Samenwerking MKB en NIVRA: vruchteloos, maar ook hopeloos? (1)
Het Nivra heeft ondermeer de 'bevordering van een goede beroepsuitoefening' als wettelijke verplichting. Hieronder valt het uitvoeren van collegiale toetsingen. De uitkomsten van deze toetsingen bij MKB-accountants zijn ronduit teleurstellend. Je zou verwachten dat het Nivra er alles aan doet om hier een einde aan te maken. Maar gebeurt dat ook? Een aantal initiatieven van het Nivra wordt tegen het licht gehouden.
Albert Fieret
1. Er is een interessante brochure met de mooie titel: "Gids Kwaliteitsbeheersing. Een handreiking voor de kleine accountantspraktijk". Alleen, dit is een uitgave uit 1997(!) en de URL werkt niet meer. Een update van een dergelijke handreiking lijkt toch wel voor de hand te liggen, gezien de uitkomsten van de toetsingen.
2. Het Nivra heeft een Platformcommissie MKB met een heus bestuur. Zij geeft periodiek een lezenswaardige folder uit, maar de laatste echte Praktijkhandleiding dateert uit 2003. Overigens heeft geen enkele praktijkhandleiding 'kwaliteitsbeheersing', 'kwaliteitsbevordering' of iets dergelijks tot onderwerp. Wellicht wat om over na te denken.
3. Door het bestuur zijn o.a. MKB-accountants uitgenodigd om hun mening te geven omtrent de ontwikkelingen in het vakgebied. De uitkomsten van deze gesprekken, die in de zomer van 2005 zijn gevoerd, zouden worden gepresenteerd aan het bestuur van het Nivra. Maar tot op heden is met de gesprekspartners niet gecommuniceerd over de effecten van die gesprekken en dat is toch weer jammer. Die zwaluw bracht dus nog geen zomer.
4. Momenteel wordt door het Nivra een aantal collega's benaderd om hun visie te geven over de VGC. Alleen jammer dat voor de MKB-accountant de pijn niet in de VGC zit, maar vooral in de -inmiddels weer verouderde- RKB1. Hier lijkt sprake van een redelijke miscommunicatie tussen het Nivra en haar leden.
Zijn deze voorbeelden van vruchteloze samenwerking nu geheel te wijten aan het Nivra? Nee, dat ook weer niet! Ook de MKB-accountants hebben hun stem en inzet niet gebruikt.
Volgens mij kan er veel veranderen en dus is het niet hopeloos. Daarover een volgende keer.