Opinie

An Australian Government Initiative

Op uitnodiging van de Australische overheid was een Nederlandse delegatie uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen tussen de verschillende Standard Business Reporting (SBR) programma's. Doelstelling van deze programma's is om aan de hand van een overheidsbrede rapportagetaxonomie, administratieve lastenverlichting te realiseren voor het bedrijfsleven. Door het gebruik van eenduidig begrippenkader met heldere definities kunnen begrippen door verschillende partijen worden (her)gebruikt. Voor de uitwisseling van de gegevens wordt de XBRL-standaard gebruikt.

Het Nederlandse Taxonomie Project is opgegaan in het SBR programma, onderdeel van het Programma Vernieuwing Rijksdienst van Roel Bekker. Naast Nederland en Australië, zijn ook New Zealand en Singapore bezig met het optuigen van een SBR organisatie. Singapore heeft al de nodige XBRL-ervaring met de ontvangst van 40.000 jaarrekeningen per jaar. Maar zij zien toegevoegde waarde in het uitbreiden naar andere rapportagedomeinen met gebruikmaking van een gedeeld begrippenkader. 

Bijna twee jaar geleden was ik al in Australië bij de start van het project daar. Inmiddels bestaat het Australische SBR-programma uit 300 man en zijn de Australiërs Nederland op enkele onderdelen al gepasseerd. Het project werkt samen met organisaties op Federal en State level. Het is een hele klus om al deze 'agencies' richting het centrale doel te sturen. De discussies met accountants, softwareleveranciers en overheidspartijen lijken op die in Nederland. 

Tijdens ons bezoek vorige maand vond ook de jaarlijkse SBR conferentie plaats. Op de conferentie deelde Mike Willis mee dat het SBR-concept is besproken door enkele U.S. State Governments. Een paar State Controllers gaan binnenkort op bezoek bij de Amerikaanse president Obama om het principe van een gedeelde taxonomie toe te lichten. Het woord XBRL zal daarbij toch minimaal één keer vallen. Obama kan nog wel een wondermiddel gebruiken, denk ik zo. 

Ik heb ook heel mooie software zien draaien, onder meer ter ondersteuning van een beheerste rapportageketen. De ontwikkeling van de XBRL-standaard heeft tijd gekost. De ontwikkeling van goede software kost ook tijd, meer dan mij soms lief is. Goede software gaat het leven van de accountant makkelijker maken. Maar het gaat ook dingen veranderen. Amerikanen gebruiken graag de term 'disruptive technology'

Ik heb genoten van mijn verblijf in Australië. Ik heb Kangoeroes gezien, ben met de boot naar Manly beach geweest, heb ontbeten op Balmoral beach. Op mijn weg naar het vliegveld van Sydney spreek ik met de taxichauffeur, afkomstig uit Afghanistan. Hij is gevlucht voor de oorlog. Een zus is in Engeland terechtgekomen en een broer in Mierlo (Brabant). 

Op het vliegveld in Sydney lees ik via internet wat Nederland zoal bezighoudt. Het bankiersexamen en uitspraken van Wilders. Als ik terug ben is het tijdverschil niet het enige waar ik me aan zal moeten aanpassen. 

Marc van Hilvoorde

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.