Geen belastingconstructies en wel Twitteren
Hoe zou zoiets nou werken, vraag ik me af. Ergens tussen de Kerstdagen en Oud en Nieuw ontvangt de Koningin een speciaal knipselmapje met stukjes uit de grote kranten. Stukjes met reacties op haar jaarlijkse kersttoespraak. En misschien zelfs wel een paar printjes die gemaakt zijn van internetpagina's. En vooral op internet zijn dit jaar de reacties niet van de lucht.
Ook dit jaar gaf de Koningin een inkijkje in haar belevingswereld. De boodschap was niet nieuw. Al vaker sprak de Koningin over naastenliefde en het belang van gemeenschapszin. De Koningin is van mening dat we tegenwoordig vooral met onszelf bezig zijn.
Maar ik werd vooral verrast door haar analyse dat dit zou komen door moderne techniek, internet en mobiele telefoon.
Beatrix staat bekend om haar kennis en het feit dat ze goed is geïnformeerd. Maar hier zie ik toch een kloof met de werkelijkheid. Dat communicatie via internet vooral een aanvulling is op bestaande sociale contacten blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties. Dat internet bijdraagt aan het kleiner worden van de wereld en beter begrip, kan iedereen zelf zo terugvinden.
Wat me zo opvalt is het gebrek aan nuance dat naar voren komt als het gaat over internet en automatisering. Automatisering levert zeker niet altijd vernieuwing en verbetering op. Iedereen die met een bank, verzekeraar of overheid te maken heeft gehad, kan er over meepraten. Recent heb ik weer gehoord, dat mijn verzoek niet ‘in het systeem past'.
Als het over automatisering gaat, doen we vaak alsof het over iets totaal nieuws gaat. Veel vaker is sprake van oude wijn in nieuwe zakken. Ontvrienden, het woord van 2009, bestaat al veel langer. Het doornemen van de lijst vrienden en bekenden, en beslissen dat je Henk en Els geen kerstkaart meer gaat sturen. Sinds 2009 noemen we dat ontvrienden.
Wat ik spijtig vind, is dat de Koningin deel uitmaakt van een kring van invloedrijke mensen die elkaar bevestigen in deze ongenuanceerde ideeën.
Met alle gevolgen van dien.
Eurocommissaris Neelie Kroes mag uitleggen waarom haar nieuwe portefeuille Digitale Agenda helemaal niet te licht is. Het gaat tenslotte over automatisering en de toekomst. Blijkbaar politiek geen relevant onderwerp.
We gebruiken automatisering om het autorijden te belasten, maar niet om het rijden zelf overbodig te maken. Wifi werkt ook als het sneeuwt. Nederland Kennisland.
Vervreemding ontstaat niet door technologie. ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie. En daar kun je het ook voor gebruiken.
Vervreemding ontstaat als mensen vertrouwen verliezen in instituties. Daar horen toezichthouders, banken, het Koningshuis en ook accountants bij.
Mijn goede voornemens voor de Koningin luiden: geen belastingconstructies meer via paleis Huis ten Bosch, wel Twitteren.
Een goed en sociaal 2010 toegewenst!
Marc van Hilvoorde