Veel bedrijven willen minder zakelijk vliegen
De totale CO₂-uitstoot door zakelijke vliegreizen van bedrijven in Nederland die daarover rapporteren, is tussen 2019 en 2023 met gemiddeld 36 procent gedaald. Ook accountants- en advieskantoren maken minder gebruik van het vliegtuig.
Dat blijkt uit de Ranglijst Zakelijk Vliegen, die Natuur & Milieu voor het eerst publiceert. De lijst vergelijkt per bedrijf de ontwikkeling van de CO2-uitstoot door vliegen, de transparantie over gemaakte (vlieg)reizen en hun ambitie om minder te vliegen.
In het onderzoek werden 47 grote bedrijven met elkaar vergeleken. Het gaat om ondernemingen met vestigingen in Nederland en met meer dan duizend medewerkers, die wereldwijd actief zijn. Daarvan rapporteerden er 32 over hun emissies. Samen zorgden de rapporterende bedrijven voor gemiddeld 36 procent minder CO2-uitstoot door zakelijk vliegen in 2023 dan in 2019. Die daling had groter kunnen zijn als alle bedrijven hier prioriteit aan hadden gegeven, benadrukt de milieuorganisatie.
Het onderzoek laat zien dat minder vliegen in elke sector mogelijk is, aldus Natuur & Milieu. De sectoren Consultancy-, Finance- en Ingenieurs presteren over het algemeen goed op het onderdeel ‘minder vliegen’.
Koploper
ABN Amro is koploper in de ranglijst. De bank heeft niet alleen de CO2-uitstoot van zakelijk vliegen met 43 procent verminderd, maar rapporteert daarover bovendien transparant en stelt duidelijke doelen om minder te vliegen. Ook NN Group behaalt een flinke emissiereductie van 46 procent en stelt duidelijke doelen.
ING behaalt 36 procent reductie, maar mist een specifiek doel. Rabobank heeft wél een reductiedoel, maar toont juist een toename in de uitstoot van 26 procent. Voor de achterblijvers is het een gemiste kans.
Accountantskantoren doen het goed
Ook de grootste accountants- en adviesorganisaties, die in de ranglijst onder Consultancy worden genoemd, doen het goed. EY heeft de hoogste totaalscore binnen de consultancybranche, door zijn absolute reductiedoel van 35 procent voor vliegemissies in 2025 en een daadwerkelijke reductie van 59 procent in 2023.
Ook PwC laat een forse reductie in vliegemissies zien van 49 procent. Deloitte noteert een reductie in vliegemissies van 45 procent. KPMG scoort een reductie van liefst 72 procent, maar dat is een breder emissiereductiedoel, waar zakelijke reizen onder vallen.
"Sinds 2024 is voor alle reizen tot zevenhonderd kilometer de trein de standaard, op voorwaarde dat de treinreis maximaal zes uur in beslag neemt", stelt PwC in een toelichting op de website van Natuur & Milieu.
Achterblijvers
Naast koplopers zijn er ook opvallende achterblijvers in het onderzoek, zoals Tata Steel (+5 procent) en Van Oord (+58 procent), die juist een toename van emissies laten zien. Ook zijn er achterblijvers op het gebied van transparantie en stelt de meerderheid van de bedrijven (34 van de 47) nog geen doelen voor zakelijk reizen of specifieker zakelijke vliegreizen.
De meeste koplopers, waaronder diverse accountantskantoren, zijn lid van de Coalitie Anders Reizen en delen in dat verband hun best practices.
Ranglijst
Zakelijke vliegreizen zorgen voor ongeveer een derde van de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector. Een groot deel van de bedrijven gaf na de covid-pandemie aan de daling van zakelijke vliegreizen vast te willen houden, om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
De Travel Smart Campaign van Transport & Environment monitort sinds de coronapandemie voor meer dan driehonderd wereldwijd opererende bedrijven in welke mate dit lukt. Mede op basis hiervan publiceert Natuur & Milieu nu de Ranglijst Zakelijk Vliegen, om Nederlandse bedrijven aan te moedigen deze reducties vast te houden en te maximaliseren.