Nieuws

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie

Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. Ook overheden willen kansen rondom circulariteit beter benutten.

Op initiatief van MVO Nederland verenigen verschillende bedrijven hun krachten om de vastgelopen transitie vlot te trekken. De oproep van MVO Nederland volgt op de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van het Planbureau voor de Leefomgeving, die aantoont dat Nederland stagneert in het verminderen van grondstoffengebruik. Ook Avantium, Boer Group, Modiform en LC Packaging sluiten zich aan bij het initiatief.

De bedrijven, die zelf al actief zijn als het gaat om hergebruik, reparatie en recycling, stellen dat politieke daadkracht nu essentieel is. Al twee decennia blijft circulaire bedrijvigheid steken op slechts vier tot vijf procent van het BBP. Dat kost Nederland “cruciale kansen voor economische groei, strategische onafhankelijkheid en milieubescherming”, menen de bedrijven.

Actiepunten

De coalitie van bedrijven presenteert zes concrete actiepunten, zoals het stoppen van de "ultra fast fashion-invasie", door wetgeving tegen platforms als SHEIN en TEMU, die de markt overspoelen met wegwerpkleding. Ook moet circulair inkopen verplicht worden bij alle overheidsaanbestedingen.

Verder wordt gepleit voor een verdubbeling van middelen voor de circulaire economie, in plaats van bezuiniging. Ook fiscale prikkels, zoals het verlagen van de btw op reparaties en het schrappen van dubbele btw op tweedehands artikelen worden genoemd. Verder moet hoogwaardige recycling worden gestimuleerd en de innovatie in de circulaire economie worden versneld. Daarbij kan worden gedacht aan het opzetten van publiek-private investeringsfondsen en experimenteerruimte voor nieuwe circulaire toepassingen.

"Een sterk, circulair Nederlands bedrijfsleven ligt binnen handbereik, maar vereist nieuwe economische spelregels die circulaire producten betaalbaar en toegankelijk maken voor alle Nederlanders", aldus directeur Ankie van Wersch van MVO Nederland. "De bal ligt nu bij het kabinet. Alleen door gerichte maatregelen kunnen we ons toekomstig verdienvermogen versterken en een werkelijk circulaire economie realiseren."

Overheden ook circulair

Ook overheden willen kansen rondom circulariteit beter benutten en gaan daarvoor meer samenwerken. Daarover hebben ze recent afspraken gemaakt op de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Leeuwarden.

De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen ondertekenden hiervoor de overeenkomst 'Krachtenbundeling Circulaire Economie’. Staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu) zette zijn handtekening namens de Rijksoverheid.

Het kabinet wil dat de economie in 2050 volledig circulair is. Samenwerking met andere partijen, zoals medeoverheden, het bedrijfsleven en consumenten is hiervoor essentieel. De nieuwe overeenkomst moet hieraan bijdragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.