Ontwikkelingen in verslaggeving gaan heel snel
Internationale ontwikkelingen in verslaggeving gaan heel snel en wijzen nadrukkelijk in dezelfde richting. Dit is een richting waar niet iedereen het in Nederland mee eens is, maar het organiseren van een tegengeluid zie ik niet gebeuren. Het blijft beperkt tot wat gepruttel vanaf de zijlijn.
De ministers van Financiën van de G20 en vertegenwoordigers van de Centrale Banken waren op 8 en 9 november bijeen in het Braziliaanse Sao Paulo ter voorbereiding van de G20-top.
Eén van de uitkomsten: "We also agreed that financial institutions should have common accounting standards."
Recent werd bekend dat ook Mexico heeft besloten IFRS te adopteren per 2012. Eerder had de US SEC ook al aangegeven naar IFRS te willen migreren. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een roadmap gepubliceerd waarin de datum van 2014 wordt genoemd, mits de genoemde mijlpalen worden bereikt.
In die roadmap wordt XBRL genoemd als een van de doelen. Zowel bij de SEC als standard setter IASB is de XBRL integraal onderdeel geworden van het totale stelsel, waarin ook nauwe samenwerking wordt betracht.
De roadmap daarover: "The (SEC) Commission staff is actively involved in the improvement and monitoring of the IFRS list of tags via participation in the IASC Foundation's XBRL Advisory Council."
Officieel heeft de SEC een observer-status binnen de IASC Foundation's XBRL Advisory Council. Als lid van deze Council zie ik dat de stem van deze observer luid en duidelijk doorklinkt. Het is niet zo dat de Amerikanen zomaar IFRS gaan adopteren.
Transparantie wordt door de internationale gemeenschap vertaald naar een gemeenschappelijke set van verslaggeving standaarden die ook steeds meer sectorspecifieke regels zal gaan bevatten. Transparantie is hier de realisatie van volledige vergelijkbaarheid van gegevens, uitgewerkt in een behoorlijk gedetailleerd overzicht van regels.
Maar transparantie zou ook vertaald kunnen worden naar het volledige inzicht in het reilen en zeilen van een onderneming. Daarbij zijn de jaarrekening en gehanteerde verslaggeving standaarden nauw afgestemd op het specifieke karakter van de onderneming: het ultieme getrouwe beeld (in mijn woorden).
En er is sprake van een trade off: het ultieme getrouwe beeldenvolledige vergelijkbaarheid samen in één set van verslaggeving standaarden bestaat niet. Tot op zekere hoogte vormen die twee een tegenstelling.
De Nederlandse richtlijnen sluiten vooral aan op het ultieme getrouwe beeld. Maar de aanhangers van deze visie zijn zeker niet aan het winnen.
Om de kudde buffels een andere richting in te krijgen is iets meer nodig dan pruttelen vanaf de zijlijn.