Intensieve menshouderij
Af en toe werp ik een blik op mijn boekenkast om inspiratie voor een nieuw stuk op te doen. Ditmaal viel mijn oog op het boek 'Intensieve Menshouderij' van Jaap Peters en Judith Pouw. Een boek dat tot denken aanzet en dat ik aanbeveel aan degenen die leiding geven binnen organisaties.
Peters en Pouw gebruiken een metafoor en leggen een verband tussen de intensieve landbouw en de Intensieve Menshouderij die zij in veel organisaties, onder meer in ons accountantswereldje, zien. Organisaties waarin kwaliteit plaats maakt voor rationaliteit. U kent het wel: de wereld van ‘meten is weten', veel aandacht voor de cijfertjes die het liefst in spreadsheets en modellen worden geprojecteerd.
De auteurs beschrijven een situatie waarin binnen een organisatie de leverage werd bepaald op 20,8. Ik citeer: "Dat wil zeggen op één partner waren er 20,8 adviseurs (fee-earners) werkzaam, c.q. die moesten een partner letterlijk aan 'de praat' houden. Collega-adviseur Dick Visser sprak zo ooit over de ‘intensieve advieshouderij'; zoals een zeug 20,8 biggen per jaar werpt, heeft één partner 20,8 adviseurs onder zijn hoede. Anders is het niet rendabel."
Anders is het niet rendabel. En dan worden de zeugen, koeien of kippen - al deze dieren komen in het boek van Peters en Pouw aan bod - gewoon afgemaakt.
Ik ben zo blij dat de metafoor - zoals zo vaak met metaforen - niet opgaat voor ons accountantswereldje. De Wet Toezicht accountantsorganisaties maakt immers dat het in dat wereldje juist wél en steeds meer om kwaliteit gaat.
De reclame-uitingen van de accountantskantoren benadrukken dat. Ze leggen het ons uit in de transparantieverslagen: kwaliteit als beoordelingsinstrument (gelukkig 'niet de binnengehaalde omzet' denk ik als ik dat lees). Het is ook vastgelegd in stelsels van kwaliteitsbeheersing en allerhande procedures. Bovendien is er toezicht.
Kortom: het kan bij ons gewoon niet misgaan. Het is ondenkbaar dat een partner die kwalitatief goed werk levert - conform alle regels, richtlijnen, kwaliteitsprocedures én met een 'rechte rug' - wordt 'geslacht' omdat diens leverage niet wordt gehaald.
Toch?
De eerste honderd weblogs van Marcel Pheijffer zijn gebundeld in het boek 'Accountancy en andere zaken onder de loep'. Daarin zijn ook de opiniebijdragen van Bob Hoogenboom voor Accountant.nl. opgenomen. De bundel is uitgegeven door en verkrijgbaar bij Boom Juridische uitgevers.