Opinie

Paul Volcker ('mother of all bankers') en kennis delen

Dit is een bescheiden poging om het monopolie van Time Magazine in het jaarlijkse zalven van de Person of the Year, te breken. Niet dat ik de formule van Time - het gaat om impact, goed of slecht; vrouwen komen (meer in principe dan in praktijk) ook in aanmerking - geen handige vind. Maar ik heb, net als steeds meer Amerikanen, zo mijn bedenkingen om iemand te benoemen - Fed-voorzitter Ben Bernanke - die gewoon bezig is ook zijn eigen rotzooi achter zich op te ruimen voor rekening en risico van het collectief.

Neen, geef mij maar Paul Volcker. Een reus, letterlijk en figuurlijk, in de belichaming van met de ruggengraat verbonden gezond verstand, hoe de politieke vlag er ook bij hangt. Consistent, zonder pretenties, in simpele bewoording, en geen koudwatervrees voor het hanteren van paardenmiddelen als minder tekortschiet.  Deze week nog kwam hij op een door de Wall Street Journal georganiseerde conferentie, getiteld Fixing the Global Financial System, met een prachtige observatie, die een plaats verdient in de directiekamers van alle grootbanken en hun toezichthouders: "The ATM (geldautomaat, JM) is the only financial innovation (...he can think of...) that has improved society".

Deze uitspraak mag de rest van de wereld dit jaar aan de kerstboom hangen. Ook al klinkt het markante oordeel van deze financiële veteraan een tikkeltje gechargeerd. 

Er is niks fout met innovaties die kunnen voeren tot scherper risicomanagement. Er is wel iets fout met innovaties die niemand meer begrijpt. En er is nog meer fout met bankiers en hun toezichthouders - en laten we de consument ook maar meenemen - die daar niet voor uit willen komen. 

Maar tot dat inzicht zijn we nu wel gekomen. Al worden de hervormingsvoorstellen die nu op tafel liggen - alleen nog voorstellen, want er is daadwerkelijk nog maar heel weinig gebeurd - terecht door Volcker als te weinig manmoedig bestempeld. 

Het gaat slechts om deeloplossingen voor derivaten, voorstellen voor een weliswaar sterkere financiële architectuur, maar nog steeds niet aangepast aan de supranationale eisen van een mondiale economie en ons financiëlel systeem. Ook missen we nog de eis van systemic assurance statements eisen voor de toezichthouders, waardoor we verantwoordingsstructuren zouden hebben met tanden, die ons vooral kunnen vertellen welke zekerheid toezichthouders ons niet kunnen bieden - en waarom niet. 

Inmiddels gaat de ontsokkeling van bankiers en hun toezichthouders door. Ook hooivorken en gepeupel vormen nu, naast tv talk shows, een bedreiging. Dat hangt onlosmakelijk samen met de onontwarbare aard van de erfenis waarmee ze ons hebben opgezadeld: een taaie haarbal van derivaten en andere financiële producten die nog steeds zwaar rust op de maag van menige financiële instelling. Met de belastingbetaler als achtervanger. En het zal nog wel even duren. 

Ons eigen beroep is er tot nu toe handig in geslaagd over deze wilde golven te surfen en de critici de wind uit de zeilen te nemen met prachtige voorstellen - maar nog beperkte actie - die beterschap en meer maatschappelijke relevantie in het vooruitzicht stellen. 

Het recente Trends in Accountancy 2009-2010 rapport is daar een manifestatie van. De titel ‘Risico's en Kennis Delen' is veelbelovend en komt voor de helft tegemoet aan de suggestie die ervan uitgaat. 

Maar het echte kennis delen door onze eigen collegae over hoe we weer in de fuik van irrelevantie hebben kunnen lopen en wat we daaruit kunnen leren ligt, met de gunstige uitzondering van Thijs Smits bijdrage, voor mij bedolven in teveel zalvende normatieve vermaningen. 

Kennis delen eist een kwetsbaarder opstelling, en dat zat er kennelijk net niet in. 'Risico's de Ervaring Voorbij' zou een betere titel geweest zijn. Volgend jaar beter!? 

Neen, het bewijst dat een verschijning als Paul Volcker, net als deze kredietcrisis, ook een once in a century event is. 

Ik heb me in datzelfde tijdskader altijd afgevraagd wat Limperg over de huidige beroepssituatie te zeggen zou hebben. Hij zou het waarschijnlijk even simpel en recht- toe-recht-aan als Paul Volcker hebben gesteld: "De (enige) innovatie  van het accountantsberoep die echt een verschil heeft uitgemaakt is..." 

Vult u zelf maar in. 

Dan nemen we bij deze vast een paar voorproefjes op het resultaat en wensen u en de uwen een spannend - maakbaar, als de wil er is - nieuwjaar! 

