Rariteiten IFRS (2): Productiviteitsstijging als ramp
In mijn vorige bijdrage beschreef ik een rariteit die ontstaat doordat IFRS geen voorwaardelijke verplichtingen wil. Aanleiding was het artikel 'Rariteitenkabinet crisis'. Daarin werden enkele 'rariteiten' genoemd die naar mijn idee een normale consequentie zijn van fair value waardering.
Maar echte IFRS-rariteiten bestaan dus wel degelijk. Hieronder nog een tweede voorbeeld, dat eveneens voortkomt uit het feit dat IFRS geen ruimte laat voor voorwaardelijke verplichtingen.
Op basis van IAS 19 Pensioenen moet een vennootschap rekening houden met toekomstige salarisstijgingen. Voor zover die salarisstijging een verplichting is (juridisch of feitelijk), kan zulks moeilijk een punt van discussie zijn.
Maar hoe zit het met salarisstijging die tot de bevoegdheid van de vennootschap hoort: zou deze worden verstrekt als er geen enkele productiviteitsstijging tegenover staat?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Net als in het vorige voorbeeld moeten we weer de twee zaken uit elkaar houden: de verwachte productiviteitsstijging mag niet worden geactiveerd, terwijl de verwachte pensioenstijging die daarmee samenhangt wel moetworden gepassiveerd.
Deze rariteit wordt vooral versterkt als de vennootschap over een excellente afdeling personeelszaken beschikt die enorm bedreven is in het verbeteren van de productiviteit van de werknemers en de vennootschap daarmee een gouden toekomst schenkt. Voor de solvabiliteit is die gouden toekomst een ware ramp!
IAS 19 is gemodelleerd naar FAS 87 uit de Amerikaanse verslaggevingstandaarden US GAAP. De bepalingen over toekomstige salarisstijgingen zijn gelijkluidend.
Daarmee houdt de vergelijking echter op. Uit gesprekken met functionarissen van Amerikaanse bedrijven komt naar voren dat zij alleen salarisstijgingen in de pensioenberekeningen opnemen waartoe zij contractueel verplicht zijn.
Soms is convergentie richting US GAAP nog niet zo slecht.
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....