Opinie

Nachtboek NIVRAA-voorzitster 2011 (17): Accountantsdag 2011 - Volle Kracht Achteruit (2)

Elske Patinama (46), voorheen AA en nu RAA, is sinds 1 januari 2010 voorzitster van het nieuwe Nederlands Instituut van wettelijk erkende accountants (NIVRAA). Dit instituut is het resultaat van een door wetgeving in 2009 gedwongen huwelijk tussen NIVRA en NOvAA. Met enige regelmaat noteert zij in een ‘nachtboek' haar gedachten over de actualiteiten rond het accountantsberoep zoals die anno 2011 dag in dag uit op bestuursvoorzitters afkomen. Aflevering 17.

16 september 2011: Het programma voor de Accountantsdag 2011 - thema ‘Volle Kracht Achteruit' - staat vast. Zo'n eeuw nadat Limperg zelf aan de Heilige Poorten en geloofsbelijdenis van een voorganger-instituut rammelde en ramde, zal diens reïncarnatie David Tweedie op de komende Accountantsdag 2011 spreken en uitleggen hoe Limperg zou denken over wat er nu ECHT binnen het beroep is veranderd, if any; en over wat thuishoort bij de afdeling ‘optische effecten'. En over wat we te gauw overboord hebben gezet. En wat we fundamenteel veel beter voor elkaar hebben en/of missen om er echt iets van te bakken, zodat we niet van crisis tot crisis hoeven te ‘scholleke trietsen'. 

Vervolgens gaan we kijken wat onze eigen Hollanders, post subprime, uit de mondiale ellende gebakken hebben - naar eigen zeggen. Zij die zich in het kielzog van de kredietcrisis van 2007/2009 voor méér hebben ingezet dan alleen het werkbaar maken van onze beroepsomgeving. En die na 2011 allen tegen het einde van hun ‘ambtstermijn' aankijken. 

Gerrit Zalm, de Grote Stuurman van een wezenlijk andere IASC dan toen hij aantrad, zal die dag - niet zo verrassend - weer haantje de voorste zijn. Hij zal spreken over de dramatische verpolitisering van accounting standard-setting, de voorspelbaarheid daarvan na de laatste hervormingen van 2008, en de treurige consequenties. 

En over het vastlopen van ‘fair value'-accounting in het overlegmoeras, onder oppositionele leiding van een krachtige coalitie van ongelijkgezinden: Zij die tegen fair value accounting zijn om academische redenen; zij die tegen zijn om praktische redenen; zij die tegen zijn om aansprakelijkheidsredenen; zij die tegen zijn omdat ze tegen iedere transparantie zijn maar dat niet openlijk willen zeggen; zij die tegen zijn vanwege interne inconsistentie van de fair value toepassingen; zij die tegen zijn omdat ze, in de keuze tussen twee goeden, verifieerbaarheid prefereren boven economische relevantie. En natuurlijk ook de gebruikelijke ‘zij' die tegen alles zijn wat er ook op tafel wordt gelegd. 

Zalm zal ook spreken over wat die IASC-patstelling betekent voor IFRS, mondiale vergelijkbaarheid van verslaggeving en voor macro-financiële fragiliteit, de komende tien jaren. 

En dan hebben we ook onze eigen Arnold Schilder als aandrijver van het mondiale IFAC assurance-raamwerk. Arnold zal ons op zijn eigen beminnelijke manier nog eens in de - onder zijn krachtige leiding sterk gemoderniseerde - verklaringengereedschapskist laten kijken. En uitleggen waarom we het beroep nog steeds alleen de schroevendraaier zien gebruiken. Nooit de boormachine, of ander sloopwerktuig. Waarom zetten we dat zwaar geschut dan maar niet gewoon overboord? 

Nout Wellink zal vanuit zijn Basel-toezichthoudersverantwoordelijkheid de sterk vernieuwde financiële architectuur in beeld brengen. Plus de macro-rol van het accountantsberoep daarin. En ook de vernieuwde verantwoordingsstructuren van toezichthouders zelve. Er is gevraagd om binnen dezelfde syntax als het accountantsverklaringenstelsel - met of zonder voorbehoud - te verzekeren "dat er momenteel geen systemic risks zijn die een materiële bedreiging vormen voor het ordelijk functioneren van de financiële markten". 

Vol verwachting klopt ons hart. 

En dan komt Hans Hoogervorst ook nog. Dat schrijf ik wel op mijn volgende dagboekpagina.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.