Veel steun van zzp'ers voor nieuw wetsvoorstel Zelfstandigenwet
Een ruime meerderheid van de zzp'ers staat positief tegenover het nieuwe initiatiefwetsvoorstel voor de Zelfstandigenwet van VVD, D66, CDA en SGP.
Dat blijkt uit een enquête van zzp-bank Knab onder ruim 7.500 zelfstandig ondernemers. Ruim zeventig procent van de ondervraagde zzp'ers zou voor de initiatiefwet stemmen, als zij in de Tweede Kamer zouden zitten. Slechts 17 procent is tegen en 12 procent twijfelt nog.
De huidige Wet DBA en opvolger VBAR kunnen op veel minder draagvlak rekenen: slechts 27 procent van de zzp'ers zou daar nog voor stemmen. Respondenten noemen het systeem juridisch vaag, onwerkbaar en funest voor het vertrouwen op de markt.
De grote steun voor de initiatiefwet is volgens Knab opvallend, omdat het voorstel voorziet in verplichte voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen en extra administratieve stappen vraagt via een zelfstandigenverklaring. Maar uit het onderzoek blijkt dat de behoefte aan erkenning en duidelijkheid voor veel zzp'ers zwaarder wegen.
Duidelijkheid
Een overgrote meerderheid (82 procent) vindt het belangrijk om vooraf duidelijkheid te hebben over hun status als zelfstandig ondernemer. 57 procent is bereid om daarvoor extra administratieve stappen te zetten.
De zelfstandigenverklaring is de kern van het wetsvoorstel en moet vanaf de start duidelijkheid geven of iemand als zelfstandige aan de slag mag. Dat voorkomt juridische onzekerheid en discussies achteraf, die veel zzp'ers nu ervaren onder de Wet DBA.
Twee derde (65 procent) van de zzp'ers steunt het voorstel om zakelijke opdrachten alleen toe te staan als er iets is geregeld voor AOV en pensioen. De invulling mogen zelfstandigen zelf kiezen, bijvoorbeeld via een verzekering, broodfonds, beleggingen of vastgoed. Die combinatie van verantwoordelijkheid en keuzevrijheid wordt gewaardeerd.
Steun verschilt per sector en uurtarief
De steun voor het wetsvoorstel is het grootst onder ondernemers met een hoger uurtarief: acht van de tien zzp'ers die meer dan 80 euro per uur vragen, zijn voor. Bij zelfstandigen onder dat tarief is dat zes van de tien.
Ook tussen sectoren zijn er grote verschillen. In de publieke sector is de steun met 85 procent het hoogst, gevolgd door de ICT, zorg en zakelijke dienstverlening, waar het draagvlak vaak boven de 75 procent ligt. In sectoren met minder vaste opdrachten of lagere tarieven, zoals detailhandel, persoonlijke dienstverlening en sport, is er meer twijfel.
Suggesties
Knab vroeg ook naar suggesties voor verbetering. Veelgenoemd daarbij waren het versoepelen van het criterium 'meerdere opdrachtgevers' (vooral bij langdurige klussen) en het instellen van een minimumuurtarief tussen de 35 en 70 euro om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zzp'ers vragen vooral om een duidelijk kader, waarna zij hun ondernemerschap zelf kunnen invullen.
Het onderzoek werd in de eerste week van april gehouden. De initiatiefwet werd die week door de vier politieke partijen ingediend.
Gerelateerd

Onderzoek: bijna helft minder flexwerkopdrachten in maart
Het aantal flexwerkopdrachten voor zzp'ers en gedetacheerden is in maart bijna gehalveerd vergeleken met een jaar eerder. Onderzoeksbureau Intelligence Group schrijft...

Aantal zzp'ers blijft in maart vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

VVD, D66, CDA en SGP willen meer duidelijkheid met eigen zzp-wet
De VVD, D66, CDA en SGP komen zelf met een wet die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Een commissie moet daarbij bepalen of sprake is van schijnzelfstandigheid.

Ondernemerschap blijft volwaardig criterium bij beoordelen schijnzelfstandigheid
Bij het beoordelen of iemand werknemer of zelfstandige is, blijft ondernemerschap een volwaardig criterium, naast de vraag of iemand wordt aangestuurd in het werk...

Freelance accountant: vrije vogel of aangeschoten wild?
Sinds de Belastingdienst controleert of zzp'ers werkelijk zelfstandig zijn, is de arbeidsmarkt in rep en roer. Werkgevers vrezen naheffingen, freelance accountants...