Jules Muis

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

12 reacties

jules muis

jawel, en bedankt Arnout; en je bent nog steeds in de running voor die onbekende prijs, vooral ook dank zij je laatste verheldering. De 'innovatie' waarover je praat is echter zo sluipend tot stand gekomen dat ik het moeilijk heb de eigendomsrechten ervan te bepalen. Behalve als ik je uitroken van een reeele situatie als 'innovatie' ga bestempelen. Krijg ik toch weer hoogtevrees - of is het koudwatervrees?-van. Ik denk dat een en ander een expliciete uitspraak van het beroep vereist " het getrouwe beeld is dood", zowel in de opmaak van de jaarrekening als in de controle ervan. Maar misschien is dat te formalistisch. Het is wel fundamenteel, en naar de verdediging luisterend van opmakers en controleurs van jaarrekeningen, en hun toezichthouders, in -het bijzonder- de financiele sector, ook zo goed als een feit. Maar wie zijn wij, jij en ik, om dit tot einde verhaal op grond van feiten op de grond te verklaren? Een evil axis vaststelling even beklonken tussen Mierlo en Washington DC op een website? Zijn we toch te bescheiden voor? Neen daar hebben we de stem, instemming en toestemming voor nodig van het overige RA volk dat zijn stem wil laten horen Ik hoop dat je interventie een goede gelegenheid geeft de redactie van Accountant.nl te overtuigen hier even een meningspeiling over te doen. "HET GETROUWE BEELD ALS HOOFD EN EINDDOELSTELLING VAN DE JAARREKENING, EN DAARMEE OOK DE CONTROLE, IS INHOUDELIJK DOOD" Prachtig toch waar zo'n digitaal debat wel al niet toe kan voeren. vr.groet, Jules Muis Judge,Jury, (and Mededinger)

Arnout van Kempen

Beste Jules, Ik kan me zo voorstellen dat je soms met enige weemoed terug denkt aan onbezorgde (hoop ik) jaren in het prachtige groen van Mierlo. Op dit moment is Mierlo overigens vooral wit, en zijn de kersen hooguit als versiering op ijstaart te vinden. Hoe dan ook, ik ben het met je eens dat "de stem van het beroep, [...] latent voldoende tot zijn recht" komt, zolang we nog steeds een 'getrouw beeld' hebben als eindbestemming. Het punt met passieve latenties is echter dat ze pas het noemen waard zijn als ze ook gerealiseerd gaan worden, leerde ik ooit, dacht ik. En van een passieve latentie is wel sprake hier! Ja, voorwaardelijk vertrouwen heb ik ook, maar daar valt geen erwtensoep van te koken. Mijn punt was niet dat het losmaken van standard setting en controle principieel fout is, maar dat het praktisch desastreus is. Je conclusie "Het feit dat we met zo'n instrumentarium/mandaat/ opening niets doen via 'het instrument waarmee de functie werkt' i.e. de verklaring, ligt voornamelijk aan het beroep zelve. " onderschrijf ik. Sterker, het is precies daarom dat ik meen met mijn suggestie mee te kunnen dingen naar de prijs die je in het vooruitzicht hebt gesteld: het is wel degelijk een innovatie VAN het beroep om niet langer een uitspraak te doen over de getrouwheid van de verantwoording, maar te schuilen achter regelgeving die als extern wordt ervaren. Als ik me niet vergis is dit een klassiek voorbeeld van een catch-22: de regelgeving moest aan het beroep worden onttrokken om geloofwaardig te blijven, maar daarmee gaf het beroep, sluipenderwijs, haar geloofwaardigheid wel prijs.

jules muis

ja, heer Okkerse, maar het gaat hier even om 'innovaties' van het beroep; niet de 'malversaties' van hun clienten. Uw opmerking geeft wel voer tot denken wat we nu echt hebben uitgevonden malversaties beter te ondekkken. Moet ik toch even over nadenken. Heer Schmidt, niet zo somber. Jawel, er zijn niet zo veel beroepsbeoefenaren die formeel gezien onbelast zijn in het zich uitspreken over zaken van publiek belang. Dat wil niet zeggen dat diegenen die werken voor organisaties die liever geen individuele contraire geluiden horen, 'braindead' zijn (gegaan) alleen omdat we ze niet zien en horen. Ik houd altijd nog goede hoop - en ik heb er toch ook wel zo nu en dan goede ervaring mee - dat het zover (nog) niet is gekomen. Dit accountant.nl/NIVRA gespreksplatvorm is daar een manifestatie van. Wat niet wil zeggen dat het debat niet veel beter en breder kan en moet. En Accountant.nl niet moet verworden tot de zandbak van hen die zich vrij voelen, of gevochten hebben, te zeggen wat ze denken. Maar dat hebben bloggers en vaste aanhang niet zelf helemaal in de hand; daar heb je brede reactie voor nodig. De prijs voor een monddood openbaar beroep, in de bussiness van transparantie, waar mensen zich geremd voelen zich met een eigen mening te laten horen over transparante zaken van publiek belang, is hoog. Volgens mij wordt dat best begrepen, ook door de huidige voortrekkers van het beroep. Of de individuen die deel uitmaken van datzelfde beroep ook gebruik willen maken van de geboden ruimte, ligt primair aan henzelf; en de vraag wat je met je (professioneel) leven wil doen. Rest voor de bloggers de vraag die ze zichzelf moeten stellen of we/ze wel practisch relevante zaken aan de orde stellen. Het zou prachtig zijn van de zwijgende meerderheid hier een iets meer over te horen. Inmiddels, deze boer, hij blogde voort.

