Opinie

Boekentips

De vakantietijd breekt aan. Sommigen zullen mij over ruim een week even missen op deze website. Anderen zullen mij missen als kiespijn; niet dus. Hoe het ook zij, even een break en de batterij weer opladen.

Met mij zullen velen op vakantie gaan en het werk achter zich laten. Vakidioten nemen dan altijd wat leesvoer mee. Om bij te leren. Zich te verdiepen. Zaken beter te begrijpen. Ter inspiratie. Teneinde affaires te reconstrueren.

Voor hen enige boekentips. Allereerst de werken van een belangrijke inspirator voor mij: hoogleraar accountancy Abe Briloff. Zijn boeken Unaccountable accounting. Games accountants play (1972), More debits than credits (1976) en The truth about corporate accounting (1980) zijn geenzins gedateerd. Integendeel, ze geven perfecte illustraties van en verklaringen voor zaken waar het bij accountants(kantoren) soms/regelmatig/vaak - de lezer mag hier zelf kiezen - misgaat. Scherp en vilein legt Briloff de vinger stelselmatig op de zere plek.

Van recentere datum (2006) is het boek Gatekeepers, the professions and corporate governance van John Coffee. Hij spreekt - reeds voor het ontstaan van bankendomino - niet alleen over de (kwalijke) rol van accountants, maar ook over die van advocaten, beursanalisten en credit raters.

Maar het langste hoofdstuk gaat wel over onze beroepsgroep. De titel daarvan zou iedere accountant nieuwsgierig moeten maken, namelijk: The rise, fall, and redefinition of the auditor: from bookkeeper to professional to information consultant.

De prooi van Jeroen Smit, handelend over ABN Amro, hoef ik gegeven de verkoopcijfers nauwelijks meer aan te prijzen. In hetzelfde genre verscheen recentelijk Bankroet van twee journalisten, te weten Stefaan Michielsen en Michaël Sephiha. Zij reconstrueerden de gang van zaken rond Fortis. Ze leggen de oorzaken bloot van de teloorgang van deze bank.

Wie eens iets anders wil raad ik aan iets te lezen van de Nederlandse filosoof René ten Bos. Bijvoorbeeld zijn boek Rationele engelen (2003) waarin hij accountants neerzet als ... ja, inderdaad: rationele engelen. U moet wel tegen een stootje kunnen. Ten Bos relativeert het werk van de accountant regelmatig: ‘Neuken geeft het leven meer zin dan het zoveelste auditrapport dat je invult.'

Enfin. Voor de late vakantiegangers die ondergetekende niet kunnen missen: in augustus verschijnen twee boeken van de hand van Bob Hoogenboom en mij. Ten eerste Accountancy en ander zaken onder de loep, een bundeling van de opinies van Bob op deze site en mijn eerste honderd weblogs.

Ten tweede Financiële decadentie, toezicht en compliance, een bundeling van onze artikelen van de afgelopen twee/drie jaar. Een boek dat gaat over financieel-economische criminaliteit, over het verschralen van normen en waarden, over hebzucht en aanverwante zaken. Waarvan velen toezicht en compliance als oplossingen zien. Wij stellen dat echter ter discussie, zien dat deze 'oplossingen' in de praktijk vaak lapmiddelen en schijnoplossingen zijn.

Maar goed, ik schrijf dit ruim een week voor mijn vakantie. Heeft u nog leestips voor vakantiegangers, waaronder ondergetekende?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

10 reacties

Jan Wietsma

AT:Tom Deel 1 van Stieg Larson is inmiddels verfilmd en vanaf morgen te zien in de bioscoop. Volgens de recensies is de film net zo spannend als het boek. Meer info: http//www.millennium-themovie.nl

Tom Nierop

Stieg Larson is inderdaad een absolute aanrader, zeldzame klasse. Zelden na afloop zo jammer gevonden dat ik een boek(en) uithad (in mijn vakantie, inderdaad). Ook geschikt voor niet-per se liefhebbers van het genre, zoals ik. 'Unputdownable' zeggen ze geloof ik in de VS. Lees niet de flaptekst van het tweede deel overigens, daarin wordt een belangrijke en verrassende gebeurtenis vooraf weggegeven.

Jan Wietsma

Om de geest eens op een andere manier aan het werk te zetten. Lees de complete Stieg Larsson serie. Met een bescheiden rol voor een accountant. Maar wel ruim 1600 pagina's spanning. Tineke Beishuizen beschrijft in "Dood door schuld" hoe een accountant in de problemen komt als zijn vrouw een dodelijk ongeval veroorzaakt.

R van Rie

Hier nog wat kleingeld: S Kroonenberg "De menselijke maat" (De aarde over tienduizend jaar.) Een must read.

jules muis

Och heer Schmidt, voila, mijn twee duiten in het zakje: "The Discovery of France" door Graham Robb, een prachtige tekening van de wordingsgeschiedenis/globaliserings dynamiek van een populair werk/leef/vacantieland. En voor diegenen die deze kant uikomen,"Reveille in Washington" door Margaret Leech, reeds in 1941 (!) geschreven; voortreffelijke ook sterk anecdotische weergave van het dagelijks leven in Washington tijdens de Civil War. Beiden houden me geintrigeerd bezig, hier op mijn front porch.

Johan Visser

Mooie levensbeschrijving van de grote Abe.De reacties op deze scherpe en uitdagende man van beursfondsen en vakbroeders RA/CPA liegen er ook niet om.Dacht dat de afspraak was dat we op inhoud en met argumenten elkaar zouden bestrijden.Uit een aantal reacties blijkt dat Accountants ook maar mensen zijn,zeker als de eigen boterham en eer in het geding zijn.Wat meer zelfspot en fair play zou geen kwaad kunnen.Verder vond ik opvallend hoe oud de fundamentele discussies over taak en verantwoordelijkheid van een Accountant al zijn.Weinig nieuws onder de zon.Goede vakantie gewenst.

Arie W. Schmidt

Beste Marcel bedankt voor boektips, zal daar zeker gebruik van maken. Een hele voorspoedige vakantie gewenst. Hopelijk doet Jules Muis een extra duit in het weblog zakje om leemte op te vullen. Denk ook aan Tom Poes en Olie Bommel ter afwisseling. Arie W. Schmidt

nart

Op de vrijdagmiddag mag deze openingszin uit Muggepuut dan niet ontbreken: Danny Muggepuut was een van de befaamdste auteurs van Vlaanderen geworden, dankzij zijn negen romans: De voor- en nadelen van longontsteking, Kwart na drie moet kwart over drie zijn, Onze planeet is een bolletje, De geföhnde bedelaar, De stoverij van de gebroeders van Reeth, Geweldloos beffen, Mijn vader zei altijd help je moeder bij de afwas, De vleugelneus en Tante Paula op zolder. Afijn, en nu aan het werk.

Marcel

Dank je Nart. Ik ken vooral de vroege Brusselmans. Onder meer 'De man die werk vond', met de fameuze zin: 'Ik stapte de kroeg uit, de rest van de wereld in'.

nart

Catch 22, Josehp Heller. Alles van Brusselmans. Een stuk of 4 Donald Ducks. En Nieuwsgierigheid, van Roland van der Vorst. Dan heb je een prettige cocktail van vermaak en bezinning.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.