Opinie

Onterechte vraagtekens bij fair value accounting

Door de kredietcrisis worden opnieuw vraagtekens gezet bij de waardering van activa en passiva tegen fair value. Op het moment dat de hoge winsten van het verleden veranderen in verliezen, bekritiseert men de waarderingsmethode. Zelfs de "deskundigen" van de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) pleiten voor een alternatief. De waarde van bezittingen zou volgens hen niet langer moeten worden vastgesteld op één peildatum. In plaats daarvan zou een gemiddelde marktwaarde van de afgelopen zes of twaalf maanden moeten worden genomen.

De deskundigen gaan hiermee voorbij aan een simpel gegeven: een balans is per definitie een momentopname. Het hanteren van meerdere peildata hoort dan ook niet in een balans thuis.

Maar natuurlijk kan men zich wel afvragen of de IASB wel op de juiste weg is door het steeds vaker voorschrijven van fair value als dé waarderingsmethode.

De beste waarderingsmethode is de methode die voor de gebruikers van de jaarrekening de meest relevante beslissingsinformatie oplevert. Recent hebben de Duitse standardsetter en de Berlijnse Humboldt universiteit een onderzoek op dit gebied verricht. De uitkomsten zijn in april 2008 gepubliceerd. Het onderzoek richtte zich op professionele beleggers.

De beleggers beschouwen "mark-to-market fair value" (gebaseerd op marktprijzen) als de beste waarderingsmethode voor liquide en niet-operationele activa. Voor niet-liquide en operationele activa maakt het ze niet uit of wordt gekozen voor historische kostprijs of fair value.

"Mark-to-model fair value" (gebaseerd op waarderingsmodellen) levert minder relevante beslissingsinformatie voor bijna alle activa. Zowel waardering tegen fair value gebaseerd op marktwaarde als waardering tegen historische kostprijs wordt als betere methode ervaren. Alleen voor financiële activa, zoals aandelen en opties, worden de mark-to-model fair values informatiever gevonden.

Tenslotte blijkt dat een grote meerderheid van de beleggers álle activa en passiva tegen fair value willen zien gewaardeerd, waarbij de kostprijs in de toelichting uiteen wordt gezet. Het beste van beide werelden.

Andere belanghebbenden, zoals werknemers, concurrenten, overheden, en dergelijke, zijn niet in dit onderzoek betrokken. Hier is ook geen noodzaak toe. De voordelen van fair value accounting zullen immers vooral gelden voor (potentiële) aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen, de professionele beleggers.

Bij niet-beursgenoteerde ondernemingen hebben aandeelhouders veelal een grote invloed op de besluitvorming van het management en kunnen zij makkelijker een zelfstandig oordeel vormen over de waarde van de onderneming. De andere belanghebbenden kunnen vaak de informatie opvragen die zij van belang achten voor hun beslissingen - zeker de kredietverschaffers.

In veel literatuur wordt de subjectiviteit als belangrijkste nadeel van fair value accounting genoemd. Als geen sprake is van een actieve of liquide markt of als de bedrijfswaarde wordt berekend, zal het management namelijk altijd een (deels) subjectieve inschatting moeten maken van de fair value. Dit speelt dan ook met name bij mark-to-model en is wellicht de reden waarom deze methode bij de beleggers niet echt in de smaak valt.

Daarnaast zijn de aan het waarderen tegen fair value verbonden waarderingskosten van belang. Waarderings- en accountantskosten zullen stijgen indien eenvoudige, traceerbare marktprijzen ontbreken en er dus gebruik moet worden gemaakt van waarderingsmodellen, taxateurs en andere externe deskundigen.

Aangezien echter de bij de kredietcrisis betrokken ondernemingen fair value accounting nu juist toepassen op beursgenoteerde effecten, kan er van gestegen waarderingskosten geen sprake zijn. Ook subjectiviteit speelt bij de fair value waardering van beursgenoteerde effecten geen rol.

De in het kader van de kredietcrisis geplaatste vraagtekens bij fair value zijn dan ook onterecht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Cardi van Capelle, registeraccountant, was van 2007 tot en met 2010 vaktechnisch projectleider bij de Raad voor de Jaarverslaggeving.

