Beloningsdiscussie accountants
Er wordt in ons landje en elders heel wat gediscussieerd over het beloningsbeleid. Gisteren (woensdag 10 december 2008) was weer zo'n dag.
Ten eerste vond in de Tweede Kamer het debat over de kredietcrisis plaats. Met uitstapjes naar de beloningen voor bankiers en verzekeraars. Daarbij kwam de nieuwe 'Zalm-norm' aan de orde. Met name de vraag of het te rechtvaardigen is dat oud-minister van Financiën Zalm, onlangs benoemd als topman van ABN Amro / Fortis, voor elk miljard winst bij de verkoop van overheidsaandelen een bonus krijgt van 100.000 euro. Met een maximum van 375.000 euro.
Deze bonus is mij geen discussie waard: elke Nederlandse belastingbetaler zal profiteren van de inspanningen van 'Ome Gerrit'.
Het tweede punt ziet op de nieuwe Corporate Governance-code die werd gepubliceerd. Daarin wordt nog meer aandacht - vooral van commissarissen - gevraagd voor het (variabele deel van het) beloningsbeleid. De aanscherpingen vinden mede plaats in het licht van de kredietcrisis.
Begrijpelijk en ook wel terecht. Maar laten we vooral niet gaan denken dat die crisis louter te wijten is aan de beloningsproblematiek. De oorzaken lijken mij dieper te gaan, en daarom juich ik het toe dat er besloten is dat er te zijner tijd een parlementair onderzoek zal worden opgestart met een breed perspectief.
Maar ook vanuit het accountantsberoep werd gisteren een bijdrage geleverd. Partner Cees Visser van Ernst & Young wees er in een opiniestuk in het Financieele Dagblad op dat de discussie over bestuurdersbeloningen breder getrokken dient te worden. De kern van zijn stuk:
‘Niet alleen de raad van bestuur neemt beslissingen met een belangrijke risicocomponent. Hoe beter een onderneming prestatiemanagement en risicomanagement door het hele bedrijf heeft geïntegreerd, hoe makkelijker het een beloningsbeleid op kan zetten dat oog heeft voor prestaties én risico's, de twee kanten van dezelfde medaille. Hier ligt een taak voor aandeelhouders en commissarissen. Ze moeten zich niet blindstaren op de beloningen voor de raad van bestuur, maar ook kijken naar een brede laag managers daaronder.'
Het is jammer dat Cees Visser de focus ook niet even heeft gericht op de beloningsstructuren binnen accountantskantoren. En op de partnerselectie. Uit mijn contacten binnen ons wereldje proef ik nog steeds dat commerciële vaardigheden en de omzetdrive belangrijke criteria zijn bij selectie en beoordeling.
Het is maar zeer de vraag of deze aspecten wel de juiste prikkels geven voor een beroep dat zich dient te richten op de public interest.
Nu accountants tijdens de controle aandacht dienen te besteden aan beloningsaspecten, erover adviseren, en werknemers van de kantoren zich openlijk mengen in het debat, is het gepast dat er ook meer openheid komt over de benoemings- en beloningsparameters binnen de accountantskantoren zelf.
En met name ook over op welke wijze de risico's van - perverse - prikkels binnen de kantoren worden gemitigeerd.
Ik ben, nog meer dan anders, benieuwd naar de mening van de lezers van deze weblog. Kortom: reageer!
Gerelateerd
VK: partners EY, PwC en Deloitte leveren salaris in, Deloitte snijdt ook in bezetting
Britse partners van EY, PwC en Deloitte zien hun beloning dalen ten opzichte van vorig jaar. Deloitte snijdt ook in de personele bezetting. Omzetten staan onder...
Amerikaanse EY-partners moeten salaris inleveren na mislukte splitsing
De Amerikaanse tak van EY gaat een deel van de beloning van de partners over dit jaar inhouden. Dat heeft zowel te maken met een minder financieel jaar, als met...
Britse tak PwC keert minder bonussen uit en beperkt vrije zomermiddagen
De Britse PwC-organisatie heeft zijn 26.000 medewerkers gemeld dat er dit jaar minder bonussen worden uitgekeerd, dat de salarissen minder stijgen en dat de vrije...
KPMG VS halveert inkomen bij partners met overstapplannen
Amerikaanse partners van KPMG worden gedurende zes maanden voor vijftig procent gekort op hun partnerinkomen, als ze willen vertrekken naar de concurrentie. De maatregel...
Geen eindejaarsbonus voor personeel EY in VS
Ondanks een recordomzet ziet EY in de VS af van eindejaarsbonussen voor het personeel. Dat heeft te maken met groeiende onzekerheid over het economische klimaat.