Opinie

Familie De Medici in 15e eeuws Florence: niet alles is anders dan vroeger

Het duurt nog even voor het vakantie is, maar in de aanloop verzamel ik al een stapeltje met boeken die ik wil gaan lezen. Natuurlijk zijn een paspoort, schoenen en schone kleren ook van belang, maar vlak voordat ik wegga controleer ik eigenlijk vooral of ik mijn boeken bij me heb, moet ik toegeven.

Voor mij het perfecte vakantieboek is een boek waarvan ik het jammer vind dat ik het al heb gelezen: 'Het Medici geld' van Tim Parks. Een jaloersmakend goed boek dat ik in één ruk heb uitgelezen met de voeten in het zwembad.

Parks vertelt over de opkomst en neergang van de familie De Medici, die een vooraanstaande rol speelde in het Florence van de late Middeleeuwen. De Medici en enkele concurrerende families stonden aan de wieg van het internationale bankwezen.

Tegen de achtergrond van het Florence van de Renaissance vertelt Parks over het ontstaan van het bankiersvak en de samenhang met de machtspolitiek van die dagen. Hij doet dit vaak aan de hand van originele documenten waarop de boekhouding van bankfilialen van de De Medici's werd gevoerd.

Het begrip schaduwboekhouding was nog niet uitgevonden, maar het principe was wel degelijk bekend. Accountants komen niet voor in het boek, maar vakinhoudelijk geïnteresseerden zullen bevestiging vinden voor het belang van corporate governance, AO/IC en Sarbanes-Oxley.

Ook de problematiek van islamitisch lenen en de halal-hypotheek zijn allesbehalve nieuw. Deze 'nieuwe' bedrijfstak wordt gebouwd op oude fundamenten. Destijds vaardigde de Roomse Kerk de nodige regels uit over geld lenen, met een verbod op het vragen van rente. Het was aan de goede gelovigen om deze regels te verenigen met de weerbarstige praktijk.

In bijbelse schilderijen en fresco's waarin leden van de De Medici-clan opduiken, is te zien dat je met politieke en zakelijke creativiteit ver kunt komen, en dat bevestiging van je status in het aardse heden een belangrijke drijfveer is van alle tijden.

Italië en Florence zijn favoriete vakantiebestemmingen van mijn gezin. De in het boek beschreven en afgebeelde paleizen en schilderijen zijn bekend. Tegen dit decor geniet ik van een verhaal waarin het heden wordt verklaard aan de hand van de geschiedenis.

Hoewel het soms lijkt alsof veel om ons heen snel verandert, is het geruststellend te merken dat niet alles zoveel anders is dan vroeger. Wat mij betreft het ideale vakantieboek.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.