Opinie

Lakeman-DSB Universiteit: zeven (her)ontdekkingen

Het was Columbus Day gisteren hier in de Amerika's. Een publieke feest- en herdenkingsdag van de herontdekking van Amerika, die wordt gevierd als de ontdekking van Amerika.

Het was  op dezelfde dag, maandag 12 oktober 2009, ook in Nederland een herontdekkingsdag, heb ik begrepen. Gemarkeerd door de wat anarchistische en onofficiële herontdekking van het bestaan van de Lakeman-DSB Universiteit. We hadden het allemaal veel eerder kunnen weten, als we maar naar het wapengeweld van de afgelopen weken hadden geluisterd. 

De Lakeman-DSB Universiteit dus. Met prof. Pieter Lakeman als rector magnificus en prof. Dirk Scheringa als rectum magnificus - of omgekeerd, de geschiedenis zal het uitwijzen. 

De faculteit bestaat uit professor Nout Wellink, leerstoel Prognostiek en Preventie en verder professor Wouter Bos, leerstoel Retrospectief en Brandblussen, en professor Zalm, leerstoel Stoelendans-mechanica en Entropie. 

En nolens volens staan er enkele tienduizenden studenten ingeschreven in systeemgedreven persoonlijk risicomanagement, mediumgedreven risiconomie, hypotheekleer, studieschuld en woekerpolissen.   

Deze revelatie valt samen met de herontdekking als je als bank op kiele kiele staat en maar klein genoeg bent om bij omvallen geen al te grote golven te veroorzaken, banktoezichthouders altijd 'groot' genoeg zijn om je een kopje kleiner te maken. 

En er zijn nog wat herontdekkingen. 

Zoals de herontdekking van de Aesopus fabels: dat als je af en toe succesvol en niet onverdiend decennialang een best nuttige luis in de pels bent geweest, sluipend bent gepromoveerd tot horzel, de volgende stap - die van promotie tot havik - maar een kleine is. En dat, misschien, de weg terug tussen al die duiven door ondoorzichtig, bloedig en onbestemd kan zijn. 

De herontdekking dat als je 'brand' roept in een bioscoop, het volk nog steeds eerst en vooral roerig een veilige uitweg zoekt. Vooral als je niet meer (en weer) op de oude-getrouwe brandweer van het Frederiksplein kunt vertrouwen. 

De herontdekking dat de going concern-aanname door het accountantsberoep van één jaar vooruitzien, iedere keer weer te riskant blijkt voor de werkelijkheid. Dat moeten die jongens toch even bijstellen. 

De herontdekking dat de brutalen nog steeds de halve wereld hebben. 

Maar ook de troostende herontdekking dat de meer bescheidenen onder ons nog steeds de andere helft bezitten. 

Zo kunnen we van Columbus Day best ook een Nederlands feest maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.