Arie W. Schmidt

Waarde Jules Muis in de eerste plaats wens ik u, de uwen, alsmede alle schrijvers en lezers een zo gezond (accountants o.a.een rechte rug ) mogelijk 2010.Om teleurstellingen te besparen moeten de verwachtingen op de legioenen accountants niet te hoog worden gespannen. Referte weblog Jan Weezenberg (18-11-09) stelt de heer Pape dat accountants niet uitblinken in zelf kritiek en dat dezen terughoudend zijn in het actief meedoen aan een maatschappelijk debat enz., en wat volgens hem overblijft zijn enige dissidenten, gepensioneerden en academici (en van die laatsten nog maar een kleine deelverzameling) die het probleem van op tenen gaan staan van een (potentiele ) klant minder ervaren. Heer Dassen stelde 26-11-2009 dat accountants geen blaam treffen.Voorts behoort waarschijnijk het leeuwedeel van de via de wet gesponsorde openbare accountants (verplichte accountantsverklaringen enz.) tot de big 4 en dezen zullen hun job en promoties wel in de gaten houden. Mijn verwachtingen zijn dan ook niet hoog gespannen. Met vriendelijkegroet Arie

Willem D. Okkerse

Achterstallig onderhoud ? Er ontbreekt, met alle respect, nog iets aan andere reacties. Bv. inzake ratings of i.d. ?? B.,v. die zeer eenvoudige uitspraken over ondernemingen, zoals over Enron, Parmalat, Ahold, Landis e.d. ....... Of vergis ik mij zo sterk in de politieke afweging. WDO

jules muis

achterstallig onderhoud op gewaardeerde reacties: JOHAN: mogen we 'prijsschieten' vervangen met 'constructief-critisch-licht-ironisch-goed bedoeld commentaar, waarnemingen; respectievelijk suggesties op de weelde aan laaghangende vruchten die het beroep biedt? [Ik heb in mijn tienerjaren jarenlang kersen geplukt in Mierlo, goede suppletie op zakgeld, en heb me daar uit hoogtevrees geboren de kunst meestergemaakt]. JAN: jawel, rapportgenerator, prachtige suggestie die de eenvoud van het innovatieve vak nog eens memoreert; net als Volcker's geldautomaat; HEER VAN RIE: wat is er toch fout met vierendelen? Inderdaad, het gebrek aan consequenties voor handelen en het gebrek aan handelen waar handelend optreden op zijn plaats is, is adembenemend; ARNOUT: voor mij komt de stem van het beroep, zowel in de standaardzettende fase als in de toepasing latent voldoende tot zijn recht, zolang we nog steeds een 'getrouw beeld' hebben als eindbestemming. Verslaggevingsstandaarden hebben brede steun en legitimiteit nodig. De 4e richtlijn is niet meer dan een formeel schablone corset dat niets zegt over de inhoud van de jaarrekening; verdoezeld alleen de pijnpunten. Het feit dat we met zo'n instrumentarium/mandaat/ opening niets doen via 'het instrument waarmee de functie werkt' i.e. de verklaring, ligt voornamelijk aan het beroep zelve. [zeg daarbij niet dat het een perfect verslaggevingsinstrumentarium is, zie mijn 'survival kit' van November 2005] HEER VAN RIE (REACTIE 2: zal F.I.A.S.C.O. met belangstelling op sporen; als de hervormingen zo doorgaan zal het ongetwijfeld nog een tweede leven kunnen leiden. Voor de prijsuitreiking zullen we nog even de adem inhouden om te zien of er uit de legioenen accountants nog iets komt dat wijst op nog innovatiever producten. Daar hebben we heel 2010 voor. Een zinderend 2010 aan allen, Jules muis

R van Rie

Kennis delen ? Hmm, nou ja dàt zou het weleens kunnen zijn. Had eenieder maar in 1997 F.i.a.s.c.o. van Partnoy gelezen, dan was weliswaar the damage done, maar had men het kunnen inperken. Dus voor bij de oliebollen: "Fiasco, blood in the water on wallstreet" door Frank Partnoy. In 1997 en 1998 uitgegeven, maar het heeft niet mogen baten.

