Kaziljoen
Kaziljoen. Nooit van gehoord?
Het zij U vergeven. Als je ‘kaziljoen' Googlet, vind je zestien niet-Van-Dale-bestendige entries. En als Google het nauwelijks herkent, bestaat het niet.
Kaziljoen is dan ook mijn eigen - en kennelijk tien andere analfabeten in dit land - ongeautoriseerde vernederlandste versie van kazillions. Kazillions is het Engelse straatvechters-equivalent van ieder getal dat wie dan ook de pet te boven gaat.
Het grootste deel van mijn 65-jarig leven had ik het al moeilijk genoeg ieder getal boven een miljoen te bevatten. Maar de wereld staat niet stil en is ook zeker niet van plan op mijn aanpassingsvermogen te wachten.
De kredietcrisis heeft me op nog grotere achterstand gebracht. Omdat u mij zeker niet in mijn tekort moet volgen, de volgende verduidelijking:
Tussen een miljoen en een kazillion ligt een wereld van belangrijke getalaanduidingen, met nog belangrijker transatlantische verwachtingskloven. Once upon a time hebben de Amerikanen - en naar verluid de mondiale wetenschappelijke gemeenschap - besloten een andere getallenlexicon te hanteren dan de rest van de wereld.
Dat betekent dat ons miljard hun billion is; en onze biljoen hun trillion. En ons triljoen? Bekijk het zelf maar op deze nuttige website van Jim Loy.
Kennisname van die transatlantische verschillen is niet onbelangrijk voor diegenen die de kredietcrisis in internationaal verband willen volgen met de komma op de juiste plaats en zonder ongewild over te veel of te weinig nullen te struikelen.
Dus als volgens de Nederlandse pers bij het schrijven van dit bericht, ABN-AMRO aan Fortis 24 miljard heeft gekost, betekent dat 24 met negen nullen. En als ABN-AMRO wordt doorverkocht aan ING voor 10 miljard, is dat een 10 met negen nullen.
Maar als U dezelfde transactie uit de Engelse pers zou vernemen in billions, moetu dus niet denken dat het gaat om uw biljoen. Want dan zou Fortis binnen een jaar een verlies op deze transactie hebben geleden van 24 biljoen minus 10 biljoen = 14.000.000.000.000 (12 nullen). Terwijl het ‘slechts' gaat om een verlies van 14 met negen nullen.
Dat zou dus drie nullen overdreven zijn. Geen kattenpies. En in het kader van de nu populaire socialisering van verliezen van megatransacties na zeven optisch vette Bush-jaren, zouden die twaalf nullen ook een fatale hypotheek betekenen op vele toekomstige generaties van Benelux-belastingbetalers.
De huidige crisis is ernstig, maar we moeten het ook weer niet overdrijven.
Let wel: milliard komt niet voor in het US lexicon, als u dat zelf niet al ontdekt had.
Overigens is het niet zo dat de historische verkoop in 2007 van ABN-AMRO transactienullen tekortschiet. Ik kan er zo drie voor u opnoemen: de kopers, de verkoper, en de politiek die het over zich heen heeft laten gaan.
Maar dat is een ander verhaal dan deze poging ons nog eens bewust te maken van het feit dat het biljoen van de een niet het billion van de ander is, en het ene megagetal dus niet het andere.
Ik vermoed dat er kaziljoenen mensen zijn die zich hier niet van bewust zijn. En nog eens kaziljoenen die dat een zorg zal zijn. Maar het verschil kan op bepaalde momenten wel een kaziljoen verschil uitmaken. Waarvan acte.