Knot: centrale bank hoefde nog niet in te grijpen in marktonrust
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog niet hoeven ingrijpen om de onrust op de financiële markten te stabiliseren. Daarop wees president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot op een conferentie met economen in Amsterdam.
Ondanks een aanzienlijke schok op de aandelenmarkten "is dit alles geabsorbeerd en blijft de markt tot nu toe functioneren", constateerde Knot, die ook een van de beleidsmakers is bij de ECB in Frankfurt. "Natuurlijk kan ik niets garanderen. Terwijl we spreken beweegt de markt weer en hoe meer beweging, hoe lastiger het kan worden voor bepaalde partijen."
Bij eerdere marktonrust in de afgelopen jaren gebeurde het wel dat centrale banken ingrepen om de markten te stabiliseren en het functioneren te waarborgen. "Dat is nu nog niet gebeurd." Volgens Knot is het verschil met eerdere onrust dat de belangrijke spelers op de financiële markten, bijvoorbeeld de hedgefondssector, deze keer veel beter voorbereid leken.
'Stagflatie-veroorzakende schok'
Knot noemde verschuivingen die momenteel plaatsvinden in de geopolitiek "zonder twijfel tektonisch van aard". Daarbij sprak hij van een "stagflatie-veroorzakende schok". Dat zou een situatie betekenen waarin de inflatie oploopt en de economische groei vertraagt.
"Natuurlijk hangt het cruciaal af van hoeveel vergelding er zal zijn, hoe streng bijvoorbeeld de Europese Commissie zal zijn op dumping uit andere delen van de wereld, of dat wel of niet zal gebeuren. Maar het is waarschijnlijk dat naarmate de tijd verstrijkt, de impact meer inflatoir dan deflatoir zal worden."
'Glashelder'
Volgens Knot is het "glashelder" dat Europa zijn weerbaarheid tegen deze schokken van buitenaf alleen kan opbouwen door het verbeteren van de interne markt. Het wegnemen van interne belemmeringen voor grensoverschrijdend verkeer van mensen, goederen en financiële diensten kan veel extra productiviteitsgroei opleveren.
"Ik denk dat wij als Europeanen geen andere keuze hebben dan samen te komen in deze moeilijke tijden", aldus Knot. "Dan moeten we ons ook realiseren hoe sterk we zijn: een consumentenmarkt van 450 miljoen mensen."
Bron: ANP
Gerelateerd

Tilburgse bankenprofessor pleit voor dividendpauze banken
De Europese Centrale Bank (ECB) doet er verstandig aan om banken tijdelijk te verbieden geld naar de aandeelhouders te laten vloeien. Dat betoogt de Tilburgse bankenprofessor...

EU-regeringsleiders steunen plan voor mobiliseren spaartegoed
De regeringsleiders van de EU staan positief tegenover een plan van de Europese Commissie, om het enorme bedrag aan spaartegoed van EU-burgers te mobiliseren.

Nederland belegt in totaal voor bijna 3500 miljard euro
Nederlandse bedrijven, instellingen en huishoudens bezaten eind 2024 samen bijna 3500 miljard euro aan wereldwijde effecten. Het totaal aan beleggingen is gelijk...

Knot blijft waarschuwen voor gevaren deregulering bankensector
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, blijft waarschuwen voor de gevaren van deregulering van de financiële sector. Volgens Knot, die ook voorzitter is...

Centrale bankiers vragen Brussel bankenregels te vereenvoudigen
Vier van de belangrijkste centrale bankiers in de Europese Unie vragen Brussel om de overvloed aan regels te vereenvoudigen waarmee banken te maken hebben. Banken...