Opinie

Het Kapitaal

Karl Heinrich Marx (Trier, 5 mei 1818 - Londen, 14 maart 1883) was een Duitse denker die belangrijke invloed heeft gehad op de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie en de historiografie. Hij was een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en het Communisme.

Als Marx' belangrijkste werk wordt Das Kapital beschouwd. Daarnaast is zijn Communistisch Manifest (met Friedrich Engels) wereldberoemd. Ik studeerde begin jaren tachtig maatschappijgeschiedenis. De linkse kerk of de modieus brildragende grachtengordel intelligentsia die nu bij het oud vuil wordt gezet, had toen een belangrijke stem in die studie.

De afgelopen dagen was ik in Londen. Karl Marx schreef delen van Het Kapitaal in de British Library Reading Room. Ik wilde er naartoe omdat Marx salonfähig is geworden in de huidige crisis, maar onze twaalfjarige dochter wilde naar Grease. Minstens zo belangrijk. Dus ik moest het doen met een herinnering dat ik met vriend Marc Cools, hoogleraar en libertariër in hart en nieren, jaren terug even stilstond bij de zitplaats waar Marx schreef.

Deze dagen worden Marx en Het Kapitaal afgestoft. Google Marx en de financiële crisis en je vindt artikelen in toonaangevende bladen als de Wall Street Journal, The Atlantic, The Guardian en Harpers Magazine over zijn gedachtegoed.

Kort voor de vakantie was ik op een congres van De Nederlandsche Bank over het Financieel Expertise Centrum waarin verschillende toezichthouders, opsporingsinstanties (waaronder FIOD-ECD en politie) en de AIVD samenwerken. Een van de sprekers was het hoofd van de AIVD, Gerard Bouman. Hij verwerkte Marx in zijn lezing. Tijdens de Koude Oorlog was Marx 'de vijand'. Hij inspireerde een geheel politiek systeem en werd bestudeerd om te begrijpen hoe het Oostblok dacht en handelde.

Nu, aldus Bouman, is Marx van belang om te begrijpen hoe de onderbouw (het economisch systeem in crisis) doorwerkt in de bovenbouw (politiek, bestuur, religie, kunst, cultuur en wetenschap).

Bouman raakt hier, net als journalisten in de bovengenoemde bladen, aan het feit dat economische omstandigheden - vroeg of laat - doorwerken in de wijze waarop wij onze samenleving vormgeven. De economie - of Het Kapitaal - heeft een grotere invloed op ons leven dan we wellicht kunnen of willen toegeven. De economie werkt door in de politiek, in de handhaving (eerder schreef ik hier over 'ingepakt toezicht'), en in kunst en cultuur.

De accountant op deze website is een 'marxistisch' voorbeeld van een beroepsgroep die Het Kapitaal beschermt. Of is dat toch wat overdreven? De accountant beschermt toch het maatschappelijk verkeer? Of draait Limperg zich vol afgrijzen rond in zijn graf?

Marx' boodschap, die nu hier en daar wordt afgestoft, is dat onder de oppervlakte van goed lopende zinnen zonder tastbare inhoud over maatschappelijk verantwoord ondernemen, het 'kapitaal' een loopje neemt met toezicht, handhaving, controle en opsporing en 'goed bestuur'.

Hij zegt dat declarabele uren, begrotingen en bonussen eigenlijk de maat der dingen zijn en dat wij - deep down - niet echt geïnteresseerd zijn in verantwoording aan het maatschappelijke verkeer, de klant, groen investeren en People & Planet.

Marx schreef over 'vals bewustzijn': velen zijn zich niet bewust van de rol en functie die zij vervullen in het kapitalisme (Hoe gaat het met je? Druk-druk-druk. OK, maar is het alleen werk of lees je ook weleens een goed boek?).

Marx wordt deze dagen opgegraven, afgestoft en gemoderniseerd. Economische verhoudingen en - belangen spelen een grotere rol dan algemeen wordt aangenomen en angstvallig gekoesterd. We praten er omheen, bagatelliseren 'incidentjes' en zijn eigenlijk moreel verweekt en leeg.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Bob Hoogenboom is hoogleraar forensic business studies Nyenrode en veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit.

2 reacties

Bob Hoogenboom

frozen desire vind ik een mooi begrip en dat Marx eigenlijk de vleesgeworden bourgeois was omdat hij voor een vermogen sigaren rookte wil ik graag aannemen. Het gaat mij om zijn analyses. De introductie van Christelijke Barmhartigheid vind ik ook mooi. Ik mocht zelf een Christelijke (school)opvoeding genieten en heb daardoor gevoel gekregen voor de dramatiek van verhalen over afstand doen van wereldse zaken en naastenliefde. Mijn punt hier is dat 'het kapitaal' van tijd tot tijd naastenliefde ontbeert en brutaal en meedogenloos is. Dat wil niet zeggen dat het systeem als zodanig niet deugt: het heeft het welvaartspeil alleen al in ons land sinds 1945 op een steeds hoger plan gebracht. De wereld van opa Hoogenboom (1905), pa Hoogenboom (1933)en zonen Hoogenboom (1957; 1960) is niet te vergelijken. Dat neemt niet weg dat binnen het systeem van tijd tot tijd moderne roofridders rondlopen die de woorden naastenliefde en barmhartigheid niet kunnen spellen noch toepassen.

Johan Visser

Beste Bob, met sterk gemengde gevoelens las ik je blog.Gemengd juist omdat ik waarschijnlijk een van de weinige in de accountantswereld ben die zowel de hele jonge Marx heeft gelezen(filosoof ,mijn eerste liefde) als praktisch heel veel weet van de dagelijkse Communistische Praktijk.Mijn vader heeft van 1964 tot in de negentiger jaren als predikant daar gewerkt.De dagelijkse praktijk was schokkend en zeer onbarmhartig.En dat was niet toevallig.De manier waarop Marx over zijn tegenstanders sprak was stuitend scherp en onbarmhartig.Hoezeer hij ook op deelgebieden(invloed benedenbouw op de bovenbouw) ook de vinger op zere plekken legde.Overigens was hij bepaald niet de eerste of enige.Een Joodse rabbi uit Nazareth zei 1850 jaar eerder al dat geldzucht de wortel van alle kwaad was.En wist ook al dat je bankiers(geldwisselaars) de Tempel uit moest ranselen.Je stellingname rond moreel verweekt en leeg kan ik helaas volgen maar wil er wel op wijzen dat Marx hier bitter weinig bij helpt en zijn persoonlijk leven geen lichtend voorbeeld was.Per maand gaf deze bourgeois meer aan sigaren uit dan een arbeider verdiende.Om over andere zaken maar te zwijgen.De lijnkse kerk van de jaren tachtig volgde hem daar helaas vaak in na ,oftewel links lullen en rechts zakken vullen.Stel dus linkse maatschappijkritiek voor doch omhuld met Christelijke barmhartigheid.En gevoel voor de tragiek van vaak rijke Accountants die hun ziel,vaak onbewust, verkopen aan het grootkapitaal en op latere leeftijd spijt als haren op hun hoofd hebben.Want geld is meestal niet meer dan frozen desire.En alle echt belangrijke dingen (liefde etc) zijn niet met geld te koop.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.