Verpolitisering verslaggeving: een lichtpuntje
Terwijl er in de economie regelmatig nieuwe green shoots worden gesignaleerd - of liever gezegd wordt geconstateerd dat de groei van het onkruid minder snel gaat - zijn er ook op het reguleringsfront mooie lichtpunten te ontdekken.
Zo publiceerde de New York Times op 28 juli 2009 een artikel waarin de Financial Crisis Advisory Group onomwonden waarschuwt voor het verstorend effect van (opportunistische) politieke inmenging - aan beide zijden van de Oceaan - in het standaardiseringproces. Het risico daarvan is immers dat we alsmaar blijven hangen op de minste gemene deler, in plaats van te streven naar een verslaggevingstelsel dat beantwoordt aan de zakelijke complexiteit en financiële rapporteringsnoden van vandaag.
Het is een welkom fris geluid, opgetekend uit de mond van heren die het weten kunnen en die vroeger die inmenging misschien gewoon over zich heen hadden laten gaan. Maar nu zeggen ze kennelijk "genoeg is genoeg, en een laagste gemene deler is niet goed genoeg", en nog heel hardop ook.
Eén zo'n zwaluw - of is het een eerste koekoeksei? - maakt misschien nog geen echte zomer. Maar om het even diplomatiek uit te drukken in termen van de eeuwige oorlogsgeschiedenis tussen reality checkers en politiek: We gaan vooruit op het reguleringsfront en misschien ook nog wel in de juiste richting.
Nu nog zorgen dat we er ook echt komen. Dan hebben we toch een mooie zomer gehad.