Accountants kunnen geen ruzie maken
Diverse auteurs klagen over het gebrek aan discussie op deze site en binnen het vak in het algemeen. Hoe goed opiniemakers ook hun best doen om prikkelende stukken te publiceren, er wordt nauwelijks gereageerd.
Michel Emmerik
Als reden voor dit gebrek aan enthousiasme worden angst en een gebrek aan onafhankelijkheid aangevoerd. Volgens mij is er een nog groter onderliggend probleem: Accountants kunnen geen ruzie maken. Da's het echte probleem.
Er zijn allerlei manieren om met conflicten om te gaan. Je kunt fanatiek het gevecht aangaan, je kunt constructief naar elkaar luisteren of je kunt het conflict simpelweg onder het tapijt vegen.
Dat laatste, daar zijn accountants goed in. Het vermijden van conflicten.
Hierbij hoort een aantal gedragingen. Ontken irritaties en negatieve emoties totdat het echt niet anders kan. Houd vast aan je eigen waarheid. Laat nooit, nooit, nooit en te nimmer je eigen zwakte zien. En komt het ondanks alles toch tot een conflict: vernietig dan de vijand. Voordat hij jou vernietigt.
Het achterliggende paradigma is dat er bij een conflict altijd iemand verliest, en misschien ben jij dat deze keer. Niemand verliest graag.
Accountants houden niet verliezen en dus ook niet van conflicten. Daarom is er een gebrek aan discussie op deze site. Als je reageert, geef je jezelf bloot en voor je het weet heb je dan een conflict(je) aan je broek hangen. De gemiddelde accountant zal dat willen voorkomen.
Op zich is het gebrek aan conflicten op dit forum natuurlijk geen echte ramp. Maar er zijn situaties waarin het vermijden van ruzie wél een probleem is. Neem nu eens het gedoe rondom de actiegroep 'De Wakkere Accountant'.
Ik heb die zaak van vrij grote afstand bekeken, maar geen van beide partijen heeft op mij de indruk gewekt een oplossing te zoeken waar iedereen beter van wordt. Het probleem is dan ook niet daadwerkelijk opgelost. Had één van de partijen een wat beter ontwikkeld conflictoplossend vermogen gehad, dan was dit geval waarschijnlijk een stuk bevredigender opgelost.
Hoe verbeter je je conflictoplossend vermogen? Het allerbelangrijkste is om afscheid te nemen van het paradigma van verliesvermijding. Conflicten herbergen een scala aan creatieve oplossingen in zich. En je kunt enorm veel lol hebben als je, temidden van de turbulentie, op zoek gaat naar nieuwe wegen.
Zodra je een conflict niet langer ziet als een potentiële verliessituatie maar als een mogelijke winstsituatie zal je houding veranderen. Vervolgens doen mensen die goed zijn in ruzie maken twee dingen.
Als eerste geven ze zonder terughoudend te zijn lucht aan hun meningen, gevoelens en ideeën. En vervolgens gaan ze actief op zoek naar de belangen die ze met de andere partij delen.
Eerst eerlijk jezelf laten zien en dan naar de ander luisteren. Dat is de manier om echt goed ruzie te maken. Dit leer je door te oefenen. Begin vandaag nog! Laat de wereld zien wat je van dit stukje vindt.
Michel Emmerik is opgeleid als bedrijfskundige en econoom. In de afgelopen jaren heeft hij als interim manager bij veel middelgrote bedrijven en multinationals gewerkt.