Beloningsonderzoek
Tot mijn schrik las ik de vooraankondiging van het grote beloningsonderzoek 2009 in 'de Accountant'. Dé Accountant die in dit geval door Jan en alleman gretig van het plastic zal worden ontdaan. Van assistent-accountant tot partner bladeren we allemaal snel naar de tabel waaruit we kunnen aflezen hoe we nog een salarissprongetje kunnen maken.
Personeelsfunctionarissen en partners duiken direct na publicatie van het onderzoek in de loopgraven en bereiden zich voor op de golf van ontevredenheid. Sollicitatie- en beoordelingsgesprekken worden uitgesteld totdat de storm is gaan liggen. Als werkgever dank ik u alvast hartelijk, mede namens mijn cliënten.
Wellicht zal het zo'n vaart niet lopen. Het is volgens mij wel algemeen bekend dat openbaarmaking van inkomens kan leiden tot het opdrijven van het gemiddelde inkomensniveau.
Recent werd dit nog eens herhaald op een bijeenkomst over bestuurdersbeloningen georganiseerd door het Nederlands Kenniscentrum voor Commissarissen. Als gevolg van de imperfectie op de markt van topbestuurders gaan de salarissen alleen maar omhoog - omdat er altijd iemand is die meer verdient. Dat geldt misschien ook wel voor accountants, waar we volgens mij nog steeds kampen met een tekort aan instroom.
Dit gezegd hebbende vind ik het des te verbazingwekkender dat we als beroepsgroep in deze tijden als een soort hongerige geldwolven onze eigen beloningen onder een vergrootglas leggen. Een soort Quote-journalistiek die volgens mij niet past in deze tijd. Een tijd waarin de massaontslagen niet van de lucht zijn en hele beroepsgroepen worden bedreigd met inkomensachteruitgang.
Als we dan toch veel energie steken in een breed uitgezette survey onder de beroepsgroep en hier uitvoerig over publiceren, zie ik liever een onderwerp waar we met trots en toegevoegde waarde mee naar buiten kunnen treden. Uiteraard ben ik bereid om hierover mee te denken.
Ondertussen wacht ik natuurlijk met spanning op de uitkomsten van het beloningsonderzoek. Dan kan ik mijn partners challengen met de vraag waarom wij zoveel minder verdienen dan partners bij grote kantoren. Rest mij niets anders dan mijn inkomensontwikkeling uit te leggen aan de TNT-postbode (-15 procent) die elke dag bij mij aan de deur komt.
P.S.: Mocht uit het beloningsonderzoek blijken dat we ‘en masse' salaris hebben ingeleverd of dat dit de verwachting is, dan kunt u deze opinie als niet geschreven beschouwen.
Gerelateerd
VK: partners EY, PwC en Deloitte leveren salaris in, Deloitte snijdt ook in bezetting
Britse partners van EY, PwC en Deloitte zien hun beloning dalen ten opzichte van vorig jaar. Deloitte snijdt ook in de personele bezetting. Omzetten staan onder...
Amerikaanse EY-partners moeten salaris inleveren na mislukte splitsing
De Amerikaanse tak van EY gaat een deel van de beloning van de partners over dit jaar inhouden. Dat heeft zowel te maken met een minder financieel jaar, als met...
Britse tak PwC keert minder bonussen uit en beperkt vrije zomermiddagen
De Britse PwC-organisatie heeft zijn 26.000 medewerkers gemeld dat er dit jaar minder bonussen worden uitgekeerd, dat de salarissen minder stijgen en dat de vrije...
KPMG VS halveert inkomen bij partners met overstapplannen
Amerikaanse partners van KPMG worden gedurende zes maanden voor vijftig procent gekort op hun partnerinkomen, als ze willen vertrekken naar de concurrentie. De maatregel...
Geen eindejaarsbonus voor personeel EY in VS
Ondanks een recordomzet ziet EY in de VS af van eindejaarsbonussen voor het personeel. Dat heeft te maken met groeiende onzekerheid over het economische klimaat.