Opinie

Accountantsverklaring: (bijna) terug naar Limperg?

John Griffith-Jones, topman van KPMG Europa, stelt voor de tekst van de goedkeurende accountantsverklaring te beperken tot "These accounts are about right unless management have deliberately conspired to falsify them." Belangwekkend. "Terug naar klassieke ideeën?"

Dit voorstel staat in een verslag in de Financial Times van 2 april 2008. Griffith-Jones concludeert dat de voortdurende uitbreiding van de tekst van de accountantsverklaring niet tot verduidelijking heeft bijgedragen.
Naar mijn smaak is de diepste oorzaak dat daarin staat wat de accountant wel heeft gedaan. De betekenis hiervan is ook voor een verstandige leek nauwelijks te doorgronden.

Veel duidelijker zou zijn te vermelden wat de accountant niet heeft kunnen doen (kwalitatief axiomatisch voorbehoud) en wat hij niet heeft behoeven te doen (kwantitatief axiomatisch voorbehoud).
Ten aanzien van dit laatste is in vroegere versies van de verklaring wel melding gemaakt van het gebruik van deelwaarnemingen, maar ook dat was niet echt helder en is bovendien inmiddels verdwenen.

Daarbij komt dat de verklaring een standaardtekst is, die overkomt als een bezweringsformule. Dus wordt deze niet gelezen, behoudens het uiteindelijke oordeel, en dat alleen door beroepsmatig geïnteresseerde analisten en journalisten. Vandaar het voorstel van Griffith-Jones: geef alleen het oordeel!

Ook dat wil hij verkorten. Dan zou ook een andere anomalie verdwijnen: de koppeling van twee duidelijke oordelen tot één onduidelijke uitspraak.

Bij een jaarrekening opgemaakt volgens Titel 9 staat nu: 'een getrouw beeld ... In overeenstemming met Titel 9'. En bij een jaarrekening opgesteld volgens de IFRS: 'een getrouw beeld ... in overeenstemming met de IFRS'.

Maar de kernvraag voor de gebruiker is: is het beeld nu getrouw of niet? De verwijzing naar de toegepaste verslaggevingregels kan achterwege blijven, want die staat al in de toelichting bij de jaarrekening. Als de verwijzing toch gewenst is, is het juiste oordeel: 'een getrouw beeld ... en in overeenstemming met ...'.

Zo is dat voor gemeenten en provincies ook voorgeschreven in het Besluit Begroting en Verantwoording. Maar daar trekken Nederlandse accountants zich niets van aan.

Het voorstel van Griffith-Jones doet denken aan het oude Nederlandse gebruik om de verklaring te beperken tot 'nagezien en akkoord bevonden'. Voordien had Limperg bepleit om slechts een enkele handtekening onder de jaarrekening te plaatsen. Dan blijkt echter het onderscheid tussen de verantwoordelijkheid van het bestuur en die van de accountant niet.
Hetgeen overigens gemakkelijk is op te vangen door boven de handtekeningen de aanduiding ‘het bestuur' respectievelijk ‘de accountant' te plaatsen, en de namen toe te voegen.

In wezen constateert Griffith-Jones terecht dat de verklaring niet doeltreffend is gebleken voor de voorlichting van het publiek. Op zijn eigen tekst is wel iets aan te merken, maar die is kennelijk tijdens een speech uit de losse pols bedacht. Ook 'nagezien en akkoord bevonden' lijkt mij niet helemaal geschikt.

Toch heeft het voorstel zijn charme, en is het stellig het overwegen waard. Maar of dit in de gejuridiseerde Amerikaanse samenleving enige kans maakt, moet nog maar worden afgewacht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Hans Blokdijk (1935-2013) was hoogleraar accountancy aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan Universiteit Nyenrode. Na zijn vertrek als partner bij KPMG in 1992 was hij werkzaam als zelfstandig adviseur van accountants en advocaten.

Gerelateerd

13 reacties

Eline Vree

Allereerst, het is me uit het hart gegrepen. Ik heb me de eerste jaren tijdens mijn opleiding afgevraagd of ik de enige was die niet begreep wat er in de verklaring stond. De daarop volgende jaren zijn besteed aan het doornemen van hele stapels boeken om de verklaringen te 'leren lezen'. Maar wat 'grappig' is aan de reacties die tot nu toe geplaatst zijn, is de redenatie vanuit de accountant. We vragen ons af wat het maatschappelijk verkeer zou begrijpen. Als we dan toch die heilige huisjes om ver werpen, waarom vragen we het dan niet aan het maatschappelijk verkeer?

Marc van Hilvoorde

T.a.v. mijn opmerking: >>Ook de digitalisering in rapporteren vraagt om aanpassing van onder meer het begrip 'getrouw beeld'.<< nog een aanvulling. Niet het begrip 'getrouw' als wel het 'beeld' levert een probleem op. Hoe definieer je ‘beeld’ bij een elektronisch bestand als dit niet bedoeld is voor presentatiedoeleinden maar wel alle feiten bevat ?

Rob Gaillard

Geen slechte suggestie. Mogelijk kunnen we de korte tekst koppelen aan de plicht om het programma dat wordt uitgevoerd om tot deze conclusie te komen voor te leggen aan, en in detail te bespreken met, het toezichthoudend orgaan. Wel even goed regelen dat we samenstellen en beoordelen en audit afkaderen, alsmede 'feitelijke bevindingen'.

