Beleggingstips - kogelvrij (embargo)
Mijn buren voorspelden het me al rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een jaar geleden. En de hondenlopers-tamtam in de weelderige bossen van Washington DC kondigde het een halfjaar later al aan als 'zeker en vast'. En nu staat het ook in de krant: de verkiezing van Obama heeft geleid tot een run op munitie die de run op de banken doet verbleken. De Amerikaanse burger wordt geconfronteerd met lege schappen en een ernstige kogelschaarste.
Stel je voor: Gemiddeld werden er voorheen elk jaar ‘slechts' zeven tot tien miljard kogels aan de burger gebracht. Dit jaar waren dat er twaalf miljard: 12.000.000.000! Ofwel 38 kogels voor iedere Amerikaanse burger, jong, oud, groot, klein, gezond en goed gek. Leger en politie niet meegerekend. Noch de permanente voorraad die burgers onder hun matras hebben weggestouwd.
Ik heb er beroeps- en traditiegetrouw de oude vertrouwde Nederlandse goederen- en geldbewegingformule op los gelaten. Daarbij miste ik wel het innoverend vermogen van Philip Elsas en werd ik meteen gehinderd door nogal watonbekenden in de vergelijking, vooral het zwarte circuit.
Ik eindigde met dezelfde vraag als die ik me in 2004 stelde, toen ik het financieel systeem niet sluitend kon krijgen: waar blijven die kogels?
Let wel, deze groeicijfers verbergen nog het prijseffect van deze munitieschaarste, voerend tot een verdrievoudiging van de prijs van sommige kogeltypen. Daar is wel consumentengeld voor. Geen wonder dat het BNP weer aantrekt!
Wel, mijn treurige vaststelling is dat u en ik weer een prachtige kans hebben gemist. Ik had u eerder moeten tippen over de geruchtenmolen vorig jaar en over de kansen in deze sterk ondergewaardeerde sector. We hadden allemaal long moeten gaan op de munitie-industrie! Superwinsten.
Om mijn verzuim goed te maken heb ik nog wel wat andere beleggingstips:
We zien in Nederland ook diverse regime changes aankomen, waaronder verkiezingen. Ik raad aan uw geld te zetten op het Large Cap fonds 'Politieke Messenslijpers'. Daar verwacht ik sterke groei, zij het bij grote volatiliteit.
Dan heb ik nog een Mid Cap fonds: 'NIVRA-NOvAA goodwill fonds'. Speculeert op het te gelde maken van het effect van twee gouden keurmerken onder één dak. Het fonds ziet geen gevaar voor kwaliteitsafkalving. Integendeel: een betere gelegenheid voor en aanleiding tot wederzijdse bevruchting en kostenpooling. Kopen. Komt wel goed.
Ten slotte wil ik nog wijzen op twee petieterige NIVRA-NOvAA spin-off nichefondsen:
Ten eerste het Small Cap fonds 'NIVRA-NOvAA potloodslijpers'. Een derivatenfonds dat gokt op de superwinsten voor accountantskantoren als gevolg van de laatste financiële crisis. Koopadvies. Crisisgedreven nieuwe regulering is altijd bingo voor bonentellers. Hoe of wat ze er ook mee doen of hebben gedaan, zelfs als dat niet veel (of niets) om het lijf heeft.
Ten tweede het Small Cap fonds 'NIVRA-NOvAA potloodventers'. Dit shorting fonds gokt op het te gelde maken van een verondersteld keurmerk-erosie-effect na de fusie. Het gaat ervan uit dat opgewonden RA en AA nay-sayers tegen de fusie hun pleit zullen verliezen om democratische of dwangpolitieke redenen - maar in ieder geval om de verkeerde redenen. En dat het prijskaartje van zo'n fusiebesluit aanzienlijk zal zijn.
Pas met dat laatste fonds wel op voor koersmanipulatie. Alleen kopen als hedge op bovenstaande fondsen. Voor de rest verkopen of zelfs 'shorten', desnoods naked. Uitsluitend voor de meer financieel avontuurlijken.
Jules Muis