Ondernemingen zagen kredietcrisis niet aankomen?
‘Ondernemingen zagen kredietcrisis niet aankomen.' Zo luidde de kop boven een recent bericht op deze site. Aanleiding voor het bericht was een wereldwijd onderzoek van Towers Perrin naar risicomanagement onder liefst 1.452 ceo's, cfo's en senior managemers van grote ondernemingen.
Voor de goede orde: in het verslag van Towers Perrin ontbrak het vraagteken dat wel achter de kop boven deze bijdrage staat. De vraag is namelijk: zagen ze het niet, of wilden ze het niet zien?
Want met het optellen van één plus één had men de onhoudbaarheid van de situatie al kunnen voorzien. Overigens niet alleen de ceo's etc., maar ook de prudentiële toezichthouders die moeten waken over de gegoedheid van financiële instellingen.
Als een bank krediet verleent, is onderzoek naar de kredietwaardigheid van de lener nodig: kostenpost 1.
Als dezelfde bank vervolgens de lening doorverkoopt aan een andere bank, zijn er twee mogelijkheden. Of de eerste bank blijft aansprakelijk voor het debiteurenrisico, of niet.
Als de eerste bank aansprakelijk blijft voor het debiteurenrisico, blijft zij economisch eigenaar. Maar dat is niet de bedoeling, want de bedoeling van doorverkoop is nu juist om die lening van de balans af te krijgen. Dus wordt het debiteurenrisico overgedragen aan de kopende bank.
Die kopende bank moet, alvorens de lening over te nemen, opnieuw de kredietwaardigheid beoordelen: kostenpost 2.
Hoe kán men dan denken dat doorverkoop van leningen leidt tot een hoger rendement op deze leningen? We moeten nu immers kostenpost 1 en kostenpost 2 bij elkaar optellen, terwijl zonder doorverkoop alleen de eerste kosten zouden zijn gemaakt.
Dit gebeurde allemaal in het kader van de search for yield, om een modeterm te gebruiken. Ja, en dat bij hogere kosten. 'En betere waar en 10%' was de slagzin van een voormalig winkelbedrijf (die tien procent betrof korting in de vorm van zegels).
Inderdaad, een voormalig winkelbedrijf, en dat is niet toevallig. (Voor jongere collega's: het betrof hier De Gruyter, waar je moeder wellicht boodschappen deed.)
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....