Opinie

XBRL - Let's wait and see?

De zeventiende XBRL-conferentie, dit keer in Eindhoven in combinatie met het Nederlands Taxonomie Evenement, zit er op. NIVRA-voorzitter Jan Helderman was op het evenement aanwezig met een toespraak: XBRL: de uitdaging voor de intermediair. “De invoering van XBRL zal grote invloed hebben op de dagelijkse accountantspraktijk”, aldus Helderman.

Ik was op vakantie en moet het doen met de publicaties achteraf en tweedehands indrukken. Zo heb ik begrepen dat er meer accountants van buiten Nederland aanwezig waren, dan vanuit Nederland zelf. Maar met sprekers als SEC-baas Christopher Cox en IASC voorzitter Gerrit Zalm in Eindhoven is er toch wel iets aan de hand.

Deze week besloot toezichthouder SEC dat beursgenoteerde bedrijven in de VS verplicht moeten gaan rapporteren in XBRL-formaat. Dit in navolging van enkele toezichthouders in China en Japan. De SEC verplichting geldt alleen voor beursfondsen in de top 500 van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Accountants hebben inmiddels een interessant standpunt ingenomen. Accountants in de VS dringen er bij de SEC op aan om niet te hard van stapel te lopen bij het verplichten van alle ondernemingen om gebruik te maken van XBRL. Ze willen dat de SEC even gas terugneemt en voorlopig een houding aanneemt van wait and see. Ik ben nu benieuwd hoe de SEC daarop gaat reageren.

Wait and see is niet de officiële strategie van het NIVRA. Het NIVRA-bestuur heeft ‘assurance bij digitale verantwoording’ als prioriteit op haar agenda voor 2008 en 2009 gezet.

Iemand die ook niet afwacht is Sebastiaan Bal. Op 16 mei 2008 verdedigde hij zijn scriptie in het kader van zijn 'Master of Science in Accountancy & Post Master RA’ aan NIVRA-Nyenrode.

De titel van de scriptie luidt XBRL and audit, understanding the implications of XBRL on the risk-oriented audit approach.

Het is een lijvig stuk, maar een serieuze poging om een stap verder te komen in de bepaling van de gevolgen van de invoering van XBRL voor de accountant. Enkele van zijn bevindingen wil ik u niet onthouden:

  • XBRL can facilitate an enhancement of the internal control of an organisation. This means that based on the Audit Risk Model (ARM) the auditor can use this enhanced internal control in order to perform less manual audit activities.
  • XBRL can make an audit more efficient by automating certain time consuming audit procedures. This enables the auditor to perform more pervasive analytical procedures and makes performing substantive testing much easier.

Minder handmatige handelingen en meer efficiënte audit. Wie zou daar mogelijk interesse in hebben?

  • The auditor will need to have some knowledge of XBRL (…). Although the auditor can use an IT auditor for technical issues, he must also be aware of the basic principles of XBRL (…).

Dit laatste is wellicht onaangenaam voor een aantal collega’s. Wat mij opvalt, is dat als accountants zeggen dat iets technisch is, ze vrijwel altijd ICT of ‘iets met computers’ bedoelen. Maar verslaggeving kan ook best technisch zijn. Ik kom maar heel moeilijk door ‘Een nadere analyse naar de gevolgen van IAS 39 op de jaarrekening’ heen.

Tot slot:

  • Providing assurance over XBRL engagements is already possible as long as they are based on an existing paper-based document. For XBRL-engagements without a paper-based report some specific standards have to be developed. However this will most likely take some time to accomplish as the auditing profession is currently not yet actively pursuing the publication of such a standard.

Let’s wait and see...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.