence in mind.

Collega accountantskantoren reageren verdeeld en één van hen, Ernst & Young, laat optekenen dat het in hun ogen vragen oproept en suggereert dat het op of over het randje is. Het NIVRA komt bij monde van haar voorzitter met een reactie die kool en geit spaart.

Op zijn minst blijkt dat ondanks de code een éénduidige conclusie niet mogelijk is. Het maatschappelijk verkeer is weer meer verward geraakt.

In mijn ogen is niet de onafhankelijkheid van de accountant maar de kwaliteit van zijn beroepsuitoefening des poedels kern. Onafhankelijkheid kan daartoe een middel zijn maar is tot doel verheven, met onzalige gevolgen; zoals een overdaad aan regels, waarvan niet is vastgesteld of zij werken.

De kwaliteit van de beroepsuitoefening is gediend met een zo goed mogelijk inzicht in de klant. Dat veronderstelt een goed inzicht in de strategie, de risico's en de werking van de beheersmaatregelen. Er is geen andere manier om dit te realiseren dan zo dicht mogelijk op de huid te zitten van de organisatie die men controleert.

Wat mij betreft is de uitvoering van internal auditwerkzaamheden in combinatie met de controle op de jaarrekening een mogelijk middel daartoe. Ook het uitvoeren van adviesopdrachten bij de controleklant kan daarbij helpen. Weg dus ook met Chinese Walls tussen de advies- en de assurance-tak van een accountantskantoor. Het mogelijk positieve effect van extra inzicht zou niet benut kunnen worden.

Sommige lezers zullen nu verwijzen naar debacles zoals Enron en Andersen. Hoe te voorkomen dat de band niet te innig wordt en de rug tijdig recht wordt gehouden?

Daar moet natuurlijk hard aan gewerkt worden: Het volgen van een goede opleiding, permanente educatie, kwaliteitssystemen bij de accountantskantoren, goede beroepstandaarden, en 'onafhankelijk' toezicht met flinke tanden voor het geval dat er manco's zijn geconstateerd.

Dat laatste is vooral belangrijk. Als het eindoordeel onvoldoende is, wordt de vergunning ingetrokken of een andere straf opgelegd. Ik ben een warm pleitbezorger van strenge toezichthouders. De Public Company Accounting Oversight Board, de Securities and Exchange Commission en de Autoriteit Financiële Markten behoren die rol ook met verve uit te voeren.

Daartoe is het niet nodig veel pagina's te wijden aan het begrip onafhankelijkheid, principles volstaan. Weg met het dogma van onafhankelijkheid als doel. Het is een middel. En zoals we nu bezig zijn hindert het meer dan dat het helpt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA is dean Nyenrode School of Accounting & Controlling en hoogleraar risk management, accountancy, corporate social responsibility, auditing en corporate governance.

Gerelateerd

6 reacties

Arie W. Schmidt

Ben het roerend met Elbert Nap eens. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, wat we dagelijks om ons heen ervaren, o.a. politici, bankiers e.a. zijn er meester in.

Elbert Nap

Ik ben het eens met Leen Paape, we hebben altijd te maken met mensen. En mensen zijn sinds de zondeval in het paradijs geneigd tot het doen van kwaad, zowel tot God als tot elkaar. Laat ik eens citeren uit de Bijbel: "Omdat een slechte daad niet snel bestraft wordt, is een mensenhart maar al te snel tot het kwaad geneigd" (Prediker 8:11). Dit geldt dus ook voor de ethiek in de accountancy, zie voorgaande schandalen. Daarom ben ik er een voorstander van om regels te stellen (God gaf ons immers ook de Tien Geboden op de berg Sinaï) om de 5 fundamentele principes te waarborgen. En als blijkt dat die regels overtreden worden moet er gewoon zwaar gestraft worden strenge toezichthouders.

Leen Paape

Johan, het is niet triest dat beroepsbeoefenaren toezichthouders nodig hebben. Helaas zit de mens niet zo in elkaar als je wellicht zou wensen. Dat is jammer maar niets aan te doen dus moeten we maar leven met die kennis en ons daar tegen wapenen. In mijn ogen dus met toezichthouders met haar op de tanden. Pieter, de toezichthouder wordt betaald door de onder toezicht gestelden, niets mis mee. Probleem is hooguit dat er nog zoiets is als 'regulatory capture'. Lees nog eens de blog van Bob Hoogenboom over 'Ingepakt toezicht'. Ook daar moeten we nog aan blijven werken.

Pieter de Kok

Eens met Johan! Te veel aandacht voor ‘independence in mind’, te weinig op ‘appearance’. Dit laatste is waar onze klanten in de praktijk over praten, dit is waar er nu zorgen zijn. Sinds we met elkaar toch niet in staat zijn een heldere lijn te communiceren, dan maar direct even de lijn doortrekken. Dit betekent dat wij gewoon naar de markt moeten communiceren dat een ieder adviseert, controleert, [data]-analyseert, ondersteunt, prognosticeert, implementeert, geheel afhankelijk en naar eigen ‘kunnen’. De almachtige toezichthouder ‘bewaakt’ het proces en de ‘kwaliteit’. Enige vraag die overblijft, wie betaald de toezichthouder.

Jan Wietsma

Zie ook ingezonden in FD van vandaag: http://www.fd.nl/artikel/13172365/rentokil-kpmg

Johan Visser

Onafhankelijkheid is een conditio sine qua non voor het leveren van kwalitatief hoogstaand werk met als enig doel het beschermen van de belangen van het maatschappelijk verkeer.Bij Enron (en de waslijst van andere ondernemingen!)is de bescherming mislukt.Bij de banken is dit wereldwijd ook volkomen misgegaan.Moeten we niet concluderen dat het Openbaar Beroep niet bij machte is om haar kerntaak goed uit te voeren?En is het niet triest dat goed opgeleide beroepsbeoefenaren klaarblijkelijk toezichthouders nodig hebben om hun werk goed te doen.Veel vragen ,weinig antwoorden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.