Opinie

Het IFRS-circus

In de week van 6 juli 2009 streek het internationale IFRS-circus neer in Amsterdam. Een groot deel van de bijeenkomst was helaas besloten. Op het publieke deel op dinsdag ben ik even gaan kijken in het fraaie Amstel Hotel. Het IFRS-circus is vooral een bijeenkomst van heren op stand.

Met de toepassing van IFRS voor beursgenoteerde ondernemingen, langdurende ontwikkelingen als IFRS voor SMEs, conversie met de Amerikaanse FASB-regels en de XBRL-taxonomie is zeker sprake van Nederlandse belangen. Hoewel ik vermoed dat omschrijvingen in de pers als discussies over ‘boekhoudregels' of ‘accountantsregels' niet zullen leiden tot grootschalige interesse. 

De publieke tribune was dan ook vrijwel leeg. 

De IFRS-organisatie zit niet heel erg duidelijk in elkaar, met de Trustees van de IASCF en de Boardmembers van de IASB, en diverse werkgroepen en adviesorganen. De Trustees houden toezicht en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm is sinds januari 2008 de voorzitter van de Trustees. 

Een groot deel van de discussie die ik volgde betrof wijzigingen in de verantwoording van leaseconstructies, die veelal off balance worden gehouden. Het is de bedoeling om IFRS en FASB hier op één lijn te krijgen. Een deel van de oorspronkelijke uitgangspunten is al dertig jaar oud en Sir David Tweedie - voorzitter van de boardmembers - noemde off balance accounting een "disgrace"

Naast inhoudelijk technische afwegingen werd ook bezorgdheid uitgesproken over de verwachte aanval vanuit de leasesector. De verwachting is dat inhoudelijke bezwaren zullen worden ‘verpakt' als bezwaren tegen het proces van totstandkoming en zorgvuldigheid. 

Dit risico wordt zonder meer versterkt door de wat beschermde wijze van besluitvorming. De IFRS-organisatie wil niet te veel mensen betrekken in de ontwikkeling en bepaling van standaarden. Daarnaast probeert zij de politisering van de IFRS - een slechte ontwikkeling - zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Europarlementariër Ieke van den Burg heeft al eens gewezen op het ondemocratische karakter van de organisatie, met als oplossing dat de IASB zich zou moeten verantwoorden naar het parlement. Ook minister Wouter Bos heeft kritiek geuit op de IASB. Hij sprak zich uit over de trage aanpassing van de regels. 

De bijeenkomst stond open voor geïnteresseerden, de besluitvorming niet. Standaarden bestaan echter bij de gratie van acceptatie. Acceptatie komt voor uit transparante en beïnvloedbare besluitvorming. Maar dan vooral besluitvorming door inhoudelijk deskundigen en belanghebbenden. 

Ik hoop zeker dat het Amstel Hotel in gebruik blijft om de heren en (één!) dame een hand te kunnen blijven geven. Maar om de kritiek te kunnen weerstaan en meer draagvlak te krijgen, hoop ik dat de organisatie zich zal oriënteren op de ontwikkeling van andere standaarden, zoals XML en HTML. 

Want daaruit zijn een aantal mooie lessen te trekken door de Herenclub.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.