Opinie

Over de visie van leveranciers van accountancysoftware

Op 30 september 2009 was ik in Zoetermeer bij het ICT Accountancy congres. Dit congres wordt jaarlijks door GBNED georganiseerd. Ik vond het een mooie gelegenheid om te zien waar de markt van ‘boekhoudsoftware' vandaag de dag staat en welke ontwikkelingen er zijn. Een andere reden bedenken om naar Zoetermeer af te reizen, kan ik zo gauw niet bedenken.

Mijn indruk is dat softwareleveranciers aarzelend zoeken naar innovatierichtingen en daarbij soms bijna wanhopig verlangen naar een visie van hun voornaamste klanten: de accountants en administratiekantoren. 

De accountants en administratiekantoren motiveren hun visie om niet te veel te veranderen met het veel gehoorde "daar vraagt de klant niet om". En de softwareleveranciers op hun beurt zoeken vertwijfeld verder naar vernieuwing. 

Een actueel onderwerp is het Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst. Voor softwareleveranciers is het van belang te weten aan welke eisen hun applicaties moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het nieuwste assurance-product: het Belastingdienst-convenant. 

Aan de deelnemers van het congres is het rapport ‘Trendanalyse ICT Accountancy 2009'  ter beschikking gesteld. Daarin zijn de antwoorden opgenomen van de leveranciers op een verscheidenheid aan vragen. 

Onder het kopje 'Welke visie heeft u op assurance?' kom ik tegen: 

"Wij ontwikkelen software voor onze klanten. Als zij geholpen zijn door een functie die onder ‘assurance' valt dan is dit interessant. Maar bijvoorbeeld het niet kunnen wijzigen van een mutatie wordt als een beperking ervaren."

"Niet mogelijk" en "Zal voorlopig ook niet komen"

Het lijkt me moeilijk om aan te tonen dat je in control bent met software van deze leveranciers. Ik weet dat er softwareleveranciers zijn die een point of sale-kassasysteem aanbieden waar zonder enige audittrail omzettransacties uit kunnen worden verwijderd. Hier moet een accountant toch over struikelen? In dit geval is het handig als een accountant aan de leverancier het verschil uitlegt tussen corrigeren en verwijderen. 

Het is mooi dat ook hier discussies opkomen over zaken die niet nieuw zijn. Voor mij, op grijpafstand, ligt nog steeds het ‘NIVRA geschrift 43 Automatisering en controle' van juni 1988. Het beschrijft de organisatorische maatregelen en controletechnieken voor de ontwikkeling van geautomatiseerde informatiesystemen. Opvallend actueel nog steeds. 

Ik vraag mij af of het gebrek aan ambitie van accountants in de rapportageketen te verklaren is met deze uitspraak van Winston Churchill: "We shape our buildings and afterwards our buildings shape us". 

Winston Chruchill had het over de invloed van architectuur op de mens. Opgevoed met database- en spreadsheet rapportageketens mogen we misschien ook niet meer verwachten van de accountant. 

Voor de Zoetermeerders is het overigens te hopen dat Churchill ongelijk gehad.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.