Opinie

Nachtboek NIVRAA-voorzitster 2010 (6): 'Soebattende schriftgeleerden'

Elske Patinama (46), voorheen AA en nu RAA, is sinds 1 januari 2010 voorzitster van het nieuwe Nederlands Instituut van wettelijk erkende accountants (NIVRAA).

Jules Muis

Dit instituut is het resultaat van een door wetgeving in 2009 gedwongen huwelijk tussen NIVRA en NOvAA. Met enige regelmaat noteert zij in een 'nachtboek' haar gedachten over de actualiteiten rond het accountantsberoep zoals die anno 2010 dag in dag uit op bestuursvoorzitters afkomen. Aflevering 6.

21 december 2010
Vervolgoverleg over mevrouw Van O. Moest echt hard ingrijpen om het juridisch gezeur te doorbreken en op inhoud aan te sturen. Iedereen was het er over eens dat het niet ging om een 'verklaring'. Opluchting aan alle kanten. Maar ik dacht bij me zelf dat ik onder gelijke omstandigheden meer van dit soort 'verklaringen' zou willen zien. Mogen ze van mij toevoegen aan het verklaringenstelsel, damn deregulering. Eindelijk eens een uitspraak die het beroep geloofwaardigheid en tandjes geeft.

De helft van het bestuur, oude garde (hebben duidelijk hun PE niet bijgehouden), meent dat de interruptie verklaringstechnisch valt onder 'mededelingen'. De andere helft van de schriftgeleerden kiest voor 'exclamatie met duidelijk inhoudelijke en vaktechnische implicaties; waar eerst over nagedacht had moeten worden; onkies in woordkeuze zij het in deze situatie met force majeur als verzachtende omstandigheid'.

Volgens mij zoeken sommige heren helemaal geen oplossing maar soebatten ze liever over een juicy beeldspraak.

24 december 2010
Vervolgoverleg. Stille doorbraak in het geval mevrouw Van O. Wij wachtengewoon
af. Er is al een tuchtzaak aanhangig gemaakt, dus is een bestuurlijk besluit vooralsnog voorbarig. Bestuur vraagt wel mevrouw Van O. "nadere schriftelijke uitleg over aard en  strekking van haar oprisping en de daarbij al dan niet behorende deugdelijke grondslag". Het bestuur 'adviseert' haar maatschap zo snel mogelijk publieke uitleg te geven over de ontstane situatie; en het maatschapstandpunt (hadden ze dat niet al zelf kunnen bedenken?). Een paar juristen slapen misschien even wat minder goed.

27 december 2010
Was me het maandje wel. "Kost je twee dagen per week", zeiden ze voor ik de voorzittersjob aannam. Kost me feitelijk zes dagen per week, en ik leer voor zeven. Jammer dat de echte toegevoegde waarde van het beroep zo onder water blijft. Die gevallen waarin het wel goed gaat, de onderkant van de ijsberg, waar menig accountant binnenskamers zijn poot goed en tijdig dwars zet. Dat verhaal verkoopt niet naar buiten. Zelfs als het klopt is het, publicitair, een verboden vrucht. Maar de wetenschap over de grondzeeën van het beroep, en dagelijks betrachte professional courage, houdt je, ondanks de onderbelichting, wel gaande. Nog een Chartreuse. One for the road towards a better tomorrow.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.