jules muis

ja, dat zijn goede suggesties op basis van goede en, voor mij enkele minder goede gedachten. Daar gaan we later op in. We wachten nog op de reacties van die andere 14.000 of zo RA'rs en gastlezers die ingetwijfeld nog hard zitten te denken over de meest markante innovatie van het beroep die echt een verschil heeft uitgemaakt. (inderdaad Arnout, mag goed of slecht zijn). Mijn eigen bijdrage aan deze wedstrijd is DE OORDEELSONTHOUDING; een fantastisch informatief product, nog eens April 2005 in "de Accountant" op de Buhne gebracht ter voorbereiding van de crisis die komen ging. En tegelijkertijd een innovatie die zo fnuikend genegeerd is/wordt dat we er nu allemaal, post kredietcrisis, om mogen huilen. Ik verwijs nog eens naar dat artikel :http://www.accountant.nl/Accountant/Archief/Archief+%27de+Accountant%27/2005/April+2005/De+oordeelsonthouding+onthouden ; ter illustratie. Voor het overige moeten we uit de zwijgzaamheid van het RA volk niet afleiden dat we niets hebben uitgevonden dat echt telt, die 100 plus jaar van ons bestaan. Laat iedereen nog maar eventjes pegeltjes zweten om er een te bedenken. Anders is de 1e, 2e, 3e en 4e prijs zo makkelijk vergeven. Dan komt daarna de jurie - yours truly - met een volkomen onafhankelijk oordeel; of oordeelsonthouding natuurlijk.

Arnout van Kempen

De (enige) innovatie van het accountantsberoep die echt een verschil heeft uitgemaakt is de gedachte dat accountants niet zelf de normen voor de verlsaggeving moeten opstellen. Wel een innovatie, géén vooruitgang. Ik ben me er overigens van bewust dat ik me met deze uitspraak nu al kwalificeer voor de titel "idioot van 2010", maar dat neem ik graag op de koop toe. Het IASC was het product van 9 accountancy-bodies, waaronder het NIVRA. Natuurlijk was het methodologisch fout dat accountants zelf de normen opstelden waaraan zij vervolgens gingen toetsen. Maar het kenmerkt wel de tijd waarin de accountant nog durfde te verklaren "IK VIND dat deze jaarrekening wel/geen getrouw beeld geeft." De slechtste 1-april-grap van 2001 was wat mij betreft de vorming van het IASB. In opzet een uitstekend idee, theoretisch helemaal mooi, maar wel het begin van het einde. Of misschien wel de effectuering op mondiaal niveau van wat allang gaande was: accountants die verklaren "Ik VIND helemaal niets meer van deze jaarrekening, ik stel alleen vast dat deze best wel redelijk binnen de normen blijft die ik niet gesteld heb, waar ik geen mening over heb of zelfs mag hebben, maar die mij verplichten te beweren dat deze jaarrekening een getrouw beeld geeft, wat ik daar zelf ook van vind" De vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer is een vinker van andermans normen geworden. Heel innovatief, en heel schadelijk voor het beroep. En als ik dan toch de zot van 2010 mag zijn, dan doe ik er meteen een voorspelling bij: het beroep zal nooit meer in de buurt komen van de functie die ze vervulde, vóór IAS, vóór de 4e en 7de EU-directive, etc. Misschien is dat beter voor de (financiële) wereld, maar het is een regelrechte ramp voor het accountantsberoep.

R van Rie

De (enige) innovatie van het accountantsberoep die echt een verschil zal uitmaken is... ..langdurige gevangenisstraffen, wegens medeplichtigheid.

Jan Wietsma

De enige echte innovatie in de accountancybranche is de rapportgenerator geweest.

Johan Visser

Beste Jules en Marcel,als ik jullie twee laatste weblogbijdragen vergelijk met het politiek correcte maar lege bericht van de nieuwe voorzitter voospel ik dat jullie ook het komende jaar nog heel wat te stellen krijgen met geldverliefde bankiers zonder enige schaamte of zelfkritiek,toezichthouders die hun handen in onschuld wassen en een accountantsberoep dat op microniveau niet deed wat men moest doen mede omdat men het gewoon niet snapte(zie AFMrapport) en op macroniveau denkt (Kennis delen) dat de wereld op hen zit te wachten.Heren het blijft prijsschieten in 2010.Geniet van goede feestdagen en laadt jullie op, er is nog veel werk aan de winkel.Een woord van waarheid kan de wereld veranderen(Vaclav Havel) en zelfs de Muur kon vallen. We willen toch alleen maar het prachtige Beroep terug.Vergeleken met de Muur een fluitje van een cent.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.