C.,H. van Wagensveld

Het zou zeer prettig zijn voor accountants en gebruikers van verklaringen, indien deze weer korter en duidelijker worden. Zonder allerlei voorbehouden, die zouden moeten dienen ter beperking van aansprakelijkheden, maar dat niet doen.

Cees Laken

Het woord "nagezien" wekt een beetje de indruk dat de accountant de concept-jaarrekening heeft voorgelegd gekregen en die heeft nagezien. Het maatschappelijk verkeer wil echter weten of de accountant echt wel wat heeft gedaan. Met de volgende tekst komt dat beter uit de verf: "De achterliggende cijfers en feiten van deze jaarrekening gecontroleerd en akkoord bevonden"

A.W. Schmidt

Uit nieuwsgierigheid na mijn 65 ste voor accountant te hebben gestudeerd de volgende reactie.Griffith Jones heeft grotendeels gelijk. Accountants hebben mijnsinziens het zgn. maatschappelijk verkeer vanouds en veelal nog in onwetendheid gelaten t.a.v. de werkelijke nauwkeurigheid van hun controles. Ze hebben daarbij het geluk gehad dat de conjunctuur zeer lang heeft meegezeten zodat missers nauwelijks aan het licht kwamen. Ik heb de indruk dat men tot dusverre weinig behoefte heeft gehad om de verwachtingskloof te dichten. Met het oog op de tarieven? Men heeft zich in ieder geval zeer goed verkocht.Hoogachtend, A.W. Schmidt. Ter info: ik ben nimmer in de accountancybranche werkzaam geweest

Leo Verhoef

Mijn oude onovertroffen leermeester prof Van Kampen leerde mij al dat elke toevoeging aan "nagezien en accoord bevonden" de verklaring verdacht maakt. Ik heb telkens moeten ervaren dat hij daarin helemaal gelijk had. Ook dat verschrikkelijk archaïsche "getrouw" was een verdachte toevoeging. Waarom zeiden we niet "betrouwbaar"? Is de jaarrekening wel of niet betrouwbaar, dat is het enige dat de lezer wil weten. Geef daar dan duidelijk antwoord op! En niks geen gelijkschakeling van "getrouw" aan "overeenkomstig wettelijke bepalingen"! En als de lezer ook nog wil weten of de jaarrekening voldoet aan deze of gene wettelijke bepalingen (dat zal de meeste lezers overigens worst zijn), meldt dat dan aanvullend! Zo moeilijk is dat toch niet? En een axiomatisch voorbehoud bestaat niet. Ook dat leerde mijn oude leermeester mij, en ook daarin had hij helemaal gelijk.

Leo Verhoef

Prima dezediscussie. Brengt ons weer terug bij de essentie van ons vak en de essentie van ons (jaarrekeningen)contolewerk.

hans blokdijk

Ik wilde discussie losmaken, en dat is gelukt. Herma: 'nagezien' lijkt mij te oppervlakkig, maar Pim: het gaf wel aan dat de accountant iets had gedaan: 'gecontroleerd en akkoord bevonden' zou al beter zijn. Arnout: ik wil het 'getrouw beeld' niet missen om de indruk van exactheid tegen te gaan, ook in samenhang met de axiomatische voorbehouden. Een prbeerseltje: 'Zonder toepasing van onderzoeksmethoden die slechts aan overheidsinstanties zijn voorbehouden en zonder op alle details in te gaan hebben wij vasygesteld dat de jaarrekening een getrouw beeld van vermogen en resulataat geeft.'

Hans Verkruijsse

Beste Hans, inderdaad is de huidige verklaring een moeilijk leesbaar stuk geworden maar zo gaat dat als je internationaal rekening dient te houden met zoveel meningen in de IFAC/IAASB. 5 jaar geleden is daar gestart met de nieuwe verklaring te ontwikkelen. De duitsers wilden een verklaring van wel 3 pagina's. Wij vanuit Nederland stelde voor de aloude tekst:'gecontroleerd en akkoord bevonden'. Hebben we niet gehaald maar wel een kleinere tekst dan de duitsers. Momenteel is er weer een discussie opgestart in dit geval door de APB in UK eind december, dus de topman van KPMG John Griffith-Jones heeft naar mijn idee daar 'leentje-buur' gespeeld. De tekst die ik daar het beste vind is het laatste voorbeeld. Alleen onze opdracht aanhalen en onze verantwoordelijkheid en dan direct de tekst van ons oordeel. Weg met de verantwoordelijkheid van het management dat weten ze zelf ook wel. Weg met de werkzaamheden paragraaf, immers hoe kan je een dik boek met standaarden herschrijven in één kleine paragraaf zonder onduidel

P.W. van der Marel

nagezien kan wel weg want dat is de verantwoordelijkheid van de accountant, zodat met "akkoord bevonden" kan worden volstaan. Leuk idee !

Marc van Hilvoorde

Ook de digitalisering in rapporteren vraagt om aanpassing van onder meer het begrip 'getrouw beeld'. Levert -naar jullie mening- een omschrijving als 'Wij concluderen dat de gerapporteerde feiten kloppen' de zekerheid waarom wordt gevraagd?

Herman van Brenk

Hans, de huidige accountantsverklaring vind ik een onding, gezien de uitgebreide en wollige teksten. Het gaat de lezer slechts om het oordeel. Daarom ben ik voorstander van 1 korte zin als accountantsverklaring. De tekst "nagezien en akkoord bevonden" spreekt mij wel aan. Waarom lijkt die volgens jou niet helemaal geschikt?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.