Cooking the books
De titel van deze weblog is ontleend aan een eind 2008 verschenen boek. Ik kreeg het rond de Kerstdagen cadeau. Mijn belangstelling was meteen gewekt. Als liefhebber van mooie staaltjes creatief boekhouden, verheugde ik mij op nieuwe recepturen. En die kreeg ik opgediend, echter niet in de vorm van boekhoudschandalen.
Nee, het boek van Harry Hummels - een hoogleraar Ethiek, Organisaties & Samenleving aan de Universiteit Maastricht - en Rob Beernink gaat over iets anders. Laatstgenoemde is kok.
De ethicus en de kok bereiden in hun boek food for thought voor managers en beleggers: "Het bijzondere aan Cooking the books is dat wij dit denkvoedsel telkens koppelen aan een recept. Het doel daarvan is om managers, beleggers en andere geïnteresseerden aan te zetten tot een goed gesprek, zowel gedurende de maaltijd als tijdens de voorbereiding daarvan."
In het boek worden zo'n twintig maatschappelijke vraagstukken aan de orde gesteld: van het streven naar maximaal rendement tot het uitbannen van armoede, van corruptie tot duurzame groei.
Vraagstukken die vergezeld gaan van bijpassende receptuur. Vlees én vis, maar ook de vegetariër kan zijn buikje rond eten. Het food for thought wordt met treffende titels aangeprezen.
Enkele voorbeelden: 'To trust or not to trust', 'Is there no such thing as enough?', 'Engagement', 'Public vices, private virtues', 'Curry-option', 'You'll never beat the market' en 'Shareholder value is for people who never share!'.
Ik beveel accountants (en hun huiselijke partners) die van koken houden het boek aan. En zelfs de liefhebbers van boekhoudschandalen komen aan hun trekken. Zo stellen de auteurs naar aanleiding van de boekhoudschandalen: "De resultaten die topmanagers opdienden, resulteerden wereldwijd in ernstige vormen van financiële diarree".
Dat laatste zult u vast niet krijgen van de aantrekkelijke recepten. Bon appétit!