Gerelateerd

5 reacties

P.A. Pieterse van Wijck

In antwoord op de vraag van de heer Van Kempen: het criterium voor de waardering(-smethode) is dat deze de waarde dient weer te geven, welke in een komende periode waarschijnlijk gerealiseerd zal gaan worden. In antwoord op de reactie van de heer Van Capelle: Zoals u duidelijk moge zijn, zou naar mijn mening geen centrale rol moeten worden toebedeeld aan de gebruiker en is die centrale rol naar mijn mening ook niet toebedeeld in Stramien of CF. Mijn interpretatie is, dat het doel is financiële informatie te verschaffen en dat de bijzin slechts een toelichting geeft over de reden van het verstrekken van de informatie en over de aard van het gebruik ervan. Overigens roept de toevoeging "die... nuttig is..." vragen op. Is hier bedoeld dat in Stramien en CF wordt voorgeschreven, wat voor anderen nuttig is? En hoe wordt dit dan bepaald en kan dat elke verslaggevingsperiode weer wat anders zijn? Betekent dit dat "niet nuttige" informatie wordt weggelaten, ook al zou dit geweld aandoen aan de weergave van werkelijkheid? Een centrale rol voor gebruikers lijkt mij slechts dan relevant indien hun behoeften objectief en eenduidig zouden kunnen worden vastgesteld. Dit is waarschijnlijk een niet uitvoerbare opgave. Maar als we ons richten op het zo goed mogelijk weergeven van de werkelijkheid, dan heeft iedere gebruiker de informatie die hij zoekt. Of die werkelijkheid vervolgens nuttig is voor zijn beslissingen, zal per gebruiker verschillen en het oordeel daarover ligt uitsluitend bij die gebruiker en laat ik graag aan hem.

Cardi van Capelle

Het Stramien van de RJ en het Conceptual Framework van de IASB beschrijven het doel van de jaarrekening als volgt: “het doel is om informatie te verschaffen over de financiële positie, resultaten en wijzigingen in de financiële positie van een onderneming, die voor een grote reeks van gebruikers nuttig is voor het nemen van economische beslissingen”. De behoeften van de gebruikers staan derhalve centraal. Dit zou dan ook moeten gelden voor de keuze van de waarderingsmethode. E.e.a. betekent niet automatisch dat de jaarrekening “de werkelijkheid” moet vertolken, maar natuurlijk komt dit er in praktijk wel op neer. Echter om de vraag wat deze “werkelijkheid” is op te kunnen lossen, komen we weer bij de gebruikers terug. Zij willen graag de “werkelijkheid” zien die zij het beste kunnen gebruiken bij de te nemen economische beslissingen. En zijn we weer terug bij af. Fair value is niet zo slecht gekozen als wordt gesuggereerd. Fair betekent redelijk, voldoende of vrij goed. Fair value impliceert dat getracht w

Arnout van Kempen

Geachte P.A. Pieterse van Wijck, zou u een ruwe schets kunnen geven van criteria die bepalen of een waarderingsmethode "het beste de werkelijkheid weergeeft"? U zal ongetwijfeld willen onderschrijven dat uw betoog slechts dan praktische betekenis kan hebben, als dergelijke criteria bestaan?

A.J.M. Baars

Prima artikel met een interessante kijk op de (on)bruikbaarheid van de jaarrekening.

P. A. Pieterse van Wijck

Geachte Heer Van Capelle, Met belangstelling heb ik uw artikel gelezen. Uw uitspraak, dat de beste waarderingsmethode de methode is, die voor gebruikers de beste beslissingsinformatie oplevert, deel ik niet. De jaarrekening dient de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven en in hoeverre dit beslissingsinformatie oplevert voor verschillende gebruikers is daaraan ondergeschikt. Ook de keuze van de waarderingsmethode dient los te staan van de behoefte aan beslissingsinformatie van een gebruikersgroep; ook hier geldt weer: de waarderingsmethode, welke het beste de werkelijkheid weergeeft dient gebruikt te worden. Wellicht is de beste waarderingsmethode de "fair value" (een overigens hoogst ongelukkige term, omdat het de suggestie wekt dat andere waarderingen niet "fair" zijn; "current value" zou beter zijn geweest, omdat dit beter past bij het momentopname-karakter van een balans), maar ten principale is de keuze van de waarderingsmethode niet een keuze die gebaseerd mag zijn op gebruikerswensen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.