'Vakantietips'
Zo in de loop van juni ontstaat bij mij meestal het gevoel dat 'het wel even mooi is geweest'. Veel, lange en slopende vergaderingen in mei en juni in de gemeenteraad of de Drechtraad. Een toenemende chaos in mijn werkkamer. Kilo's door elkaar geraakte raadsstukken, stappels ongelezen tijdschriften en minstens een meter boeken die ik nog moet lezen en een dito mailbox zijn daar meestal symptomen van. Toe aan vakantie dus. Vandaar deze keer mijn ‘vakantietips'.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen gaan Nederlanders dit jaar meer in eigen land op vakantie. Vandaar eerst even wat tips in eigen land. En die zijn natuurlijk beroepsgerelateerd, want 'beroepsdeformatie' is ook onder accountants een veel voorkomend fenomeen. Sommigen lopen zelfs in Zuid-Frankrijk nog te mijmeren over de controlemaatregelen in de lokale detailhandel.
Voor degenen die vanwege de kredietcrisis in Hintergarten verblijven is 'De prooi' van Jeroen Smit een absolute aanrader. En de vele andere boeken natuurlijk die in het kader van de kredietcrisis geschreven zijn. Verder onmisbaar het promotieonderzoek van Joost van Buuren. Leuke conclusies over ‘professionele oordeelsvorming' wat soms wel erg lijkt op 'commerciële oordeelsvorming'.
En degenen die aanhanger zijn van het NIMBY-principe in de vakantie, kunnen eens naar Haarlem afreizen om het debacle van de provincie Noord-Holland en haar accountant van iets dichterbij te bezien. Of naar Anna-Paulowna, waar een accountant het waagde een niet-goedkeurende verklaring te geven. Zowaar een bezienswaardigheid in ons vakgebied!
Voor de liefhebbers van bonnetjes resteert in eigen land nog de website van RTL waar u het declaratiegedrag van uw lokale burgemeester of wethouder eens door kunt lichten. Alle ophef is overigens nogal overtrokken. De onkostenvergoeding die volgens sommigen uit zou moeten sluiten dat er anderszins wordt gedeclareerd, is ook nog eens belast. Kijk maar eens naar de salarisstroken die er hier en daar tussen zitten. Niet eens zo'n gekke gedachte dat het als extraatje op het salaris wordt gezien. Maar ook hier zou je verwachten dat met een doordachte risicoanalyse accountants allang naar de bestuursdeclaraties zouden hebben gekeken en het aan de kaak hebben gesteld als het echt niet door de beugel kan. Ook hiervoor geldt natuurlijk het 'kennis delen'.
Wie het wat verder weg zoekt kan zich eens verdiepen in de Big 5 van Afrika. Het gedrag van deze dieren biedt een prachtige inspiratiebron voor het auditvak, zo had KPMG op het IIA Congres in Zuid-Afrika goed begrepen. Men had daar tijdens een diner zowaar een echte cheetah laten opdraven om dit te illustereren. De scherpte en focus van een cheetah zijn opzienbarend. Hij kan waarnemen op een afstand van vijf kilometer en focust dan op zijn doel. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Bovenstaande tips zijn allemaal mogelijk dankzij de transparantie en veelal de 'openbaarheid' die in de wereld een steeds belangrijkere rol speelt. Voor diegenen die zich desondanks nog steeds beroepen op de zogenaamde absolute geheimhoudingsplicht is Geneve als reisbestemming een absolute aanrader. Calvijn had in de zestiende eeuw namelijk al het nut en de noodzaak van transparantie betoogd. En dat zelfs als controlemiddel. Valentijn Byvanck bracht dit prachtig onder woorden tijdens de opening van de Calvijntentoonstelling in de Grote kerk van Dordrecht op 7 mei 2009.
Zelf reis ik af naar ‘IJsland aan de Theems', zoals Maarten van Rossum het Verenigd Koninkrijk na het naar buiten komen van de kredietcrisis placht te noemen. Ook daar overigens voor accountants materiaal genoeg om zich deze zomer in te verdiepen.